استفاده از گیاهان دارویی را می توان به یک مکمل مفید برای حفظ سلامتی تشبیه کرد. گیاهان دارویی انواع مختلفی دارند که هرکدام از خواص متعددی بهره می برند. شبدر قرمز از انواع گیاهان دارویی است که کمتر به فواید و نحوه استفاده از آن پرداخته شده است. در ادامه قصد داریم تا بیشتر به خواص و چگونگی استفاده از این گیاه بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشد.
نام علمی این گیاه (Trifolium Pratenes) است، شبدر قرمز گياهي است علفي و چند ساله كه در مناطق معتدله كره زمين مي رويد . در شرايط مساعد اين گياه هفت ساله است ولي در آب و هواي گرم فقط دو سال عمر مي كند. ارتفاع شبدر قرمز بسيار كم است و بيشتر از 15 سانتيمتر نمي شود. برگهاي آن بيضي شكل و دراز و داراي سه برگچه است و بهمين علت در قرون وسطي مورد احترام مسيحيان بوده زيرا آنرا سمبل خداوند، مسيح و روح المقدس مي دانستند.
از کدام قسمت های گیاه باید استفاده کرد؟
* گل های آن: که معمولا عصاره ی گل های شبدر قرمز در فرم استاندارد به صورت قرص به کار می رود.
* برگ های شبدر قرمز نیز به عنوان سالاد و گل های آن به صورت چای استفاده می شود.
نحوه کاشت و برداشت شبدر قرمز
بهترين خاک براى آن خاک نسبتاً سنگين و حاصلخيز است (PH=6.5-7 يا کمى کمتر) بهشرط آنکه زهکشى خاک خوب باشد. از شبدر هيبريد به خاک اسيدى مقاومتر است.
مقدار بذر در هکتار براى کشت تنها (کشت اصلي) ۱۵-۱۰ کيلوگرم در هکتار است.
اين گياه بايد قبل از رسيدن سرماى بهاره و پائيزه برداشت شود تا وقت کافى براى رشد و نمو دوباره داشته باشد. انواع شبدر قرمز يک چين (زودرس) و چندچين (ديررس) وجود دارد. انواع يک چين مقاوم بهسرما مىباشند.
موارد استفاده و خواص شبدر قرمز
* شبدر قرمز از گذشته های دور در چین، اروپا و روسیه برای درمان سنتی بسیاری از بیماری ها به کار می رفت. درمان بیماری هایی مثل آسم، بیماری های مزمن کبد و دستگاه گوارش، ناراحتی های چشمی و سوختگی از آن جمله بودند.
* اعتقاد بر این است که شبدر قرمز به تصفیه ی خون از طریق بهبود چرخه های تولید ادرار، مخاط و صفرا کمک می کند.
* پماد (مرهم) شبدر قرمز به طور سنتی برای درمان بیماری های پوستی مثل اگزما و پسوریازیس به کار می رود.
* نمونه هایی نیز از استفاده از شبدر قرمز برای درمان سرفه های کوتاه مدت کودکان موجود است.
* شبدر قرمز یک منبع سرشار از ایزوفلاوون، فورمونکتین، بیوکانین A، دیادزین، جنیستین است که هورمون های طبیعی به شمار می روند.
* مکمل شبدر قرمز به صورت گسترده ای در دنیا برای درمان نشانگان یائسگی و همین طور برای حفظ سلامتی و شادابی بعد از یائسگی به کار می رود.
* آزمایشات کلینیکی نشان می دهد که عصاره شبدر قرمز می تواند برای درمان گر گرفتگی مرتبط با یائسگی مفید باشد.
* به علاوه می تواند برای زنانی که از درد سینه رنج می برند استفاده شود.
* مشخص شده که شبدر قرمز اثر مثبتی بر فشار خون بالا دارد.
* مدارک خوبی وجود دارد که شبدر قرمز می تواند به بهبود پوکی استخوان کمک کند.
* طبق آزمایشات کلینیکی شبدر قرمز ضرری برای بافت های رحم و سینه ندارد.
* به علاوه شبدر قرمز یک ترکیب هورمونی طبیعی است. شامل ویتامین های ضروری، مواد معدنی مثل کلسیم، کروم، نیاسین،فسفر، پتاسیم، تیامین، منیزیم و ویتامین C می باشد.
* ترکیبات گیاهی شبدر قرمز برای خانم ها مفید به نظر می رسد.
نحوه استفاده از شبدر قرمز
اغلب گیاهان دارویی به صورت دم کرده مورد استفاده قرار می گیرند که شبدر قرمز هم از این قاعده مستثنی نیست. روش های مختلفی برای دم کردن شبدر قرمز وجود دارد اما در اینجا سعی داریم تا صحیح ترین دستور استفاده را برای شما قرار دهیم.
دم كرده : مقدر 30 گرم گياه خشك را در يك ليتر آبجوش ريخته و به مدت 5 دقيقه دم كنيد. مقدار مصرف آن يك فنجان سه بار در روز است .
جوشانده شبدر : مقدر 50 گرم سرشاخه هاي گلدار شبدر قرمز را در مقدري شير يا آّ ب ريخته و بگذاريد مدتي بجوشد و پس از سردشدن بصورت ضماد روي پوست و يا قسمتهاي دردناك بدن بگذاريد.
ترکیبات شیمیایی
گل شبدر دارای مواد شیمیایی مانند تریفولین، ایزوتریفولین و اسانس روغنی می باشد. این گیاه دریای املاح معدنی مانند سلیس، آهن، فسفر، گوگرد، پتاسیم، منیزیم ،منگنز، روی ، مس، سرب، نیکل و کبالتمی باشد.
عوارض و موارد منع مصرف شبدر قرمز
منشاء اغلب دارو ها از گیاهان است، و همچنین گیاهان نیز از خواص دارویی متعددی برخوردار هستند. به همین دلیل استفاده غیر اصولی از گیاهان دارویی با عوارض متعددی همراه خواهد بود. مصرف شبدر قرمز با محدودیت هایی همراه است و لازم تا در صورت وجود این موارد از مصرف آن خودداری نمائید.
مقدار مصرف زیاد شبدر خطرناک است زیرا دارای اسید سیانیدریک می باشد ولی استفاده متعادل از آن هیچگونه خطری نداشته و بسیار مفید است.
اثرات جانبی شبدر قرمز بسیار کم و ضعیف است؛ زودرنجی، تغییرات در قاعدگی زنان و افزایش وزن از آن جمله است.
مصرف عصاره ی شبدر قرمز با داروهای رقیق کننده ی خون مثل وارفارین و درمان های هورمونی تداخل می کند، اما این مسئله هنوز به وسیله نتایج تجربی ثابت نشده است.
گرچه مدرکی برای نگرانی وجود ندارد، اما سفارش شده که عصاره شبدر قرمز در زنانی که سابقه ی سرطان سینه دارند، به کار نرود.
زنان باردار و شیرده نباید از شبدر قرمز استفاده کنند.
در این باره بیشتر بخوانید: شبدر و رفع مشکلات روحی
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.
سلام
ممنون از مطالب مفیدتان
آیا این گیاه در تهران موجود میباشد؟ و در چه فصلی میتوان آن را به همراه گل برداشت کرد؟