دکتر الهه تقوایی زحمتکش میگوید سکته مغزی نخستین عامل ناتوانی طلانی افراد و دومین عامل مرگ و میر در کشور است. زحمکتکش به ایسنا گفته است:« براساس آمارها در هر پنج دقیقه یک نفر دچار سکته مغزی میشود به عبارتی سالانه 100 هزار نفر در ایران دچار این عارضه مغزی میشوند».
او همچنین گفته یک پنجم افرادی که دچار سکته مغزی میشوند زیر 55 سال سن دارند. او همچنین گفته در سالهای اخبر همزمان با کاهش سن بروز سکته مغزی آمار برزو هم افزایش یافته است.
سکته مغزی نوعی اختلال نورولوژیک ناگهانی است که به علت عروق کانونی قابل انتساب است که به دنبال آن خونرسانی به ناحیهای که دچار سکته مغزی شده است مختل میشود. به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند. سکته مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگهای خون رسان مغز ایجاد شود. به نظر برخی پزشکان و متخصصان، خطر بروز سکته مغزی در زنان به علت بیماری های ژنتیک، موارد هورمونی، مصرف برخی داروها و پیامدهای ناشی از زایمان بیشتر از مردان است.
تقواییزحمتکش درباره عوامل خطردر هنگام بروز سکته مغزی گفته است: «در درجه اول سن بیمار از جمله عوامل خطرساز سکته مغزی است؛ به نحوی که خطر سکته مغزی در سنین بالا به علت پیری رگهای مغز، بیشتر از دوره جوانی است».
او همچنین فشار و چربی خون بالا، بیماریهای قلبی، استعمال دخانیات، چاقی و مصرف مشروبات الکلی را از جمله عواملی دانسته است که خطر بروز سکته قلبی را زیاد میکنند.
معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد و یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. در بیشتر افراد علایم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست. اما به طور کلی اختلال حرکتی یک طرفه، اشکال در تکلم و بلع، سردرد شدید، اختلال پایداری یا سرگیجه و فلج صورت از مهمترین علایم سکته مغزی هستند.
این متخصص با بیان اینکه اولین و مهمترین اقدام در مواجه با سکته مغزی تماس با اورژانس 115 و قراردادن بیمار به صورت نیمنشسته است، افزود: در صورتی که بیمار در حین انتقال به بیمارستان دچار مشکل حیاتی شود، پرسنل 115 با داشتن تجربه کافی میتوانند اقدامات لازم را انجام دهند.
همچنین به خاطر داشته باشید افراد با علایم سکته خفیف هم بسیار در معرض خطر هستند و مرخص کردن آنها به بهانه رد کردن سکته ممکن است به قیمت زندگی آنها تمام شود.
منبع: بهداشت نیوز