امروزه پزشکان برای تشخیص دقیق تر بسیاری از بیماری ها، از روش ام آر آی استفاده می کنند. ام آر آی با ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف بیمار و فرستادن امواج صوت رادیویی و دریافت آن، از بدن بیمار تصویر برداری انجام می دهد. این تصاویر با استفاده از پردازش رایانهای پیشرفته به تصاویر آناتومیک بدن تبدیل میشود.
دستگاههای امآرآی در حال حاضر با شدت میدان مغناطیسی 1.5 تسلا و سه تسلا در حال استفاده هستند که هر چه تسلای آن زیادتر باشد قدرت تشخیص بالاتری دارند.
بیماران هنگام انجام امآرآی باید نکاتی را مورد توجه قرار دهند تا متخصصان بتوانند بیشترین بهرهبرداری را از این تصاویر داشته باشند.
تکنیک تصویربرداری امآرآی به نحوی است که بیمار باید در مدت تصویربرداری که حدود 20 تا 30 دقیقه طول میکشد، در محفظه دستگاه کاملا بیحرکت باشد و از صدای دستگاه و حرکت تخت هراسی نداشته باشد و در صورتی که هنگام قرار گیری در مکانهای تنگ و باریک دچار هراس و اضطراب یا لرزش میشود یا به دلیل درد نمیتواند بیحرکت بماند، باید از قبل با پرسنل در میان بگذارد.
به دلیل این که داشتن قطعات فلزی در بدن مانند باتری یا دریچه مصنوعی قلب، سمعک، کاشت حلزون گوش، شنت فلزی مغز، پلاتین در اندامها و… میتواند منجر به خطرآفرین شدن امآرآی شود، بیماران باید حتما پرسنل را در جریان قرار دهند و پیش از تصویربرداری کلیه قطعات فلزی شامل جواهرات، زینت آلات، ساعت، کارت اعتباری، موبایل و… را از خود دور کنند و فقط با لباسهای یکبار مصرف مخصوص وارد اتاق تصویربرداری شوند.
برای انجام امآرآی سر و صورت، افراد باید توجه کنند آرایش و لنز چشم نداشته باشند، چون منجر به اختلال در تصویربرداری میشود.
گاهی برای تشخیص بهتر امآرآی به دستور پزشک معالج نیاز به تزریق ماده حاجب وجود دارد که این ماده در داخل سیاهرگ بیمار تزریق میشود و از آنجا که امکان حساسیت به این دارو در برخی افراد وجود دارد، بیماران باید پیش از تزریق، هر نوع حساسیت غذایی و دارویی را به پرسنل اطلاع دهند و از چهار ساعت قبل ناشتا باشند.
مواقعی برای انجام امآرآی نیاز به بیهوشی بیمار است که در این خصوص فرد باید بنا به دستور پزشک در مدت زمان تعریف شدهای ناشتا باشد و هر گونه بیماری زمینهای یا احتمالی را به پرسنل اطلاع دهد.
اگر باردار هستید باید آن را به تکنیسن ام آر آی اطلاع دهید.
ورود این اجسام ممنوع
ام آر آی از یک میدان مغناطیسی بسیار پرقدرت استفاده می کند و اجسام فلزی در این میدان حرکت می کنند. پس هیچ جسم فلزی نباید به همراه بیمار وارد اتاق ام ار آی شود. بهتر است بیمار ساعت و جواهرات خود را در منزل گذاشته و به همراه نیاورد.
در بعضی موارد آرایشی مواد فلزی وجود دارد پس به بیمار توصیه می شود از موارد آرایشی استفاده نکند. لباسی که بیمار به تن دارد نباید هیچ قسمت فلزی داشته باشد. بعضی دکمه ها و گیره ها فلزی هستند.
اجسام زیر نباید به داخل اتاق ام آر آی بیایند:
- – پول یا کارت اعتباری
- – اجسام الکترونیک مانند تلفن همراه
- – سمعک
- – ساعت یا جواهرات
- – کلید، سکه و یا قلم
- – گیره های مو
- – لباس هایی که حاوی دکمه، گیره، قلاب، زیپ و یا نخ هایی باشند که در آنها فلز وجود داشته باشد
- – کفش و یا کمریند
برای اطمینان از وارد نشدن اجسام فلزی به اتاق ام آر آی معمولا از بیمار می خواهند تا تمام لباس های خود را خارج کرده و یک دست لباس طبی یک بار مصرف به وی داده تا بر تن کند. سپس بیمار بدون هیچ چیز دیگری وارد اطاق ام آر آی می شود. با این وجود ممکن است به هر دلیلی اشیاء فلزی درون بدن بیمار باشند. پس از هر بیماری که قصد انجام ام آر آی دارد در مورد وجود اجسام زیر در بدن وی از او سوال می شود:
- – پیس میکر
- – دفیبریلاتور قلبی
- – نورواستیمولاتور کلیپ یا گیره آنوریسم
- – پیچ و پلاک یا دیگر اجسام فلزی که برای درمان شکستگی استخوان بکار رفته اند
- – وسایل تزریق اتوماتیک دارو
- – اجسام فلزی خارجی که قبلا در بدن وارد شده اند بخصوص در چشم
- – تیر یا ترکش در بدن
- – تاتو
- – گیره فلزی دندان
- – بعضی از انواع آی یو دی
- – پچ های دارویی حاوی فلز
سلامت نیوز