این روز ها تب کنکور همه جا را فرا گرفته است و با توجه به اعلام نتایج کنکور هر روز بر التهاب آن بیشتر افزوده خواهد شد. یکی از بزرگترین مشکلاتی که دانش آموزان کنکوری و همچنین والدین آنها با آن مواجه هستند، عدم کسب موفقیت و نتیجه گیری مطلوب در آزمون سراسری است. اما مناسب ترین برخورد و شیوه مواجه با این مشکل کدام است؟ با دکتر سلام همراه باشید.
وقتی نتایج اولیه و رتبه های کنکور اعلام می شود، بسیاری از افرادی که رتبه مناسبی کسب نکرده اند، بدلیل طعم یک شکست جدی، در شرایط روحی و روانی نامناسبی قرار می گیرند.
وقتی نتایج اولیه و رتبه های کنکور اعلام می شود، بسیاری از افرادی که رتبه مناسبی کسب نکرده اند، بدلیل طعم یک شکست جدی، در شرایط روحی و روانی نامناسبی قرار می گیرند در همین راستا، توصیه های بهبود این فرآیند برای والدین و دانش آموزان را می خوانیم.
در همین راستا با علیرضا سفیدچیان روانپزشک و متخصص اعصاب و روان گفتگو کرده ایم.
توصیه به والدین
سفیدچیان با تاکید به والدین می گوید: به او فرصت جبران بدهید! ما نیز در اهداف و مسیر زندگى خود، دچار اشتباه می شویم. فرزند کنکورى شما نیز از این امر مستثنى نیست. اگر فکر می کنید که وی تا الان برنامه خوبى نداشته، بخوبى مطالعه نکرده یا در یادگیرى بعضى از درسها دچار مشکل بوده، به او فرصت جبران دهید.
وی افزود: اگر فرزند شما متوجه ضعفها و مشکلات خود نشده است، با آرامش و در محیطى دوستانه، اشتباهات وی را گوشزد کنید و اگر خودش متوجه نقص ها و مشکلاتش شده است، اجازه ندهید که احساس یأس و نا امیدى کند بلکه با واقع بینى، او را در برنامه ریزى برای رفع نقاط ضعفش یارى کنید تا با انرژى بیشترى به کار خود ادامه دهد.
– به احساسات درونی، ترسها و نگرانى هایش احترام بگذارید. به درد و دلهاى او توجه کنید گوش مهربان و شنواى شما او را آرام مى کند و به وی انرژى می دهد.
-اعتماد خود را به توانایى او براى جبران و بهتر شدن، با رضایت اعلام کنید و از ابراز انتظارات خارج از توان فعلى وی خوددارى کنید!
-خطاها و اشتباهات فرزندتان را بزرگ نکنید و با احترام و آرامش، او را به جبران آن خطا تشویق کنید.
-از تذکر مداوم به فرزندتان در مورد عواقب درس نخواندن پرهیز کنید! چون تمایل او را به خواندن درس کمتر می کند.
-در کمک رسانى به فرزندتان، از بی حوصلگى، بداخلاقى، جر و بحث، تحقیر، سرزنش و منت گذاشت بشدت پرهیز کنید.
-با دبیران و مشاور درسی فرزندتان ارتباط و مشورت داشته باشید.
– به جاى اصرار بر قبولى در کنکور و وارد کردن فشار روحى و استرس به فرزندتان، به روند فعالیت درسى و خلاقیت رفتارى او توجه کنید.
-بیان جملاتی مانند « تو دیگه چی میخوای، هر چه خواستی در اختیارت گذاشتیم، پس بشین درستو بخون » یا جملاتی مانند « بابات برات زحمت میکشه، چند میلیون برات هزینه کرده » و… بعنوان سرزنش، موجب افزایش تنش و سرخوردگی فرزند می شود.
-فرزندان هوشیارانه متوجه نگرانی های پنهان شما می شوند و آنها را در چشم ها و لحن کلامتان رصد می کنند! درون خود را آرام کنید.
-هر فردى در زمینه اى خاص استعداد دارد و نباید شما از او توقع داشته باشید که طبق میل شما عمل کرده و آنچه شما می خواهید، انجام شود. آمال و آرزوهاى درسى و شغلى خودتان را متوجه فرزندتان نکنید و براى او هدف مشخص نسازید. مطمئن باشید که اگر فرزندتان در کنکور، طبق میل و استعدادهاى خودش پیش رود، در آینده فرد بسیار موفق و برجسته اى خواهد شد.
توصیه به فرزندان
اولین و مهمترین کار، بررسی دلایل عدم موفقیت است! برخی از این موارد شامل: عدم اعتماد به نفس، تلاش ناکافی، استرس های شدید وارد شده به فرد، اضطراب، خستگی زودرس، افسردگی، نشخوارهای ذهنی، کاهش تمرکز، اُفت حافظه و… هستند که باید از طریق مشاور و متخصص روانپزشکی مورد ارزیابی و درمان قرار گیرد.
سفیدچیان می گوید: توانایی برای غلبه بر شکست تمایز بزرگ بین افراد موفق و دیگران است. از آنجایی که باید در مسیر موفقیت از شکست عبور کرد، بنابراین، توانایی در این عبور، تعیین می کند چه افرادی به موفقیت می رسند و چه افرادی ناموفق هستند.
این روانپزشک با بیان اینکه تا جای ممکن، از شکست تان درس بگیرید، تاکید کرد: شما هر کاری انجام دهید بسیار بهتر از این است که انگشت حسرت بگزید و هیچ کاری انجام ندهید بنابراین دوباره با تغییر و تلاش شروع کنید.
وی ضمن توصیه و راهکارهای توانمندسازی شکست خوردگان در کنکور، ادامه داد: بیاد داشته باشید که به دلیل درس هایی که یاد گرفته اید نسبت به تلاش های اول تان، اکنون یک گام به موفقیت نزدیک تر هستید بنابراین دلیلی وجود ندارد که اشتیاق خود را کور کنید
– از فاصله بین رویاهایتان و واقعیت نترسید. با وجود شکست به خودتان اطمینان داشته باشید.
– شما نیاز به تلاش زیاد و درس گرفتن از شکست دارید، اما برای تحقق رویاهای تان باید توانمند باشید.
-پشتکار، تعهد و تلاش، بالاخره نتیجه میدهد بنابراین نیازی به خجالت کشیدن نیست چرا که افراد در جایی از زندگی خود شکست میخورند و فقط شما نیستید که شکست خوردهاید.
– خانه نشین نشوید! بسرعت خودتان را پیدا کرده و زندگی معمول خود را آغاز کنید.
-از مشاوره حتماً بهره بگیرید.
– دست به کار شده و لیستی از توانایی هایتان را بنویسید!
– بعد از هر شکستی، سه کار را حتما انجام دهید: دلایل شکست را بررسی کنید،از شکست درس بگیرید و بلافاصله دوباره تلاش کنید.