به هدفی که میخواستید رسیدید! حالا که به پایان مسیر کاهش وزن رسیده اید موقع استراحت و لذت بردن از اندام جدیدتان است، مگر نه؟
شاید بهتر است عجله نکنید. با وجود اینکه حق دارید دستاورد خود را جشن بگیرید، اما این را نیز باید بدانید که از همین حالا ماجرایی جدید شروع شده است. برای بسیاری از افراد، تثبیت وزن ممکن است از خودِ کاهش وزن نیز دشوارتر باشد.
بر اساس تحقیقات یک مرکز کاهش وزن، تنها ۲۰ درصد از کسانی که تحت نظر آنها بود توانستند کاهش وزن خود را، با موفقیت ۱۰ درصد به مدت یک سال ثابت نگه دارند. با اینکه این آمار نسبت به گزارشهای دیگر، درصد موفقیت بیشتری را نشان میداد، اما میبینیم که باز هم ۸۰ درصد از افرادی که وزن کم کرده اند با روند ثابت نگه داشتن وزن به مشکل برخورده اند.
چرا وزن کم شده باز میگردد؟
به گفته چلسی امبر، متخصص تغذیه ممکن است کندی سوخت و ساز بدن مقصر اصلی باشد. وقتی فردی مقدار قابل توجهی وزن کم میکند، سوخت و ساز بدنش در واقع کند میشود. بدنتان نسبت به وزن کم شده مقاومت نشان میدهد، چون مدت زمان طولانی با وزن بالا راحت بوده است. همچنین دکتر چلسی امبر معتقد است همه ما نقطه تنظیمی داریم که بدن در آن نقطه، وزن خود را در حالت تعادل میبیند و اگر سعی کنید از این نقطه پایینتر بروید ممکن است بدنتان مقاومت نشان دهد.
هورمونها نیز ممکن است در بازگشت وزن نقش داشته باشند. هورمون هایتان وقتی وزن کم میکنید تغییر میکنند. مغزتان سیگنال هایی دریافت میکند تا گرلین بیشتری تولید کند، هورمونی که با احساس گرسنگی در ارتباط است بنابراین این هورمون باعث میشود غذای بیشتری طلب کنید و در نتیجه وزنتان افزایش پیدا کند؛ بنابراین یک فرد ممکن است با وجود اینکه بدنش به او میگوید بیشتر بخور، غذای خیلی کمتری مصرف کند. این همان مقابلهای است که منجر به کندی سوخت و ساز بدن میشود.
همچنین اگر با رژیمی بسیار محدود کننده و سخت وزن کم کنید، امکان اینکه وزنتان باز گردد بسیار بالا است. مردم معمولا رژیم را به گونهای میبینند که یا هست و یا نیست و در کل هم بی فایده است. برای اینکه بتوانید در تثبیت وزن موفق شوید باید تغییراتی ایجاد کنید که به عنوان بخشی از سبک زندگی همیشگی باشند.
به جای اینکه به دنبال رژیمهای سخت باشید تا سریع وزن کم کنید، رژیمی را شروع کنید که به صورت آهسته و پیوسته کاهش وزنتان را در پی داشته باشد. شما یک شبه دچار اضافه وزن نشده اید که یک شبه هم بخواهید همه آن را کاهش دهید. این رویکرد میتواند به بدن کمک کند، خود را با تمام تغییرات متابولیک و هورمونی پیش آمده بهتر تطبیق دهد.
نکاتی برای تثبیت وزن سالم جدید
۱. آن را به یک سبک زندگی تبدیل کنید، نه رژیم غذایی
وقتی وزن کم میکنید ممکن است آن را، خیلی ساده یک فداکاری موقت در نظر بگیرید –، اما همین که آن وزن کاهش پیدا کرد، دوباره وضعیت غذا خوردن و ورزش کردنتان به حالت قبل باز میگردد.
وقتی رژیم میگیرید، خود را با یک برنامه تعریف کره اید که در نهایت به پایان میرسد، اما اگر این تغییرات را به عنوان سبک زندگی جدید بپذیرید، یعنی آنها در طول زندگی همراهمان باقی خواهند ماند. هرگز رژیم گرفتن را، تبدیل به محدود کردن برخی غذاهای خاص برای خودتان نکنید. شما باید با آنچه به صورت معمول و همیشه میخورید، بتوانید وزن را کاهش دهید.
۲. نظارت روی وزن
دنبال کردن مرتب وزن، یکی دیگر از رفتارهای شایع بین افرادی است که توانسته اند با موفقیت وزن خود را پایین نگه دارند. برای وزن کردن خودتان، برنامهای مرتب بچینید. اگر متوجه شدید از وزن سالم دور شده اید تغییرات لازم را اتخاذ کنید تا دوباره به حالت قبلی برگردید. برای کسانی که در مرحله تثبیت وزن قرار دارند، هفتهای یک مرتبه وزن کردن کافی است.
۳. ورزش کردن را متوقف نکنید.
