سرکه سیب هم از آن افزودنیهایی است که در چندسال اخیر به خاطر خواص فراوان سلامتی و لاغری خود مورد توجه قرار گرفته است. برخی از این خواص سلامتی که برای سرکه سیب تبلیغ میشود بسیار عجیب است و چیزهای مثل معکوسکردن روند پیشرفت دیابت تا چاقی را شامل میشود. اما متاسفانه ماجرا به این سادگی نیست. البته ما قصد نداریم خواص مفید سرکه سیب را نفی کنیم، اما میخواهیم که به شما بگوییم که همه چیزهایی که میشنوید هم الزاما درست نیستند. به عبارت دیگر، میتوانید از این سرکه به عنوان یک مکمل سالم برای غذاهای خود بهره ببرید، اما لازم نیست هر روز صبح ناشتا یک قاشق از آن بخورید!
1) باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود
استفاده از سرکه سیب در برنامه غذایی فواید سلامتی طولانی مدتی دارد، اما نه به دلایلی که معمولا تصور میشود. سرکه سیب که از افزودن مخمر و باکتریهای خوراکی به آب سیب تولید میشود معمولا به عنوان سس سالاد به کار میرود. درواقع این آنتیاکسیدانهای موجود در سبزیجات و میوهها است که باعث پیشگیری از برخی از بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبیعروقی، دیابت و برخی انواع سرطان میشود. با این حال تعیین مقدار دقیق آنتیاکسیدانهای موجود در خود سرکه سیب دشوار است. برخی از این مواد ممکن است در طول تولید سرکه از بین بروند و برخی دیگر اصلا در بدن جذب نمیشوند. پس بهتر است این مواد مفید را از سبزیجات، میوهها، خشکبار و دانههای روغنی بگیرید و سرکه سیب را فقط به عنوان یک افزودنی سالم و کمکالری برای سالاد درنظر بگیرید.
2) به هضم کربوهیدراتها کمک میکند
– شاید خیلیها دوست نداشته باشند با این حقیقت روبرو شوند اما خوردن سرکه سیب به شما اجازه نمیدهد هر چقدر خواستید کربوهیدرات مصرف کنید و چاق نشوید. هر چند یک پژوهش محدود در سال 2006 به این نتیجه رسید که استفاده از سرکه سیب باعث کم شدن ضررهای غذاهای پرکربوهیدرات و شیرین میشود، اما بهتر است در هر صورت از این مواد در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. به جای تکیه کردن بر این خاصیت احتمالی، بهتر است در رژیم خود سبزیجات، میوه تازه، غلات کامل، حبوبات و لبنیات کمچرب را بیشتر کنید تا همین نتیجه را بدون مصرف سرکه سیب هم بگیرید.
3) چربیسوز قدرتمندی است
– طبق پژوهشهای انجام شده احتمال میدهند که اسید استیک موجود در سرکه سیب میتواند باعث کاهش تولید چربی در کبد و کاهش سطوح کلی کلسترول خون شوند. اما نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که نمیتوانید بعد از خوردن یک دست کله پاچه انتظار داشته باشید که با خوردن کمی سرکه سیب به صورت جادویی تمام چربیها از بین بروند. هر چند شواهد در تایید این مدعی به نظر جدی میرسند، اما بهتر است غذاهای چرب و سرخکردنیها را به صورت دائم از برنامه خود حذف کنید تا شاهد بهبود وضعیت چربی خون و سلامتی خود باشید.
4) قند خون را پایین میآورد
– واقعیت این است که سرکه سیب میتواند به کاهش قند خون کمک کند، اما روی آن خیلی هم حساب نکنید. برخی پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که اسید استیک میتواند تا حدی باعث کاهش جهش قند خون بعد از خوردن غذا و کاهش سرعت هضم آن شود. یک تاثیر احتمالی دیگر سرکه سیب هم میتواند محدودکردن آنزیمهای هضمکننده قند باشد. اما واقعیت این است که این تحقیقات بر روی افراد محدودی انجام شده و ممکن است برای همه به یک شکل تاثیرگذار نباشد. برای مثال دیابتیها باید در استفاده از سرکه دقت کنند، چرا که ممکن است میزان انسولین لازم بعد از خوردن غذا را تحت تاثیر قرار دهد. باقی افراد هم برای داشتن قند خون متعادل بهتر است رژیم غذایی خود را سرشار از سبزیجات کنید و به طور منظم ورزش کنید و به یک قطره سرکه سیب اکتفا نکنید.
5) باعث لاغری میشود
– با این که ما هم آرزو می کنیم که این ادعا درست بود، اما یک قاشقچایخوری، لیوان یا حتی پارچ سرکه سیب هم نمیتواند باعث لاغری شود. تنها تحقیق انجام شده در این زمینه از جمعیت ناکافی و شرایط کنترل نامناسب برخوردار بوده و نمیتوان خیلی به نتایج آن استناد کرد. به علاوه این نتایج با آزمایش بر روی افرادی به دست آمده که خودشان دارای رژیم غذایی لاغری بودند. تنها راه خلاص شدن از شر این چربیهای اضافی همان اصلاح برنامه غذایی و ورزش منظم است که بارها گفتهایم.
6) خواص ضدباکتری دارد
– تنها به این دلیل که سرکه سیب حاوی اسید استیک است به این معنی نیست که ضد باکتری است یا میتواند ارگانهای حیاتی بدن را سمزدایی کند. البته به دلیل فرآیند تخمیر در تولید سرکه نقش دارد میتوان گفت که استفاده از سرکه سیب میتواند به پیشگیری از بیماریهای منتقلشونده با غذا کمک کند اما تاثیری در پیشگیری از سرماخوردگی، عفونت و مشکلات گوارشی ناشی از انواع باکتری و ویروسها ندارد. نوشیدن آب کافی، استراحت مناسب و خوردن میوه و سبزیجات تازه بیشتر میتواند به پیشگیری از بیماریهای عمومی کمک کند.
7) سرشار از مواد پروبیوتیک است
– خواص پروبیوتیک سرکه سیب در بهترین حالت خیلی قابل توجه نیست. دلیل این امر هم وجود مواد پروبیوتیک در تفالهای است که به هنگام صاف کردن سرکه دور ریخته میشود. از آنجا که بیشتر سرکههای سیب صنعتی فرآوری میشوند پیدا کردن مواد پروبیوتیک طبیعی در آنها کار سختی است.
8) ناشتا خوردن آن اشتهاء را کاهش میدهد
– ببخشید اما این ادعا هم درست نیست. کاهش سرعت گوارش با مصرف سرکه که در چند پژوهش مشاهده شده احتمالا با کند شدن سرعت فعالیت آنزیمهای گوارشی مرتبط است نه سرکه سیب. همچنین خوردن سرکه سیب با شکم خالی میتواند به سیستم گوارشی شما فشار بیاورد و باعث سوزش معده شود. به جای این کار بهتر است صبحانه خود را از مواد سرشار از فیبر و پروتئین انتخاب کنید تا بهتر نتیجه بگیرید.
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.