سرماخوردگی یکی از رایج ترین بیماری هایی است که همه افراد آن را تجربه می کنند و در فصول مختلف باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود اما شاید برای شما جالب باشد که در خصوص تفاوت های بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا اطلاعاتی مفید کسب نمایید.
سرماخوردگي و آنفلوآنزا در فصل پاييز تشديد ميشوند زيرا رطوبت هوا كاهش پيدا ميكند و بچهها و بزرگترها در مواجهه بيشتري با ميكروبهاي بيماريزا قرار ميگيرند.
برخي از اين بيماريها در شروع پاييز شيوع بالايي دارند و تغييرات ناگهاني در دماي هوا، رطوبت و فشار اتمسفر، وضع را براي بروز آنها مناسب ميكند.
بيماريهاي ويروسي كه دستگاه تنفسي فوقاني را درگير ميكنند، از شايعترين بيماريهاي هستند كه جوامع بشري با آن دست و پنجه نرم ميكنند و در اين ميان، ويروسهاي عامل سرماخوردگي و آنفلوآنزا خسارات زيادي را متوجه جوامع بشري ميكنند كه از اين موارد ميتوان به غيبت از كار و تحصيل و همچنين كاهش يافتن كيفيت زندگي اشاره كرد.
با توجه به شرايط اقليمي لرستان و شيوع بالاي اين بيماريها در فصل پاييز با دكتر «عزتاللهرحيمي» متخصص بيماريهاي داخلي به گفتوگو نشستيم.
- مردم در فصل پاييز بايد به چه مسائلي بيشتر اهميت دهند تا گرفتار سرما خوردگي و آنفلوآنزا نشوند؟
مهمترين اقدام «پيشگيري» است چون بيماريهاي ويروسي درمان كامل ندارند و رعايت بهداشت فردي و مراقبت از افراد بيمار بسيار اهميت دارد. ويروسهاي سرماخوردگي پس از ورود به بدن در مخاط دستگاههاي تنفسي ايجاد بيماري ميكنند و همراه با ترشحات دستگاه تنفسي از فردي به فرد ديگر قابل انتقال هستند.
بنابراين دست دادن، روبوسي، عطسه و سرفه در محلهاي عمومي سبب انتقال آن ميشود. رطوبت و درجه حرارت در انتشار ويروس نقش دارد و از ديگر علل افزايش بروز سرماخوردگي (cold)در فصل سرما حضور در مكانهاي شلوغ چون وسايل نقليه عمومي و تجمع در فضاهاي بسته و استفاده نكردن از تهويه مناسب است. مرم بايد دستهاي خود را بهطور مكرر بشويند. در صورتي كه امكان شستن دستها وجود ندارد، بايد دستهاي خود را بسيار سخت براي يك دقيقه به هم بمالند چون اين كار سبب جدا شدن بيشتر ويروسهاي سرماخوردگي از پوست ميشود.
- آنفلوآنزا و سرماخوردگي چه تفاوتهايي با هم دارند؟
معمولاً نشانههاي آنفلوآنزا شديدتر از سرماخوردگي است و بيمار اغلب نسبت به سرماخوردگي زمان بيشتري از كارهايش باز ميماند. آنفلوآنزا با تب، سرفه، احساس سردي همراه با لرز، كوفتگي و درد در بدن، سردرد و خستگي همراه است. اين نشانهها بهطور معمول ۳ تا ۴ روز ادامه دارد و پس از آن، ممكن است بيمار براي يك هفته ديگر يا بيشتر سرفههاي خشك، آبريزش بيني و گلودرد داشته باشد.
زماني كه فرد در معرض ويروس آنفلوآنزا قرار ميگيرد تا زماني كه نشانههاي بيماري را بروز ميدهد، يك تا ۴ روز است. به اين دوره كمون (شكلگيري) ميگويند. البته سرماخوردگي و آنفلوآنزا علائم مشابه هم دارند، هرچند سرماخوردگي معمولاً خفيفتر است و آنفلوآنزا علائم شديدتري دارد. هنگام سرماخوردگي، معمولاعلاوه بر احساس خستگي عطسه و سرفه ميكنيد و آبريزش بيني داريد، ولي ممكن است تب نداشته يا تب پاييني داشته باشيد؛ يعني فقط يك يا ۲ درجه بالاتر از حد طبيعي.
- مصرف آنتيبيوتيک هاي غيرضروري چه مشكلاتي ايجاد ميكند؟
بيماريهاي ويروسي مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا به هيچ عنوان نياز به درمان آنتيبيوتيكي ندارند، مگر اينكه عفونت باكتريال به اين بيماري اضافه شود. بيش از 90درصد افرادي كه دچار سرماخوردگي ميشوند، نيازي به مصرف آنتيبيوتيك ندارند، اما متأسفانه بعضي از پزشكان هم بيماران را توجيه نميكنند و به خواسته بيماران براي تجويز آنتيبيوتيك پاسخ مثبت ميدهند. بسياري از بيماران هنگام مراجعه به پزشك بلافاصله تقاضاي تجويز آنتيبيوتيك ميكنند و گاهي پافشاري هم ميكنند كه اشتباه است چون تأثيري در بهبود بيماري ندارد. مصرف آنتيبيوتيك نه تنها تأثيري در بهبود روند بيماري ندارد، بلكه سبب پيدايش برخي ميكروبها ميشود كه نسبت به درمان مقاوم ميشوند و بعد از مدتي مصرف اين داروها در بدن فرد تأثير بسزايي ندارد. چون آنتيبيوتيكها اثر عادي خود را از دست دادهاند.
- تزريق واكسن آنفلوآنزا تا چه اندازه از بروز بيماريهاي فصلي جلوگيري ميكند؟
واكسن آنفلوآنزا محتوي آنتيژنهاي سطحي ويروس آنفلوآنزاست و يكي از اقدامهای پيشگيري از اين بيماري، تزريق واكسن است. اين واكسن براي افراد مسن، خانمهاي باردار و افرادي كه به مشكلات قلبي، كليوي و كبدي و نارسايي سيستم ايمني مبتلا هستند، توصيه ميشود اما در بحث سرماخوردگي بايد گفت چون ويروسهاي سرماخوردگي متنوع هستند، اين بيماري نياز به تزريق واكسن ندارد چون تأثير چنداني در بهبود اين بيماري ندارد.
- چه افرادي بايد اين واكسن را تزريق كنند و چه زماني؟
بهترين زمان براي تزريق واكسن آنفلوآنزا اواخر شهريور و اوايل فصل پاييز است. در بيماران مبتلا به تب يا عفونت حاد، واكسيناسيون بايد به تعويق انداخته شود. توصيه ميشود كه در مورد تزريق اين واكسن حتماً با پزشك متخصص مشورت شود چون بهعنوان مثال افرادي كه به تخممرغ حساسيت دارند، براي تزريق اين واكسن حتماً بايد تحت آزمايش و بررسي قرار گيرند.
منبع/شفا آنلاین