1. چربي را انباشته ميکند
بعضيها معتقدند نوشيدن مقادير زياد آب خنک باعث تحريک متابوليسم بدن و افزايش سوخت کالريها ميشود، اما بايد بدانيد اين موضوع هميشه درست نيست. مصرف نوشيدنيهاي بسيار خنک هنگام غذا خوردن يا بلافاصله بعد از آن نهتنها به کاهش وزن کمک نميکند، بلکه باعث سفت شدن و سخت شدن چربيها در دستگاه گوارش ميشود. در اين شرايط هضم چربيها به خوبي انجام نميشود و چربي در بدن انباشته ميشود.
2. يبوست را تشديد ميکند
اگرچه نوشيدن مايعات در طول روز احتمال يبوست را کاهش ميدهد اما مصرف مايعات خنک باعث ايجاد يا تشديد يبوست ميشود. يکي از علل ايجاد اين مشکل، انقباض مخاط داخلي دستگاه گوارش به دنبال نوشيدن مايعات سرد است. اين انقباض عبور مواد غذايي را از لولههاي گوارشي دشوار ميکند.
3. آبرساني را مختل ميکند
استفاده از مايعات خيلي سرد، فرآيند آبرساني را در بدن به تأخير مياندازد. بدن براي استفاده از مايعات ابتدا بايد آنها را به دماي طبيعي خود برساند. اين موضوع نيز باعث تأخير در آبرساني به سلولها ميشود. البته يک استثنا در اين زمينه وجود دارد و آن درمورد دوندگان دو استقامت است. اگرچه مصرف مايعات خيلي سرد به ورزشکاران توصيه نميشود اما دوندگان ميتوانند با نوشيدن آب خنک، رطوبت را براي مدت طولانيتري در بدن خود حفظ کنند.
4. گوارش را مختل ميکند
مصرف مايعات و خوراکيهاي سرد ميتواند باعث ايجاد دردهاي شکمي، ريفلاکس معده و حالت تهوع شود. همانطور که ميدانيد سرما خاصيت ضدالتهاب دارد. درنتيجه عروق خوني و همچنين لايه داخلي معده را منقبض ميکند. در اين شرايط هضم غذا به خوبي انجام نميشود و علائم سوءهاضمه ايجاد ميشود.
5. انرژي را هدر ميدهد
اگرچه مصرف آب خنک و خوراکيهاي سرد در کوتاهمدت باعث ايجاد شادابي و سرزندگي ميشود اما تکرار اين عادت در بلندمدت انرژي بدن را کاهش ميدهد. علت اين است که بدن بايد بخشي از انرژي خود را به گرم کردن مايعات مصرفي اختصاص دهد. نوشيدن آب خنک حتي ميتواند با ايجاد پديدهاي به نام «دامپينگ» باعث ضعف و بيحالي شديد در افراد شود.
6. جذب ويتامينها را کم ميکند
دماي بدن در حالت طبيعي بين 34 تا 37 درجه سانتيگراد است، درحالي که دماي نوشيدنيهاي يخي يا بستني بين صفر تا 2 درجه سانتيگراد است. صرف انرژي توسط بدن براي تنظيم دماي اين خوراکيها باعث کمبود انرژي مورد نياز براي هضم و جذب موادمغذي ميشود. انقباض عروق دستگاه گوارش در اثر تماس با مواد غذايي خيلي سرد، عامل ديگري براي اختلال در جذب موادمغذي است.
7. ضربان قلب را کاهش ميدهد
يکي از اعصاب مهم بدن به نام عصب «واگ» از پشت گلو عبور ميکند و از گردن تا شکم ادامه دارد و کليه احشاي قفسه سينه و شکم تا کولون را عصبدهي ميکند. تحريک اين عصب به هر دليلي که باشد ميتواند باعث اختلال در عملکرد آن شود. زماني که شما يک نوشيدني يا خوراکي خيلي سرد را قورت ميدهيد، اين عصب تحريک ميشود و باعث کاهش ضربان قلب خواهدشد چراکه عصب واگ بخش مهمي از سيستم عصبي اتونوم است و حرکات غيرارادي بدن را تحتکنترل دارد. اين عصب همچنين مسئوليت پايين آوردن ضربان قلب را به عهده دارد، درنتيجه هر عاملي که آن را تحريک کند باعث پايين آمدن ضربان قلب ميشود.
