شیوه زندگی سالم اولین خط دفاعی در برابر کلسترول بالا است. اما گاهی رژیم غذایی و ورزش به اندازه کافی نیست، و شما نیاز به داروهای کلسترول. دارید داروهای کلسترول ممکن است به کاهش چگالی کم لیپوپروتنین کمک کند که همان کلسترول بد است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش میدهد
داروهای کاهش کلسترول خون – رزین های اسید صفراوی
دو نوع رزین اسید صفراوی که در آمریکا تجویز می شوند عبارتند از کوئستران (Questran) و کُلِستیپول (Colestid; Colestipol). این دو دارو به طور معمول مقدار کلسترول خون را تا حد ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش می دهند. کوئستران نوعی رزین کلسترامین است که به اسیدهای صفراوی دستگاه گوارش متصل می شود و کلسترول خون را همراه با مدفوع از بدن خارج می کند. اسیدهای صفراوی از کلسترول خون سامی شوند و به طور معمول به داخل گردش خون بر می گردند و دوباره به وسیله کبد به جریان در می آیند. وقتی اسیدهای صفراوی از بدن خارج می شوند، کبد باید برای ساختن اسیدهای صفراوی جدید، از کلسترول خارج از خون استفاده کند و در نتیجه مقدار کلسترول خون کاهش می یابد. کوئسرتان ممکن است در هضم و جذب طبیعی چربی خون هم دخالت کند. کوئستران به شکل پودر ساخته می شود. این پودر به ماست، پودینگ، سس سیب، یا آب پرتقال افزوده می شود و هرگز نباید به شکل پودر خشک خورده شود. در صورت بالا بودن مقدار کلسترول تری گلیسرید یا وجود سابقه ی یبوست شدید، ممکن است رزین اسید صفراوی همراه با داروی کاهش کلسترول خون دیگر تجویز شود، زیرا داروی رزین های اسید صفراوی کاهش دهنده کلسترول خون ،یبوست ایجاد می کنند. یکی از عوارض داروی کاهش کلسترول خون رزین های اسید صفراوی به تأخیر افتادن یا کاهش جذب بعضی داروهای خوراکی و ویتامین ها (مثل ویتامین A,D,K) است. به این دلیل نباید رزین ها را توأم با داروهای دیگر مصرف کرد. داروهای کاهش کلسترول خون دیگر باید همراه با وعده هایی غذایی، یا در زمان های دیگر روز، و حداقل یک ساعت قبل یا ۴ تا ۶ ساعت بعد از خوردن داروی کاهش کلسترول خون رزین اسید صفراوی مصرف شوند. در مورد زمان مصرف این داروهای کاهش کلسترول خون و هر نوع داروی کاهش کلسترول خون دیگر با پزشک مشورت کنید. در صورتی که باردار هستید ممکن است پزشک متخصص زنان و مامایی، مکمل ویتامینی خاصی برایتان تجویز کند. همواره از عوارض جانبی داروهای کاهش کلسترول خون و مکمل های دارویی آگاهی پیدا کنید و آنها را به پزشک خود اطلاع دهید.
داروهای کاهش کلسترول خون – کولسوولام
کولسوولام (Welchol; Colesevelam) نوع دیگری از رزین اسید صفراوی و پایین آورنده کلسترول خون است که همراه با رژیم غذایی کلسترول خون و درمان کلسترول خون با ورزش تجویز می شود. شروع اثر این داروی کاهش کلسترول خون به چند هفته وقت نیاز دارد. داروی مزبور کاهش کلسترول خون ممکن است با عوارض گوارشی و نیز دردهای عضلانی و احساس ضعف همراه باشد و با دوز کمتری نسبت به سایر رزین های اسید صفراوی تجویز می شود. این داروهای کاهش کلسترول خون را می توان به تنهایی یا همراه با استاتین ها تجویز کرد.
