چرا پس از اپیلاسیون پوست ملتهب شده و جوش میزنیم؟!» این پرسش از روزی که شیوه های اپیلاسیون مد شد، فکر خانمها را مغشوش کرده! بعضي میگویند تیغ، مومک، موبر، اپیلیدی یا هر شیوه دیگری هم استفاده می کنند باز هم فردای آن روز با جوشهای ریز پوستی قرمز و زشتی صورت مواجه میشوند؛ بدتر از همه زمانی است که میخواهید به استخر یا مهمانی بروید و بایستی از هر شیوه ای برای پوشاندنشان استفاده کنید. ولی دلواپس این نباشید؛ در این مقاله شیوه های رهایی از این دانههای قرمز و چرکی را به شما نشان میدهیم.
بعد از اصلاح مو جوش میزنیم چون…
داخل پوست مجراهایی وجود دارد که مو و ترشحات چربی از آنها خارج میشوند. این مجراها که فولیکول مو نامیده میشوند درست شبیه جام یا گلدانی هستند که یک شاخه گل داخل آنها قرار گرفته است. هر زمان که داخل فولیکول مو التهاب ایجاد میشود دهانه آن نیز مسدود میشود. دراین صورت ترشحات چربی داخل فولیکول جمع شده و جوش تشکیل میشود. در اپیلاسیون نیز چون مو با شدت و شتاب بیرون کشیده میشود، داخل جدارههای فولیکول التهاب و ورم ایجاد میشود. این ورم باعث انسداد میشود، بسته شدن سر فولیکول نیز ایجاد جوش و فولیکولیت (عفونت مو) میکند. در سن بلوغ هم افزایش چربی پوست باعث میشود دهانه فولیکول مسدود شود و جوشها افزایش یابد.
دستکاری برایتان گران تمام میشود!
فولیکولیت یا التهاب فولیکول میتواند سطحی یا عمیق باشد. جوشهای بعد از اپیلاسیون معمولا جزء فولیکولیتهای سطحی بهشمار میآیند. هر چه التهاب در مجرا شدیدتر باشد فولیکولیت هم عمیقتر خواهد بود. دستکاری کردن فولیکولیتهای سطحی میتواند باعث تبدیل شدن آن به فولیکولیت عمیق شود؛ ضمن اینکه هنگام دستکاری ممکن است میکروبهای بیماریزای بیشتری را به آن محل اضافه کنید. فولیکولیتهایی که عامل میکروبی استافیلوکوک و استرپتوکوک دارند، مسری هستند. این نوع عفونتها بیشتر ممکن است بهدلیل اپیلاسیون غیربهداشتی ایجاد شوند چون این میکروبها بسیار بیماریزا هستند و جزء میکروبهای عادی روی سطح پوست نیستند.
صابون ضدعفونیکننده یا داروی ضد جوش؟!
برای پیشگیری از ایجاد جوش اپیلاسیون میتوان از محلولهای ضدعفونیکننده سطحی و صابونهای آنتی باکتریال استفاده كرد. لازم به ذکر است که استفاده از بتادین خیلی تاثیرگذار نیست. همچنین میتوان پس از اپیلاسیون برای مدت کوتاه 3 تا 4 روز از ترکیبات دارویی اریترومایسین 2 درصد و 4 درصد به صورت موضعی استفاده کرد تا هم التهاب کاهش یابد و هم میکروبهای موجود از بین بروند. درست برخلاف کاری که معمولا در آرایشگاهها و سالنهای اپیلاسیون صورت میگیرد؛ در این مکانها معمولا از ترکیباتی مثل بتامتازون، کلوبتازول و… استفاده میشود اما چون این ترکیبات حاوی کورتن هستند خود باعث تشدید جوشها میشوند. درواقع کورتن ظاهر التهاب و قرمزی را کاهش میدهد اما خود باعث تشدید جوشها پس از اپیلاسیون میشود. پس بهتر است در این شرایط از ترکیبات کورتندار استفاده نشود. اگر هم جوشهایتان شدید هستند بهتر است توسط پزشک معاینه شوید تا داروی خوراکی یا موضعی برایتان تجویز کند.
آنتیبیوتیک را زود قطع نکنید!
