درمان استریا یا ترک های پوستی در دوران بارداری

بروز ترک های پوستی را می توان از جمله ناخوشایند ترین اختلالات پوستی به شمار آورد که اغلب بانوان درگیر آن هستند؛ ترک های پوستی به علل مختلفی ایجاد می شوند و روش های متفاوتی نیز برای درمان آنها وجود دارد. از جمله علل اصلی ایجاد برخی ترک های پوستی بارداری است! عوامل مختلفی در این امر دخیل هستند؛ در ادامه مطلب قصد داریم تا به بررسی علل ایجاد ترک های پوستی یا استریا و روش های درمان آن بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.

استریا یا ترک های پوستی

استریا یا ترک های پوستی ضایعات پوستی هستند که به دلیل نازک شدن لایه درم (کلاژن) و اپیدرم پوست به شکل بریدگی اغلب در نواحی تحت فشار مثل ران، باسن، شکم و سینه ها ایجاد میشود. ترک های پوستی هنگام بلوغ، اغلب روی ران ها، باسن و سینه ها ایجاد می شوند ولی در دوران حاملگی این ترک ها بیشتر در نواحی شکم و سینه ها بروز می کنند.

بارداری باعث کشیدگی پوست شکم می شود. ولی علل ایجاد آثار کشیدگی فراتر از این هاست. عوامل ژنتیکی نیز می توانند در این قضیه نقش داشته باشند. چنانچه مادرتان هم چنین آثاری در دوران بارداری خود داشته است، شما هم احتمالاً دچار این مشکل خواهید شد.

آثار کشیدگی در افراد مختلف متفاوت است. ایجاد این ترک های پوست در دوران بارداری به رنگ پوستتان بستگی دارد. این آثار ممکن است در ابتدا به رنگ صورتی، قهوه ای مایل به قرمز، قهوه ای و یا قهوه ای تیره باشند و با گذشت زمان کم رنگ تر شده و به رنگ های براق تر تبدیل شوند.

مهمترین عامل کشیدگی پوست به طور ناگهانی است که مثلاً در بارداری و بلوغ شاهد آن هستیم ولی کشیدگی پوست تنها یکی از عوامل ایجاد ترکهای پوستی است و عوامل درونی نیز در بروز آن ها مؤثر می باشند. از جمله این عوامل تغییرات هورمونی است که سبب عدم تعادل در فیبروبلاست ها (سلول های تولید کننده الاستین و کلاژن) می شود که این امر منجر به کاهش تعداد و کیفیت فیبرهای کلاژن و الاستین می گردد. در نتیجه پوست فیبرهای کلاژن دچار پارگی شده و پوست حالت ترک خوردگی پیدا میکند. بیماریهای زمینهای و مصرف داروهای مختلف مخصوصاً داروهای کورتونی نیز میتواند در پیدایش این ضایعات موثر باشد. استفاده طولانی از کورتونهای موضعی قوی نیز میتواند باعث ایجاد استریا یا ترکهای پوستی شود. به همین دلیل توصیه میشود که کورتونهای موضعی فقط زیر نظر پزشک مصرف شود تا عوارض آن در بیمار ظاهر نشود.

وراثت نیز در پیدایش استریا نقش دارد. استریا در نژاد قفقازی بیش از سایر نژادها دیده میشود. از نظر ظاهری این ترک ها در ابتدا قرمز تا بنفش رنگ هستند ولی با گذشت زمان به تدریج سفید رنگ می شوند. ترک های پوستی اغلب در هنگام بلوغ، بارداری و تغییرات وزنی شدید ایجاد میشوند. حدود 30% افراد هنگام بلوغ و حدود 77% خانمها هنگام بارداری مبتلا به استریا یا ترکهای پوستی میشوند.

در مورد بارداری، سن اولین بارداری در بروز ترکهای بسیار مهم است. به طوریکه اغلب بانوانی که در سنین بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شده اند دچار ترک های پوستی می شوند، در حالی که احتمال بروز این ترک ها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است بسیار کمتر است. این ترک ها، معمولاً بعد از ماه چهارم بارداری ایجاد می شوند. ترک ها حتی ممکن است پس از زایمان نیز ایجاد شوند. در بعضی از افراد اولین بارداری بدون ایجاد ترک های پوستی طی میشود ولی در بارداری های بعدی بیمار دچار است.

درمان استریا یا ترک های پوستی در دوران بارداری

علل آسیب رسیدن به درم چیست؟

– وقتی پوست تحت کشش قرار می‌گیرد الیاف کلاژن پوست در ناحیه درم آسیب می‌بیند و به صورت خطوط قابل مشاهده در سطح پوست ظاهر می‌شوند.

▪ پس اینکه گفته می‌شود استریا در افرادی بروز می‌کند که دچار افزایش وزن و بعد کاهش وزن می‌شوند، صحیح است؟

– تا حدی. علت بروز استریا دقیقا شناسایی نشده است ولی گفته می‌شود این مشکل تحت‌تاثیر هورمون‌ها و بیشتر در سنین بلوغ که اندازه نواحی مختلف بدن بزرگ می‌شود، بروز می‌کند. البته استریا در افراد مبتلا به بیماری کوشینگ یا کسانی که داروهای استروییدی موضعی یا خوراکی به مدت طولانی مصرف می‌کنند، دیده می‌شود.

