سلامتی بزرگترین نعمتی است که خداوند به انسان بخشیده و این بر عهده انسان است که آنرا حفظ کند. هر فصلی ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد؛ تابستان فصلی بسیار گرم است و همین امر پیامد های مختلفی را در بر خواهد داشت. برای حفظ سلامتی در فصل تابستان لازم است تا نکات مهمی را در این رابطه بدانید. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

فصل تابستان گرمترین فصل سال است، دمای بدن به طور طبیعی بالاتر رفته و فرد بیشتر دچار تشنگی، خستگی، احساس گرسنگی و خواب آلودگی می‌ شود  اما با دقت در انتخاب و تهیه مواد غذایی سالم و نیز دقت در زمان خواب و فعالیت‌های روزانه می‌توانید در فصل گرم تابستان به بالاترین راندمان کاری خود بدون احساس خستگی و کمبود انر‍ژی بپردازید و نهایت بهره را ازاین فصل زیبا ببرید.
عادت های غذایی مخصوص فصول گرم سال بر اساس طب باستانی کشور چین به شرح زیر است.

سرخ کردنی و فست فود ممنوع

دراین فصل به دلیل گرمای هوا از مصرف غذا‌ های سرخ شده در حرارت زیاد، پرچرب و فست فود خودداری کنید، زیرا سبب بالا رفتن دمای بدن و ایجاد مشکلات گوارشی می‌شود، بهترین شیوه پخت دراین زمان از سال استفاده از خوراک‌های پخته، کبابی یا آب پز است تا علاوه بر دریافت انر‍ژی مواد غذایی ویتامین‌های آن دراثر حرارت بالا از بین نروند.

کم آبی بدنتان را بیمار می‌کند

به طور کلی در فصل تابستان به دلیل گرمای هوا میزان تعریق افزایش یافته و فرد آب بیشتری از داده و دچار کم آبی بدن می شود به همین دلیل باید در رژیم غذایی روزانه مقدار کافی آب و مایعات کم شیرین به همراه میوه‌های آبدار تابستانی، چون هندوانه و طالبی وجود داشته باشد تا بدن دچار کم آبی نشود.

کم آبی بدن می‌تواند سبب غلظت و بالا رفتن فشارخون شده، ریزش موی سر، چین و چروک پوستی، احساس تشنگی و خستگی مزمن، سردرد و سرگیجه، تپش قلب، عصبانیت و کج خلقی، گرما زدگی، افت توان ذهنی و مشکلات کلیوی در افراد ایجاد کند.

 

خوردن مواد غذایی سالم و سبک

درفصل تابستان مصرف مواد غذایی سنگین و پرحجم برای هضم توسط دستگاه گوارش را محدود کنید تا سلامت بمانید، خوراکی هایی، چون گوشت پرچرب، تخم مرغ و ماهی باعث کاهش سرعت هضم و تجمع گرما دربدن و آسیب در درازمدت به کبد می‌شوند.

 

خوراکی‌های خنک را انتخاب کنید

برای احساس شادی و نشاط، انرژی و توان مضاعف برای انجام کار‌های روزانه سعی کنید دمای بدن خود را به وی‍ژه در ساعات میانی روز پایین بیاورید. مصرف سالاد در رژیم غذایی سرشار از سبزیجات فصل از جمله جوانه گندم، خیار، نعناع، گل داوودی، بابونه و میوه هایی، چون سیب، هندوانه، لیمو ترش و گیلاس می‌تواند دمای بدن شما را تعدیل کند.

از خوردن یخ و خوراکی‌های بسیار سرد خودداری کنید

هیچ گاه با معده خالی نوشیدنی یخ یا بستنی در فصل تابستان مصرف نکنید، زیرا اختلاف دمای بین بستنی و یخ با اندام‌های درونی بدن می‌تواند به شدت به آن‌ها آسیب برساند وسبب اختلال در عملکرد دستگاه گوارش شود. همچنین قبل یا پس از خوردن یا نوشیدن یک ماده گرم از خوراکی یا نوشیدنی سرد استفاده نکنید، زیرا نوشیدنی حاوی یخ یا بستنی در فصل تابستان می‌تواند سبب آسیب به جدار مری و معده شود. اندکی صبر کنید تا دمای بستنی یا نوشیدنی شما تعدیل شود وآنگاه آن‌ها را استفاده کنید.

 

مصرف نمک را محدود کنید

باوجود اینکه مصرف نمک در فصل تابستان برای بدن مفید است، اما  مصرف زیاد نمک می‌تواند عواقب سلامتی بسیار مضری به همراه داشته باشد.
مصرف زیاد نمک می‌تواند سبب خشکی بدن و ازدست دادن ذخایر آبی بدن، کم آبی و گرمازدگی در افراد شود، به غذای خود به اندازه نمک اضافه کنید و از خوردن مواد غذایی شور، چون چیپس یا سیب زمینی سرخ کرده خودداری کنید.

 

خوراکی‌های سم زدا درفصل تابستان را بشناسید

برخی از مواد غذایی خاصیت سم زدایی از کبد را دارند و می‌توانید با توجه به وجود برخی میوه‌ها در فصل تابستان از آن‌ها برای پاک کردن بدن خود از سموم و مواد شیمیایی موجود در خوراکی‌ها استفاده کنید.
ازجمله مواد غذایی سم زدا می‌توان موارد زیر را نام برد.
سویا، ارزن، لوبیا، تربچه ، گوجه فرنگی،‌خیارو انجیر

بیدار شدن زودهنگام از خواب، استراحت و چرت نیم روزی به مدت کوتاه، استفاده از کرم ضد آفتاب در ساعات اوج تابش نور خورشید، پوشیدن البسه مناسب و با رنگ‌های روشن، استفاده از عینک آفتابی، استحمام مرتب با مقدار استاندارد آب، پرهیزاز خوابیدن در هوای بسیارسرد خانه و انجام کار‌های سنگین درساعاتی که دمای هوا متعادل‌تر است می‌تواند به شما در حفظ سلامت بدن کمک کند.

منبع: باشگاه خبرنگاران