برای درمان فولیکولیتهای شدید از آنتیبیوتیکهای معمول استفاده میشود اما برای تشخیص دقیقتر نوع باکتری بهتر است از ترشحات نمونهگیری شود و آزمایش و کشت صورت گیرد. به این ترتیب نوعی از آنتیبیوتیک برای بیمار تجویز میشود که در محیط کشت بهترین اثر را روی میکروب داشته است؛ در این صورت درمان قطعی خواهد بود. اما اگر درمان دارویی زودتر از موعد قطع شود، میکروب قویتر شده و بیماری تشدید میشود.
کار به جراحی میکشد اگر…
وقتی یک التهاب، تورم یا عفونت موضعی در جایی از بدن وجود داشته باشد و تحتدرمان قرار نگیرد، خود بدن به تدریج وارد عمل میشود. به عبارت دیگر، ترشحات و چرکها را در یک ناحیه جمع و دور آن غلاف ایجاد میکند تا از گسترش عفونت جلوگیری کرده باشد. این پدیده باعث میشود میکروبها و ترشحات چرکی داخل غلاف محفوظ بمانند؛ در این صورت آنتیبیوتیک هم دیگر نمیتواند وارد فضای آبسه شود و روزبهروز بیماری فرد تشدید میشود. در چنین مواردی پزشک سعی میکند همراه با تجویز آنتیبیوتیک، چرک و ترشحات را بهوسیله سرنگ یا با شکاف دادن خارج کند.
کمپرس سرد، جوشها را کم میکند
افرادی كه مستعد جوش پس از اپیلاسیون هستند باید قبل از انجام آن از داروهای ضدجوشی استفاده کنند كه توسط پزشك تجویز میشوند. همچنین هنگام اپیلاسیون باید از مهارت فرد انجام دهنده مطمئن شد، در غیر این صورت التهاب ایجاد شده بیشتر و احتمال ایجاد جوش نیز افزایش مییابد. اپیلاسیون باید با دقت و صحیح و به آرامی انجام شود تا به دنبال آن التهاب کمتری ایجاد شود. همچنین توصیه میشود بلافاصله پس از اپیلاسیون از داروها و ضدالتهابهایی استفاده کنید كه پزشكتان تجویز میکند. به كار بردن کمپرس سرد پس از اپیلاسیون نیز التهاب پوست را کاهش میدهد و از بروز جوش پیشگیری میکند.
نکتههایی که نباید فراموش کنید
جوش کمتر با کدام روش اپیلاسیون؟!
در رابطه با روشهای مختلف اپیلاسیون نمیتوان گفت که کدام روش از همه بهتر است و جوش کمتری ایجاد میکند چراکه این موضوع در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد. ما معمولا به بیماران توصیه میکنیم از روشهایی استفاده کنند که با تحریک پوستی کمتری همراه هستند. برای مثال استفاده از کرم موبر شاید یک مقدار نسبت به روشهای دیگر ملایمتر باشد اما کسانی که پوست خیلی چربي دارند با مصرف کرم موبر جوشهایشان تشدید میشود چراکه این کرمها معمولا چرب هستند. در کل روشهایی که همراه با کندن مو هستند مثل مومک و بند انداختن یک مقدار احتمال ایجاد جوش را افزایش میدهند. لیزر موهای زائد نیز در صورتی که کامل انجام شود و موها را از بین ببرد، میتواند به کاهش این جوشها کمک کند چون تعداد دفعات اپیلاسیون را کمتر میکند. اما نمیتوان گفت که لیزر راه درمانی برای این مشکل است چون به هر حال موهای کرکی و ریز تحتتاثیر لیزر قرار نمیگیرند و خانمها مجبور میشوند آنها را اصلاح کنند، بنابراین احتمال ایجاد جوش به دنبال اصلاح آنها وجود دارد.
شاید مشکل از لباستان باشد!
پوشیدن لباس یا شلوار تنگ و همچنین نشستنهای طولانیمدت میتواند احتمال ایجاد فولیکولیت را افزایش دهد. افراد چاق نیز بیشتر دچار فولیکولیت میشوند چون معمولا روی پوستشان چین میخورد و این چینها باعث میشوند محیط مرطوب بماند. رطوبت نیز شرایط را برای رشد میکروبها و قارچها مساعد میکند. در پايان لازم به ذکر است که موهای زیر پوستی را به هیچعنوان نباید دستکاری کرد. این موها در بدن همه انسانها وجود دارند و مشکلی ایجاد نمیکنند. وقتی افراد به این موضوع حساس میشوند و شروع به دستکاری میکنند، تازه مشکلاتشان آغاز میشود.
منبع-مجله زندگی ایده آل