متامفتامین یک ماده محرک و مخدر صنعتی بسیار اعتیادآور است که برای نخستین بار توسط دانشمندی ژاپنی به نام” ناگایوشی ناگای” تولید شد.
این ماده مخدر سیستم اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع را شدیداً متأثر کرده و میتوان آن را به طرق مختلف مصرف کرد و در این رابطه، شکل تدخینی و یا دود کردنی آن را شیشه میگویند که مصرف آن ماده میتواند به ظهور سریعتر علائم روانپریشی بیانجامد.
تزریق متامفتامین به دلیل روشهای تزریق نا ایمن خطر انتقال ویروسهای خونی را افزایش داده و شواهد نشان میدهند که مصرف مداوم به دلیل کاهش میزان دوپامین عامل خطری برای ایجاد بیماری پارکینسون است.
شکل ظاهری آن به صورت پودر سفید و شفافی است که بو ندارد و مزه آن تلخ است و به سادگی در آب و الکل حل میشود و به لحاظ شیمیایی، ساختار آن شباهت بسیاری به آمفتامین دارد اما تاثیرات آن بر سیستم اعصاب مرکزی بسیار قویتر است.
همانند آمفتامین باعث افزایش فعالیت و تحریک، کاهش اشتها و احساس شادابی شده و پس از سرخوشی شدید اولیه، حالت تحریکپذیری پیش میآید که در برخی افراد میتواند منجر به رفتارهای پرخاشگرانه شود.
مصرف این ماده میتواند سبب مشکلات متعددی شود که عبارتند از افزایش ضربان قلب، ضربان نامنظم قلب، افزایش فشار خون و صدمه دیدن رگهای مغزی ناشی از سکته مغزی، افزایش دمای بدن و تشنج با مصرف مقادیر زیاد این ماده به وجود میآید که اگر بلا فاصله درمان نشود میتواند منجر به مرگ میشود.
در حال حاضر درمانی برای سوءمصرفکنندگان متامفتامین وجود نداشته و موثرترین درمان برای معتادان به متامفتامین، درمان شناختی یا رفتاری است.
این ماده دارویی بوده است که در جنگ جهانی دوم و کماکان، امروزه برای بیدار و هوشیار نگه داشتن سربازان مورد استفاده قرار گرفته و میگیرند.
برخی از پرستاران، دانشجویان، رانندگان وسائط سنگین و اکثر کسانی که باید در شیفتهای طولانی بیدار بمانند آن را ابزاری مفید میدانند، برابر تحقیقات صورت گرفته و شواهد موجود تمامی قارهها از بدو پیدایش این ماده مخدر به نوعی درگیر با قاچاق و سوء مصرف آن بودهاند.
علاوه بر این سوء مصرف این ماده مخدر و محرک صنعتی در حال حاضر در اقصی نقاط جهان در حال گسترش بوده و سوء مصرف این ماده مخدر صنعتی در کشور ما نیز رو به افزایش و در حال حاضر به میزبانی برای گسترش بیکاری، افسردگی و عوارض قلب و عروق تبدیل شده است.
فارس نیوز