داروهای کاهش کلسترول خون – فیبرات ها
این داروهای کاهش کلسترول خون مقدار کلسترول تری گلیسرید را به میزان ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش و کلسترول خوب (HDL) را به مقدار ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش می دهند و به طور معمول همراه با دیگر داروهای کاهش دهنده کلسترول خون تجویز می شوند. داروهای فیبرات شامل فنوفیبرات (Tricor;Fenofibrate) و جمفیبروزیل (Lopid; Gemfibrozil) هستند. معمولاً داروی جمفیبروزیل برای کاهش کلسترول خون ، ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه و شام خورده می شود و عوارض آن نادر است. عوارض این اروی کاهش کلسترول خون عبارتند از تهوع، نفخ، گیجی، درد معده و سردرد. فیبرات ها ممکن است احتمال ایجاد سنگ های صفراوی را افزایش دهند.
داروهای کاهش کلسترول خون – نیاسین
ویتامین B3 (نیاسین) از مکمل های دیگری است که ممکن است توسط پزشک توصیه شود. فقط نوع اسید نیکوتینیک این ویتامین قادر است کلسترول خون را کاهش دهد. مصرف مقادیر زیاد این داروی کاهش کلسترول خون ، بدون نظر پزشک توصیه نمی شود و همواره باید با اطلاع پزشک به کار رود. مقدار معمول داروی نیاسین مورد نیاز برای کاهش کلسترول خون آقایان در زیر ۵۰ سالگی روزانه ۱۹ میلی گرم و در بالای ۵۰ سالگی، روزانه ۱۵ میلی گرم است. خانم های زیر ۵۰ سال باید روزانه ۱۵ میلی گرم و بالای ۵۰ سال روزانه ۱۳ میلی گرم داروی نیاسین برای کاهش کلسترول خون مصرف کنند. اسید نیکوتینیک، کلسترول بد (LDL ) را به مقدار ۱۰ تا ۲۰ درصد، کلسترول تری گلیسرید را به میزان ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش و مقدار HDL کلسترول خون را به اندازه ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش می دهد. دوزهای بالای این داروی کاهش کلسترول خون ممکن است باعث برافروختگی پوست، ایجاد بثورات جلدی، تحریک معده یا آسیب کبدی شود. اسید نیکوتینیک عروق خونی را متسع می کند و از این راه باعث بر افروختگی می شود. به طور معمول در برابر بر افروختگی حاصل از این داروی کاهش کلسترول خون ، تحمل ایجاد می شود و می توان شدت آن را از راه خوردن داروی کاهش کلسترول خون همراه با غذا و یا بوسیله ی خوردن آسپیرین یا داروی مشابه آن کاهش داد. اسیدنیکوتینیک همچنان می تواند اثر داروهای ضدفشار خون را تشدید کند و نیز عوارض مختلف گوارشی مانند تهوع، نفخ، استفراغ و اسهال به وجود آورد و زخم های گوارشی را فعال کند.
عوارض داروی کاهش کلسترول خون – نیاسین
عوارض جانبی مهم این داروی کاهش کلسترول خون عبارتند از نقرس و بالا رفتن مقدار قند خون که احتمال ایجاد این عوارض همراه با افزایش مقدار داروی کاهش کلسترول خون بیشتر می شود. البته انواع آهسته رهش این دارو نیز ساخته شده اند که بعضی از عوارض مذکور را ندارند. اگر مبتلا به دیابت هستید احتمالاً این داروی کاهش کلسترول خون را به شما تجویز نخواهند کرد، زیرا ممکن است مقدار قند خونتان را افزایش دهد.. نیاسین به طور طبیعی در غذاهای حاوی پروتئین زیاد، نظیر ماهی، مرغ، بنشن و کره بادام زمینی وجود دارد و همچنین یکی از ویتامین هایی است که به محصولات غله ای افزوده می شود.
منبع-http://iranheart.ir/
بسیار عالی مفید بود