8. احتمال عفونت را زياد ميکند
همانطور که قرار گرفتن در هواي سرد زمستان باعث آبريزش بيني و انسداد سينوسها ميشود، مصرف آب سرد و خوراکيهاي خنک نيز همين عکسالعمل را در پي دارد. در اين شرايط، بدن ترشحات مخاط محافظتي راههاي هوايي را افزايش ميدهد تا با ايجاد رطوبت به گرم شدن مخاط کمک کند. زماني که از خوراکيهاي خيلي سرد استفاده ميکنيد، اين ترشحات اضافه باعث انسداد در مجراي هوايي و مشکلات تنفسي ميشوند. اين وضعيت همچنين فرد را مستعد ابتلا به عفونتهاي گلو ميکند.
9. خون را غليظ ميکند
با مصرف خوراکيهاي خيلي سرد عروق بدن منقبض و تنگ ميشوند. در اين حالت، جريان خون کند ميشود و خون غلظت بيشتري پيدا ميکند. بنابراين قلب بايد عملکرد خود را افزايش دهد تا جريان خون را در حد طبيعي نگه دارد. علاوه بر اين، افزايش غلظت خون، بدن را نسبت به رشد باکتريها و ابتلا به انواع عفونتها مستعد ميکند. همچنين در اين حالت، خون به راحتي به نقاط انتهايي بدن مثل انگشتها نميرسد و باعث حس خوابرفتگي در دست و پا و کاهش شفافيت ناخنها ميشود. غلظت خون و انقباض عروق ميتواند به تورم و کبودي پاها نيز منجر شود زيرا در اين شرايط خون نميتواند به راحتي به سمت قلب بازگردد.
10. ايمني را تضعيف ميکند
نوشيدن آب سرد و مايعات خنک بعد از غذا باعث توليد مخاط اضافه در بدن ميشود. در اين حالت عملکرد سيستم ايمني کاهش پيدا ميکند. درنتيجه فرد نسبت به انواع عفونتها و بيماريهايي مثل سرماخوردگي مستعد ميشود. مصرف داروهاي خوراکي همراه مايعات خنک نيز ميتواند جذب داروها را دچار اختلال کند زيرا سرما باعث تعويق در جذب دارو ميشود.
مصرف خوراکيها و نوشيدنيهاي يخي با ايجاد تغيير ناگهاني در دماي بدن باعث ايجاد شوک ميشود و در طولانيمدت زمينهساز بيماريهاي مزمن خواهدشد. براي آگاهي از دماي مناسب بدن کافي است يکي از انگشتهاي خود را داخل دهان بگذاريد و چند ثانيه نگه داريد. خوراکيهاي مصرفيتان بهتر است به همين ميزان گرم باشند.
سردردهاي ناشي از بستني
هرگونه درد کوتاه، خنجري و تيز در ناحيه سر که هنگام خوردن، نوشيدن و استنشاق مواد و خوراکيهاي خيلي سرد ايجاد شود تحت عنوان بيماري «سردرد بستني» شناخته ميشود. شايد تا به حال اصطلاح «فريز مغز» را شنيده باشيد. اين حالت معمولاً به دنبال مصرف سريع خوراکيهاي يخي يا تماس ناگهاني سر با آب يا هواي سرد ايجاد ميشود.خوشبختانه سردرد تحريکي حاصل از فريز مغزي بسيار کوتاه است و نيازي به درمان ندارد. اين سردرد با مصرف مواد غذايي خيلي سرد آغاز ميشود و طي 20 تا 60 ثانيه به اوج خود ميرسد اما معمولاً بيشتر از پنج دقيقه باقي نميماند. سردرد بستني ممکن است براي هر فردي اتفاق بيافتد، اما کساني که سابقه ميگرن دارند بيشتر به اين سردرد دچار ميشوند. محققان هنوز از مکانيسم و علت اصلي اين درد خبر ندارند، ولي احتمال ميدهند سردرد بستني بهعلت تغييرات موقت جريان خون در دستگاه عصبي بدن ايجاد ميشود. با مصرف خوراکيهاي سرد، عروق خوني تنگ و منقبض ميشوند تا از خروج حرارت از بدن جلوگيري کنند، اما بعد از تطبيق دماي بدن، دوباره گشاد ميشوند تا جريان خون را افزايش دهند. اين حالت ميتواند منجر به درد ناگهاني و شديد در ناحيه سر شود. براي پيشگيري از سردرد بستني سعي کنيد خوراکيهاي خنک را آهستهتر مصرف کنيد.
نصف جهان