حتما تا حالا برای شما هم پیش امده خودسرانه دارو مصرف کنید مثلا قرص استامینوفن یا سرماخوردگی یا مسکن ،ممکن است بطور موقت یا دائم درد شما تسکین یابد ولی بااین کار خطرات جبران ناپذیری بدنتان را تهدید می کند
تجویز دارو برای یک سرما خوردگی ساده نه بخاطر بیماری که تنها به دلیل ملاحظات و آشناییهای بیماربا پزشک اتفاق چندان نادر در حوزه سلامت کشورما نیست وهمین امر باعث شده در شرایطی که میانگین اقلام دارویی در نسخ پزشکان در سطح بینالمللی5/1 تا 2 قلم بوده این میزان درایران هنوز به زیر 4 قلم در هر نسخه نرسیده است.
طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، کشور ما به لحاظ مصرف دارو، جزء 20 کشور نخست دنیاست و در آسیا بعد از چین مقام دوم را دارد. بعضیها البته معتقدند این آمار دقیق نیست و ما در این زمینه هم در دنیا رتبه اول را کسب کردهایم.
به اعتقاد اکثر کارشناسان، ناآگاهی جامعه و فرهنگ و باورهای غلط رایج در میان مردم، دلیل افزایش تجویز و مصرف دارو نسبت به استانداردهای جهانی است.
*رفتار پزشک براساس میل بیمار!
یک پزشک متخصص در این باره می گوید:تصور عامه مردم ایران این است که پزشک خوب داروهای بیشتر و متنوعی را تجویز میکند. در حالی که با مصرف هرچه بیشتر دارو سیستم سلامت کشور رو به بهبودی نرفته بلکه بیماریها را افزایش میدهد.
دکتر خراسانی با بیان اینکه فرهنگ مصرف دارو در کشور نداریم، خاطرنشان میکند: مردم فراموش میکنند که هر دارویی که مصرف میکنیم به داروی دیگری نیاز دارد که عوارض آن را از بین ببرد. اما اگر بپذیریم که علت درخواست دارو از سوی بیماران ناآگاهی آنها و باورهای غلط رایج میان مردم است، این سؤال مطرح میشود که چرا پزشکان آگاه به این درخواست نابهجا پاسخ مثبت میدهند؟ تنها یک پاسخ وجود دارد: برخی پزشکان به منظور نگهداری بیماران خود و جلوگیری از مراجعه آنها به پزشک دیگر، مطابق میل بیمار رفتار میکنند و داروهایی که مورد نیاز بیمار نیست را بنا به تقاضای فرد بیمار برایش تجویز میکنند. این را هم البته میشود به مشکلات اقتصادی پزشکان و هزار و یک علت دیگر ربط داد.
*تجویز و مصرف غیر منطقی دارو یکی از دغدغه های وزارت بهداشت است
در همین باره دکتر دیناروند با انتقاد از نحوه تجویز و مصرف دارو در کشور گفت: متاسفانه در کشور تجویز و مصرف دارو به درستی صورت نمی پذیرد.رئیس سازمان غذا و دارو در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی دولت، تصریح کرد: تجویز و مصرف غیر منطقی دارو یکی از دغدغه های وزارت بهداشت است که سالهاست تلاش می کند تا این مورد بهبود یابد اما متاسفانه هنوز به شرایط مطلوبی در این حوزه نرسیدیم.
وی خاطر نشان کرد: تجویز و مصرف منطقی دارو با فرهنگ سازی قابل حل است که می بایستی نسبت به گذشته با جدیت و شدت بیشتری حرکت کرد.
دکتر دیناروند افزود: برخی پزشکان در نسخه خود اقلام دارویی را که تجویز می کنند خیلی زیاد است و گاهی اوقات ممکن است بیماری به دارویی نیاز نداشته باشد اما پزشک از ترس اینکه بیمار سواد پزشکی وی را زیر سئوال نبرد اقدام به تجویز دارو می کند.
رئیس سازمان غذا و دارو در ادامه تاکید کرد: قیمت پایین دارو هم در تجویز و مصرف غیر منطقی بی تاثیر نیست و چون قیمت داروی تولید داخل از قیمت پایینی برخوردار است پزشکان و بیماران برای تجویز و مصرف آن غیر منطقی رفتار می کنند.
*نارسایی کلیه به سبب عوارض دارویی!
عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس، از تجویز بیرویه دارو از سوی برخی پزشکان انتقاد کرد وگفت: متاسفانه عوارض استفاده بی رویه از دارو علاوه بر تاثیر نامطلوب بر بیمار، باعث تحمیل هزینههای اضافی بر حوزه سلامت میشود.
رسول خضری با انتقاد از تجویز بیرویه دارو از سوی برخی پزشکان، افزود: متاسفانه اغلب بیماریها از جمله نارسایی کلیه و مشکلات پیرامون آن همچون پیوند کلیه و دیالیز، بیشتر به سبب عوارض دارویی و تاثیر آن بر کلیه است.
نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه امروزه اقتصاد سلامت در دنیا به یکی از مباحث مهم و جدی تبدیل شده است، ادامه داد: بدونشک توجه به اقتصاد سلامت بر سبد خانوارها تاثیرگذار است و نادیده گرفتن آن باعث اضافهکردن بار مشکلات در حوزه سلامت میشود.
این نماینده مردم در مجلس نهم، تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی طی سنوات گذشته پایشهایی را انجام میداد به گونهای که هر سه ماه یکبار، تداخلات دارویی را مشخص میکرد تا پزشک از تجویز بیرویه دارو یا تجهیزات پزشکی خودداری کند.
خضری یادآور شد: اکنون دانشگاههای علوم پزشکی نیز اقدامات بررسی تداخلات دارویی را به صورت مقطعی انجام میدهد اما به طور حتم لازم است هر ماه با ارایه گزارشاتی، تداخلات دارویی را برای پزشکان ارسال کنند.
نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس نهم، درباره عوارض دارویی و تجهیزات پزشکی، ادامه داد: انجام سیتیاسکن اشعههای زیادی را وارد بدن میکند که بسیار مضر است و علاوه بر آن، هزینههای زیادی هم بر دوش بیمار میگذارد.
این نماینده مردم در مجلس نهم، تاکید کرد: کاهش مصرف دارو منجر به تزریق هزینهها به حوزه سلامت میشود که از این طریق میتوان اعتبارات را در قسمتهای دیگر حوزه سلامت یا سایر بخشها هزینه کرد.
وی حضور داروساز در داروخانهها را عاملی برای منع تجویز داروهای غیر ضروری خواند و تصریح کرد: یکی از وظایف اصلی داروساز در داورخانهها تطبیق و بررسی تداخلات دارویی است و در برخی زمانها، پزشک با هماهنگی و مشورت داروساز میتواند به تجویز دارو برای بیمار اقدام کند.
عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه در چرخه سلامت، پزشک، داروساز و دارو در خدمت بیمار هستند، گفت: دارو غذا نیست بلکه مادهای شیمیایی است که با دستور پزشک به بهبودی بیمار کمک میکند در این میان پزشک باید مضرات و فواید تجویز دارو را کنار هم قرار دهد تا اگر فواید دارو برای بیمار بیشتر بود اجازه استفاده بیمار از داروی مورد نظر را بدهد