توضیح درباره این بیماری را از زبان دکتر عینالله ولیزاده، کارشناس مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز بخوانید: هــر دردی کـــه در انگشتان پا و شست پا نمایان شـــود و گرفتگی شدید و سفت شدن ماهیچه پای چپ از زانو به پایین را نقرس گویند. این بیمارى در اثر زیاد شدن اسیداوریک خون و فعال شـــدن خلط سوداوی خون و جمع شدن رسوبات اوراتها در لابه لاى مفاصل(مفصل انگشت بزرگ پا) فعال میشود. این بیماری خود را با التهاب مفاصل و درد در مفاصل اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شست پا و بعد در مچ پا، پاشــنهها، زانوها، مچ انگشتان دستها و آرنج نشان میدهد.
راه تشخیص
اسیداوریک در بعضی مواقع هم منشأ گرمی صفرا و هم منشأ سردی سوداست. راههای تشخیص نقرس در کسانی که دارای مزاج سرد هستند، شامل بالا بودن کلسترول و اسیداوریک خون، سنگریزه در کلیهها و کیستهای کلیوی است و راههای تشخیص نقرس در مزاج گرمها عبارت اند از: بالا بودن گلیســـیرید و اسیداوریک بالا، کبد چرب با گرید یک و دو، هپاتیت، بزرگی سایز کبد و افزایش آنزیم کبدی است .
عوامل تشدیدکننده نقرس
گوشتخوری فراوان(بالاخص گاو و گوساله و چندان فرقی بین قرمز و سفید ندارد)، مصرف مشروبات الکلی، سرطان خون در بدن، نارسایی در کلیهها، گرسنگیهای طولانی و مفرط، چاقی و مسمومیت با سرب، چاقی زیاد و پرخوری مصرف تخم مرغ با ماهی، عامل پیدا شدن امراض ناعلاج پوستی مثل برص و جذام، فلجی، نقرس و بواسیر میشود .
نکته
گوشت گاو چاقکننده بالاخص در مزاج بلغمیها، تقویتکننده بدن و دیرهضم است؛ اما خون غلیظ تولید کرده و باعث بیماری سوداوی مانند سرطان، جذام، ورم طحال، بیماری پوستی، وسواس، سیاتیک، بیماری مفصلی، بالارفتن بخارات سرد و غلیظ به بالای بدن، تولید بوی بد در بدن، ناراحتی قلبی، زایمان زودرس و نفرس میشوند و بهترین نوع گوشت گاو بر اساس آیه قرآن در سوره بقره، گاو زرد و بهترین موقع خوردن آن فصل بهار است و مصلح گوشت گاو از قبیل دارچین، فلفل، زنجبیل، پیاز، سکنجبین، گلپر، سیر، ترتیزک و زیره هستند.
بیشتر بخوانید: درمان بیماری نقرس با کمک طب سنتی و گیاهان دارویی
خوردنی مفید
امام علی(ع) فرمودهاند: خوردن انجیر، انسدادها را نرم میکند و برای بادهای قولنج سودمند است. در روز از آن فراوان بخورید و آن را در شب هم بخورید؛ اما فراوان، نه.(گرم مزاجها بایستی در مصرف آن زیادهروی نکنند.)
پیامبر(ص) نیز فرموده اند: «انجیر بخورید که بواسیر را ریشهکن میسازد و برای نقرس سودمند است.»
منبع: اصفهان زیبا