داریوش دائر عضو انجمن متخصصین پوست ایران اظهار کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته، حدود هشت هزار فرآورده آرایشی در سطح دنیا وجود دارد که یک سوم آنها دارای مواد شیمیایی مضر هستند.
وی بیان کرد: شایعترین ماده شیمیایی موجود در فرآوردههای آرایشی، «پارابن» و مشتقات آن است که جزو ترکیبات نگه دارنده این لوازم محسوب می شود؛ «پارابن» و مشتقات آن در ظروف و بسته بندیهای مختلف لوازم آرایشی نیز به کار میرود که سبب ایجاد حساسیت و اختلالات هورمونی در افراد میشود.
این عضو انجمن متخصصین پوست ایران با اشاره به سرب موجود در رژلبها افزود: سرب نوعی فلز سنگین است که باعث پایداری، طراوت و درخشندگی رنگ موجود در رژلبها میشود. از عوارض مصرف این ماده میتوان به مسمومیت شدید خونی، اختلالات سیستم عصبی و بدخیمیهای پوستی اشاره کرد.
دائر تاکید کرد: در لاکهای ناخن به فراوانی از سرب استفاده میشود تماس این ماده موجود در لاک ناخن با دهان و ورود آن به سیستم گوارشی، مسمومیت با سرب را به همراه دارد. همچنین لاک ناخن شایعترین علت بروز اگزمای ناحیهی پشت چشم و بالای پلک است؛ از «رنگ قطران زغال سنگ» یا همان «کولتار» نیز به وفور در این فرآوردهها استفاده میشود که سرطان زایی آن به اثبات رسیده است.
وی تصریح کرد: «فرمالدئید» ماده شیمیایی دیگری است که نگهدارنده است؛ همچنین برای روشن کردن رنگها در مواد آرایشی نیز استفاده میشود. استنشاق این ماده آسیب شدیدی به ریه و سیستم تنفسی افراد وارد میکند.
این عضو انجمن متخصصین پوست ایران درباره افرادی که پوستهای حساس و مستعد به اگزما دارند، گفت: این اشخاص باید تا حد امکان مواد شوینده و آرایشی را کمتر استفاده کرده، زیرا از بین هزاران ماده تشکیل دهنده محصولات آرایشی ممکن است به یک یا چندین ماده حساسیت نشان دهند.
دائر اظهار کرد: در صورت مصرف مواد شوینده و آرایشی علائمی همچون سرخی، خارش، پوسته پوسته شدن و یا زخم شدن سطح پوست در اشخاصی که پوستهای حساس دارند، بروز پیدا میکنند. همچنین این افراد با سرعت بیشتری به چین و چروک پوست مبتلا میشوند؛ کسانی که پوستهای چرب دارند نیز باید از فرآوردههای فاقد چربی و متناسب با نوع پوست خود استفاده کنند.
وی توصیه کرد: با توجه به این که کشور ما یکی از مصرف کنندگان عمده محصولات آرایشی در جهان است، مصرف این مواد باید به شدت کاهش پیدا کند.
این عضو انجمن متخصصین پوست ایران تاکید کرد: افراد باید مواد آرایشی را از مراکز فروش معتبر و دارای پروانهی کار تهیه و به برچسبها و تاریخ تولید و انقضای این مواد دقت کنند. همچنین خرید مواد آرایشی از دستفروش و فروشندههای سیار در مترو یا خطوط اتوبوس نیز توصیه نمیشود.
دائر اظهار کرد: افراد باید قبل از خرید با مطالعهی بروشور محصولات آرایشی از مواد تشکیل دهنده آنها آگاهی پیدا کنند. اشخاص در معرض خطر مانند کودکان، زنان باردار و شیرده نیز باید تا حد امکان از مصرف این لوازم پرهیز کنند. مصرف مواد آرایشی و به خصوص رژلب و لاکهای ناخن نیز در کودکان ممنوع است.
وی یادآور شد: برای تشخیص وجود سرب در یک فرآورده باید کمی از آن محصول را بر سطح پوست امتحان کرد و قطعهای طلا بر آن موضع کشید، در صورت تیره شدن پوست میتوان گفت که به احتمال زیاد آن فرآورده دارای سرب یا سایر فلزات سنگین بوده و باید از مصرف آن خودداری شود.
منبع/تی نیوز