درمان ترک های پوستی بارداری

استریا از جمله اختلالات پوستی است که به سختی قابل درمان است؛ اما جای نگرانی نیست چون اینگونه ترک های پوستی در قسمت هایی به وجود می آیند که همیشه در زیر لباس قرار دارند و مشکلی را برای ظاهر شما ایجاد نخواهند کرد؛ البته برخی افراد علاقمند هستند تا این ترک ها را از بین ببرند که به بررسی این روش ها می پردازیم.

در حال حاضر استریا درمان قطعی ندارد. البته مصرف کرم‌های موضعی تقویت‌کننده بافت کلاژن، کرم‌های رتینوییدی و کرم‌های حاوی ترکیب‌های اسید میوه و کرم‌های حاوی ویتامین C می‌توانند تا حدی موثر باشند. مصرف کرم‌های رتینوییدی در دوران بارداری ممنوع است و به خانم‌های باردار توصیه می‌شود از کرم‌های حاوی اسیدهیالورونیک (ماده‌ای که از تولد تا پیری توسط لایه درونی پوست ساخته می‌شود و به قوام پوست کمک می‌کند. در کرم‌های آرایشی هم از این ماده استفاده می‌شود) استفاده کنند. برخی از انواع لیزر هم می‌توانند موثر باشد و قطر استریا را کمتر کنند اما انجام آنها در دوران بارداری توصیه نمی‌شود.

روغن جوانه گندم

یافته های علمی زیادی در خصوص تاثیر درمان های خانگی از قبیل روغن جوانه گندم بر درمان آثار کشیدگی پوست وجود ندارد. اما در مطالعه جدیدی مشخص شد که روغن جوانه گندم به بهبود ترک پوستی در مراحل اولیه دوران حاملگی  کمک می کند.

 گلیکولیک اسید

گلیکولیک اسید یک آلفا هیدروکسی اسید است. این ماده با افزایش ساخت کلاژن روی آثار کشیدگی اثر می گذارد. اسید گلیکولیک در دوزهای بالا از طریق درماتولوژیست تزریق می شود.

 ویتامین C

مصرف ویتامین C نیز می تواند تولید کلاژن را افزایش دهد و به کاهش آثار کشیدگی در مراحل اولیه کمک کند. برای اثر گذاری بیشتر، آن را با گلیکولیک اسید ترکیب کنید. مکمل های ویتامین C هم می توانند مؤثر واقع شوند .


بیشتر بخوانید: ترکهای پوستی یا استریا با لیزر رفع کنیم یا خیر؟


فراورده های حاوی پپتید

فراورده های حاوی پپتید عموماً به عنوان کرم های ترمیم کننده به بازار عرضه می شوند و اتلاف پول و وقت هستند زیرا  هیچ اطلاعات متقاعد کننده ای مبنی بر اثر گذاری آنها وجود ندارد.

رتینوئیدها

رتینوئید ها درافزایش تولید کلاژن و کشسانی طی مراحل اولیه حاملگی نسبتاً مؤثر شناخته شده اند. اما اگر باردار یا شیرده هستید، باید از استفاده آن اجتناب کنید. رتینوئیدها شامل رتینول، ترتینوئین و داروهایی از قبیل دیفرین ، رتین  A و تازوراک هستند.

 گلیکولیک اسید همراه با رتینوئیدها

مصرف این ترکیبات با هم ممکن است نتایج بهتری داشته باشند. اما زمانی که باردار یا شیرده هستید نباید از رتینوئید ها استفاده کنید.

درمان استریا یا ترک های پوستی در دوران بارداری

 

درمان ترک های پوستی با لیزر

امروزه درمان با لیزر بسیار رایج است و از جمله روش های بسیار محبوب بشمار می آید که هم پزشکان و هم بیماران هردو راغب به انجام آن هستند، زیرا در این نوع درمان هم روند بهبودی با سرعت بسیار بیشتری طی خواهد شد و هم اینکه نیازی به عمل جراحی و سایر فرآیند های طاقت فرسا نیست.

این روش درمانی محبوب توسط بسیاری از متخصصان پوست انجام می شود و روی نشانه های کشیدگی پوست هم امتحان شده است.

لیزر، سنتز کلاژن های سالم را که باظهور آثار کشیدگی آسیب دیده بودند را افزایش می دهد.” از لیزر جهت درمان آثار کشیدگی قرمز، بنفش یا سفید استفاده می شود.

لیزر به روش عروقی نیز بدون برداشتن سطح پوست قرمزی را از بین می برد و در افزایش تولید کلاژن موثر است. یکی دیگر از روش هایی که به کاهش آثار کشیدگی های قدیمی تر و پیشرونده کمک می کند، لیزر به سبک موضعی است.

این نوع لیزر بخشهای کوچکی از پوست را که اغلب مشبک هستند مورد هدف قرار می دهد. و با پر کردن خطوط آثار کشیدگی آنها را محوتر می کند .


در این باره بیشتر بخوانید: توصیه هایی ساده برای درمان ترک پوستی


هرگونه کپی برداری با لینک دهی مستقیم به سایت دکتر سلام مجاز است