ژلاتین یکی از موادی است که برای تقویت قدرت استخوان ها و استحکام استخوان نقش زیادی دارد، این ماده غذایی هم چنین برای پیشگیری از پوکی استخوان و آرتروز و سلامت کبد نیز مفید است، در این مقاله با خواص سلامتی ژلاتین آشنا می شویم.

ژلاتین ماده غذایی پر ارزشی است که از عصاره گیری استخوان حیوانات به دست می‌ آید و سرشار از اسید آمینه های ضروری و منبع کاملی از پروتئین است. شاید شما هم جزو آن دسته افرادی باشید که تنها فایده ورقه یا پودر ژلاتین را برای تهیه ژله و دسر میدانند و از خواص بینظیر و فواید درمانی این ماده ارزشمند بی اطلاع هستند. به طور کلی میتوان گفت ژلاتین بخش ضروری بسیاری از فرآورده هایی مثل ژله، پاستیل، مارشمالو و برخی از بستنی ها، ماست ها و دسرها می باشد و علاوه بر صنایع غذایی، در صنایع داروسازی، عکاسی و لوازم آرایشی بهداشتی مختلف نیز به کار می رود. در این مطلب ما قصد داریم شما را با برخی از مهمترین خواص ژلاتین و فواید درمانی این ماده آشنا کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.

فواید و خواص ژلاتین

برخی از مهمترین خواص درمانی ژلاتین شامل موارد زیر میباشد:

  • یکی از مهمترین و اصلی ترین خواص ژلاتین افزایش استحکام استخوان‌ها، انعطاف پذیری مفاصل وغضروفها وپیشگیری از بروز پوکی استخوان و آرتروز است. به طور کلی مصرف ژلاتین برای افراد مبتلا به بیماری های مفصل نظیر آتروز، روماتوئید، ورم و التهاب مفاصل بسیار مفید بوده، به روند درمان و بهبود این بیماری ها کمک شایانی میکند.
  • ژلاتین به واسطه دارا بودن مقادیر زیاد کلاژن در آن، برای حفظ سلامت و جوانی پوست بسیار مفید است. ژلاتین باعث حفظ خاضیت ارتجاعی و کشسانی پوست شده، چین و چروک پوست را کاهش و روند پیری پوست را به تعویق می اندازد.
  • به طور کلی یکی از خواص ژلاتین همانند خواص قلم گاو و گوساله، بالا بردن قدرت سیستم ایمنی بدن و افزایش قدرت مقابله بدن در مقابل بیماری ها و عفونت است.
  • مصرف ژلاتین باعث استحکام ناخنها شده، کراتین موجود در آن برای حفظ زیبایی و سلامت ناخن ها، پوست و مو موثر است.
  • از دیگر خواص ژلاتین و فواید مصرف آن، استفاده از آن به عنوان مکملهای غذایی برای ورزشکاران است. همچنین مصرف مکملهای ژلاتین برای افراد سالمند که نیازمند انعطاف پذیری و حمایت مفصلی بیشتری هستند، بسیار مفید میباشد.
  • پروتئین و اسید آمینه های موجود در ژلاتین باعث شده این ماده تاثیر بسزایی در ترمیم و التیام زخمها داشته باشد.
  • فیبر و پروتئین موجود در ژلاتین باعث شده، با مصرف ژلاتین فرد زودتر احساس سیری داشته و با کاهش اشتها به کاهش وزن سالم کمک میکند.
  • سم‌زدایی داروها، دفع هورمون‌ها و اسیدهای صفراوی از بدن و پاکسازی کبد از دیگر خواص درمانی و وفواید مصرف ژلاتین است.
  • مصرف ژلاتین التهاب روده افراد مبتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر را کاهش می‌دهد و به طور کلی در حفظ سلامت دستگاه گوارش و هضم و جذب بهتر موثر است.

ارزش غذایی ژلاتین

ژلاتین حاوی انواع اسید امینه های ضروری و پروتئین است. یکی از اصلی ترین مواد موجود در ژلاتین کلاژن است که برای تقویت استخوانها و انعطلف پذیری مفاصل و غضروفها ضروری میباشد. از دیگر مواد موثر موجود در ژلاتین ۹۰-۸۴ درصد پروتئین، ۲-۱ درصد نمکهای معدنی و ۱۵-۸ درصد آباست. این ماده فاقد چربی، قند و مواد افزودنی دیگر است.

مشخصات ژلاتین و طرز تهیه آن

ژلاتین نوعی پروتئین خوراکی است که از فراوری کلاژن موجود در پوست، استخوان و تاندون حیواناتی نظیر گاو، ماهی و … به دست می آید. این ماده به صورت جامد، ترد و شفاف بوده و طیف رنگی آن از زرد کم رنگ تا سفید میباشد و بدون مزه و بی بو است

به منظور تهیه ژلاتین ابتدا قسمتهای مورد نظر استخوان و پوست حیوانات جوشانده شده و به وسیله اسیدهای مخصوص، عصاره آن را در طی مدت چند روز استخراج میکنند. سپس با فرآوری این محلول و خشک کردن آن ژلاتین حاصل میشود.

پیشنهاد ما به شما این است که به منظور بهره گیری بیشتر از خواص ژلاتین، خودتان در منزل با جوشاندن استخوان قلم گاو و استخراجعصاره قلم، آن را به طور طبیعی تهیه و در پخت غذاها استفاده کنید.

مضرات ژلاتین (موارد احتیاطی و منع مصرف)

  1. تاکنون هیچ عارضه خاصی در مورد مصرف ژلاتین گزارش نشده است، لیکن همانند سایر مواد غذایی، رعایت حد اعتدال در مصرف آن لازم و ضروری است. تنها عوارض جانبی گزارش شده از ژلاتین، آروغ زدن، نفخ و ناراحتی های خفیف معده در برخی افراد بوده، ولی این واکنش ها نادر هستند.
  2. به طور کلی توصیه میشود افراد دیابتی از ژلاتین های رژیمی (فاقد قند و شکر) استفاده کنند.

منبع/ستاره