تحقیقات نشان داده افرادی که توانسته اند وزن کم شده خود را همانطور پایین نگه دارند پس از رسیدن به وزن ایده آل نیز دست از ورزش نکشیده اند و روزانه حدود یک ساعت فعالیت بدنی دارند. اگر در طول کاهش وزن ورزشی را پیدا کردید که از آن لذت میبردید تبدیلش کنید به بخشی از روتین روزانه خود. برای اینکه خود را به کمک ورزش در وزن مناسب نگه دارید اوایل ممکن است به کمی آزمون و خطا نیاز داشته باشید تا مقدار مناسب ورزش دستتان بیاید.
۴. الگوی سالم غذا خوردن را ادامه دهید.
بعد از اینکه به اواخر سیر کاهش وزنتان رسیدید، متوجه میشوید که از خوردن غذاهای سالم لذت بیشتری میبرید. در واقع، دیگر به سمت غذاهای چربی که در گذشته باعث اضافه وزنتان بودند نمیروید. برای اینکه وزنتان را در حالت سالم نگه دارید خوردن سبزیجات، میوهها و غذاهای واقعی بسیار اهمیت دارد، همچنین کاهش استفاده از نوشیدنیهای قندی مانند نوشابه و غذاهای فرآوری شده نیز میتواند کمک بزرگی باشد.
۵. آرامش داشته باشید و خوب بخوابید.
بسیار مهم است که با خواب و استراحتی مناسب، به ریکاوری از ورزش و فعالیت بدنی که داشتید بپردازید. کمبود خواب و سطح استرس بالا میتواند باعث اختلالات هورمونی و متابولیک شود، در نتیجه ثابت نگه داشتن وزن کم شده نیز دشوار میشود.
۶. محدوده خود را قبول کنید.
گاهی اوقات ممکن است وزنتان مثلا اگر روی ۸۵ است، چند روز بعد که روی ترازو رفتید ۸۶ شده باشد. این گونه موارد نباید تاثیر منفی روی شما داشته باشد، زیرا نوسانات وزن کاملا طبیعی است؛ بنابراین بهتر است تمرکز خود را از دست ندهید و هدفتان را دنبال کنید.
هیچ وقت فکر نکنید همیشه روی یک وزن باقی خواهید ماند. هر کدام از ما محدوده وزنی خاص خود را داریم و در طول هفته ممکن است وزنمان بارها تغییر کند.
۷. از حمایت دیگران برخوردار شوید.
وقتی برای کاهش وزن خود تلاش میکنید، حمایت و کمک دیگر افرادی که وزن کم کرده اند و یا با شما هم هدف هستند بسیار اهمیت دارد. اما زمانی که به وزن ایده آل میرسید، میتوانید با ادامه روند خود تبدیل به الگویی مناسب برای کسانی شوید که در تلاش هستند وزن خود را کاهش دهند؛ بنابراین خود را منبع الهام دیگران بدانید و در مقابلش نیز مسئولیت پذیر باشید.
با سلام
تشکر از مطالب مفیدی که توی این بخش نوشتید بسیار سودمند بود و استفاده کردم ولی اگر اجازه بدید میخواستم چند نکته اضافه کنم :
۱- برای کاهش وزن و دستیابی به نتیجه مناسب توصیه میکنم رژیم غذایی همراه با فعالیت ورزشی باشد چون که نه تنها فرد زودتر به نتیجه دلخواه دست پیدا خواهد کرد بلکه سلامتی شخص نیز تضمین شده است.
۲- یک فرمول کلی برای هر فرد جهت کاهش یا افزایش وزن وجود دارد و آن اینکه هر فردی بر اساس مشخصات جسمی و فیزیکی و نوع شغلش یک مقدار معینی کالری در روز نیاز دارد،اگر کالری دریافتی که از طریق تغذیه بدست میاد بیشتر از مقدار مصرفی آن فرد باشد طبیعتا دچار افزایش وزن خواهد شد و بر عکس .
بنابراین اگر کسی بخواهد وزن کم کند باید مقدار کالری مصرفی خود را با یک رژیم مناسب کم کند و یا فعالیت فیزیکی خود را افزایش دهد تا مقدار کالری مازاد دریافتی رو بسوزاند .
توصیه می کنم در کاهش وزن عجله نکنند و با صبر و حوصله طی یک یک رژیم غذایی مناسب همراه با فعالیت ورزشی حتی با پیاده روی روزانه به هدف خود برسند.به شرطی که اون فرمول مقدار کالری دریافتی و مصرفی رو در نظر داشته باشند.
بطور مثال اگر یک فرد معمولی در روز نیاز به ۳۰۰۰ کیلو کالری داشته باشد باید در تغذیه خود مراقب باشد که مواد غذایی که استفاده می کند بیشتر از ۳۰۰۰ کیلو کالری نداشته باشد تا دچار اضافه وزن نشود ، پس اگر کسی بخواهد وزن کم کند باید فعالیت و سوخت و ساز بدن رو بیشتر کند تا علاوه بر مقدار کالری دریافتی چربی های مازاد رو بسوزاند.
۳- تغذیه سالم و مناسب بسیار مهم هست نیازی نیست یک رژیم سخت و عذاب آور بگیرید فقط اگر بتوانید مقدار کالری مورد نیاز رو با خوردن انواع و اقسام مواد غذایی سالم و موثر جذب کنید،به هدفتون می رسید.
با تشکر و آرزوی موفقیت