کارشناس بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: هیچ فردی دوست ندارد زمان محدودی را که برای سفر در نظر گرفته، به دلیل گزیدگی و مشکلات پیرامونی آن از دست بدهد، پس بهتر است در سفر به مناطق مختلف، مراقب انواع گزیدگی ها باشید.
مهندس “میترا نحاس”، افزود: عمده ترین گزیدگی ها شامل عقرب گزیدگی، زنبور گزیدگی، مار گزیدگی و گزش حشره دراکولا است و باید در موارد گزیدگی ها، پس از انجام اقدامات اولیه، به سرعت فرد را به اولین مرکز درمانی انتقال دهید.
او با بیان اینکه گزیدگی زنبورهای زرد، سرخ و عسل، بیشتر دردناک است، اما خطرناک نیست، خطرناک ترین و عمدهترین عامل آلرژی را نیش زنبورهای وحشی برشمرد.
کارشناس بیماری های غیرواگیر دانشگاه، اضافه کرد: نشانه های گزش زنبور بستگی به میزان سم، حساسیت بدن به زهر و تا حدی محل گزیدگی دارد و می تواند به صورت یک واکنش عادی و معمولی، مسمومیت، حساسیت های عمومی وسیع و حتی در موارد نادر به شکل واکنش های شدید روانی باشد و نیز در بیشتر موارد، نیش زدن زنبور باعث ورم و درد در محل می شود.
مهندس نحاس، بیان کرد: امکان دارد واکنش های حساسیتی به نیش زنبور، خفیف و با درد و قرمزی موضعی پوست همراه باشد، همچنین ممکن است واکنش، عمومی تر به همراه ورم، کهیر و قرمزی باشد.
او در ادامه افزود: واکنش آلرژی نسبت به سم زنبور در طول 10 دقیقه پس از گزیده شدن به وجود می آید و واکنش های شدید حساسیتی تهدیدکننده حیات، در افراد دارای آلرژی شدید، در افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی و در موارد گزش های متعدد، ممکن است رخ دهد.
این کارشناس بیماری های غیرواگیر، گفت: در موارد واکنش های خفیف به سم زنبور، فقط مصرف قرص های “آنتی هیستامین” کافی است، در حالی که در موارد واکنش های شدیدتر یا شوک حساسیتی (آنافیلاکسی)، ممکن است برای احیای بیمار به تزریق آدرنالین، آنتی هیستامین، کورتون و تزریق سرم توسط پزشک نیاز باشد.
مهندس نحاس، اضافه کرد: تمام افرادی که به نیش زنبور آلرژی دارند، باید دستبندهای هشدار پزشکی و یک سرنگ خودکار تزریق آدرنالین همراه داشته باشند.
او با تاکید بر شستشوی محل زنبور گزیدگی با آب و صابون، بیان کرد: در موارد گزش با زنبور عسل، برای جلوگیری از ورود بیشتر سم به زخم، برداشتن سریع نیش از روی زخم ضروری است، همچنین قرار دادن کمپرس سرد یا کیسه محتوی یخ روی محل زنبور گزیدگی، از دیگر اقدامات اولیه در گزشهای معمولی زنبور است، اما باید به طور پی در پی هر 15 دقیقه یک بار، کیسه یخ را از روی پوست بردارید و از قراردادن مستقیم یخ روی پوست خودداری و از گرم کردن محل گزش بپرهیزید.
کارشناس بیماری های غیرواگیر دانشگاه، توصیه کرد: اگر فرد زنبور گزیده مشکل تنفسی داشت و یا ورم شدید و سریع در محل گزش بروز کرد، باید به پزشک مراجعه کنید.
منبع/سلامت نیوز