اختلال مرتبط با مواد، به یک بیماری فراگیر در سراسر جامعه تبدیل شده است که در برگیرنده اعتیاد به الکل، کافئین، مواد توهم زا، قمار بازی و شبکه های اجتماعی می باشد. در این مقاله از دکتر سلام به اختلال مرتبط با مواد پرداخته ایم. توصیه ما این است که این بخش را از دست ندهید.
مسعود نیکفرجام صبح امروز اظهار کرد: اختلال مرتبط با مواد، بیماری فراگیر در جامعه است که شامل اعتیاد به الکل، کافئین، مواد توهمزا، استنشاقی، محرک، توتون، افیونی، رغبتزا و غیره و به تازگی قماربازی، شبکههای اجتماعی و فضای مجازی نیز به آن افزوده شده است.
وی با اشاره به اینکه این مواد سیستم پاداش مغز را به طور افراطی تحریک میکند افزود: سلولهای عصبی تولیدکننده دوپامین در کانون دستگاه پاداش مغز قرار دارند و بر رفتارهایی از تصمیمگیری، خطر کردن و قماربازی گرفته تا اعتیاد به مواد مخدر و اسکیزوفرنی تأثیر میگذارند.
این روانشناس ادامه داد: این سیستم به طور طبیعی توسط رفتارها و تجربههای خوشآیند مانند ورزش، گرفتن نمره عالی و یا یک سفر مفرح تحریک میشود و به تداوم تجربه این حالت تلاش دارد.
نیکفرجام اضافه کرد: با تحریک مصنوعی این سیستم با استفاده از مواد مخدر بهتدریج کنترل از بین رفته و تخریب سلولها صورت میگیرد.
وی ادامه داد: تحریک مصنوعی این سیستم باعث اختلالات مصرف مواد و ولع افزایش مصرف هر روزه مواد و اختلالات ناشی از مصرف مواد مانند اختلالات روانی، آسیبهای اجتماعی میشود.
این روانشناس با بیان اینکه برای ترک افراد باید این ولع را کنترل و در مدت زمانی نهچندان کوتاه کاهش داد و کنترل کرد گفت: درمان روانشناختی از طریق کمپهای معتبر موجود در قالب جلسات هماندیشی و تجویز شربتهای متادون توسط پزشک و مصرف طبق نسخه میتواند در بلندمدت این ولع را کاهش دهد و به تدریج از بین ببرد.
نیکفرجام افزود: اعتیاد به مواد مخدر معمولاً با مصرف سیگار آغاز میشود و با قرار گرفتن در جو دوستانه مبتلا گسترش پیدا میکند و مصرف در بلندمدت امکان ترک آن را سختتر میکند.
وی پیشگیری را مهمتر از درمان اعتیاد عنوان کرد و ادامه داد: خانوادهها و پدر و مادر با ایجاد فضای آرام و به دور از تنش و نا آرامی و نظارت بر تعامل نوجوانان و جوانان میتوانند از شیوع مصرف مواد مخدر در جامعه جلوگیری کنند.
منبع: فارس