یکی از شایع ترین ویروس های چشمی که چشم را درگیر خود می کند، آدنوویروس می باشد. این ویروس می تواند قسمت های دیگر بدن مانند روده، حلق و مثانه را درگیر خود کند. در این مقاله از دکتر سلام به ویروس های آدنوویروس پرداخته ایم. با ما همراه شوید.
یک اختلال چشمی؛
«آدنوویروس» یکی از شایعترین ویروسهای درگیرکننده چشم است که میتواند بسیاری از ارگانهای دیگر بدن از جمله ریه، روده، حلق و مثانه را درگیر کند و منجر به سندرومهای متعددی شود. آدنوویروس در تمام فصول سال، مخصوصا بهار، اوایل تابستان و اواسط زمستان ایجاد بیماری میکند. انتشار این ویروس از طریق تنفس، دهانی و مدفوعی است. برای آشنایی بیشتر با این بیماری نظر دکتر ندا موسوی، متخصص چشم را جویا شدیم که در زیر میخوانید.
شانههای خطر بیماری
آدنوویروسها سندرمهای بالینی متعددی ایجاد میکنند. شایعترین آنها، ایجاد بیماریهای تنفسی است که معمولا علائمش مانند یک سرماخوردگی همراه با تب، آبریزش بینی، گلودرد و سرفه است. از علائم دیگر این ویروس، درگیری و عفونت ملتهبه چشم است. کودکان در این حالت دچار اشکریزش شدید، قرمزی و احساس جسم خارجی در یک یا هر دو چشم میشوند. تورم و افتادگی پلک، احتقان ملتهبه، ترشحات آبکی و زرد رنگ از چشم به مدت یک الی دو هفته باقی میماند.از سندرمهای دیگر، سندرم (تب، التهاب گلو، التهاب ملتهبه) است. در این بیماری تب بالا به همراه آبریزش بینی، درد و التهاب گلو، ترشحات و تورم و قرمزی چشم، بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن و جلوی گوش وجود دارد. تب به مدت چهار تا پنج روز و سایر علائم در حدود 10-7 روز ماندگار هستند. سردرد، ضعف و خستگی در فاز حاد و تا یک هفته بعد از مرحله حاد وجود دارد.
راه تشخیص و پیشگیری
تشخیص این بیماری اکثرا بر اساس علائم بالینی و توسط پزشک انجام میشود.در طی بروز همهگیریهای ناشی از آدنوویروس، لازم است به مسئله انتشار بیماری توجه شود. پزشکان و پرسنل بیمارستانها در پایان هر روز وسایل معاینه مخصوصا وسایل معاینه چشمی را ضدعفونی و استریل کنند. دانشآموزان آلوده به این ویروس تا بهبودی علائم که معمولا 7-3 روز است، نباید به مهدکودک یا مدرسه بروند. شست و شوی دستها از موارد بسیار مهم در جلوگیری از انتشار بیماری است.
راهکارهای درمانی
بیماریهای ناشی از آدنوویروس نیز مانند اکثر ویروسها در کودکان با سیستم ایمنی سالم نیاز به درمان ندارد و ظرف مدت هفت تا 14 روز با طی شدن سیر بیماری خود به خود بهبود پیدا میکنند. برای علائم سرماخوردگی مانند هر سرماخوردگی دیگر، استراحت، مصرف زیاد مایعات و تببر برای کاهش تب توصیه میشود. برای علائم التهاب و ترشحات چشمی نیز اکثرا نیاز به دارو نیست. ولی در مواردی میتوان از قطره یا پمادهای چشمی استفاده کرد. برای تمیز کردن ترشحات چشمی توصیه به استفاده از پنبه و آب جوشیده سرد شده است. بهتر است از مصرف چای به علت وجود ذرات چای یا مواد صنعتی در آن خودداری شود. از کمپرس سرد نیز میتوان برای کاهش التهاب و درد چشم استفاده کرد.
منبع: اصفهان زیبا