خون

وظیفه اصلی گلبول های قرمز خون، حمل اکسیژن در بافت های بدن می باشد که اگر مقدار کافی اکسیژن به بافت ها نرسد باعث بروز مشکلاتی می شود که بیانگر اختلال در کار گلبول های قرمز می باشد. از جمله این علائم می توان به تغییر رنگ پوست، سرفه، سردرگمی و تنگی نفس اشاره کرد. در این مقاله از دکتر سلام نشانه های پایین بودن سطح اکسیژن در خون را آماده کرده ایم. با ما همراه شوید.

هیپوکسمی، زمانی رخ می دهد که فردی با سطوح پایین‌تر از حد عادی اکسیژن در خون، به ویژه در شریان ها، مواجه است. هنگامی که اکسیژن کافی از طریق خون به بافت های بدن حمل نمی شود تا نیازهای آنها را پاسخگو باشد، هیپوکسی شکل می گیرد، اگرچه هیپوکسی اغلب برای توصیف هر دو شرایط استفاده می شود.

این شرایط می تواند به طور ناگهانی در نتیجه مصرف برخی داروها یا یک حمله آسم شکل بگیرد، یا با گذشت زمان به واسطه مشکلات قلبی یا بیماری های ریوی، مانند بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) و آمفیزم ایجاد شود. اگرچه علائم هیپوکسی اغلب از فردی به فرد دیگر متفاوت است، برخی از شایع‌ترین آنها در ادامه ارائه شده اند.

تغییر رنگ پوست

گلبول های قرمز خون وظیفه حمل اکسیژن به بافت های بدن را بر عهده دارند و مقدار ناکافی از آنها می تواند موجب تغییر رنگ پوست شود. رنج کبود شرایطی است که در آن پوست معمولا ظاهر آبی-قرمز تیره پیدا می کند و در صورت افت چشمگیر سطوح اکسیژن شکل می گیرد.

برای افرادی که دارای پوستی تیره‌تر هستند، رنج کبود ممکن است در غشاهای مخاطی (لب ها، لثه ها، و اطراف چشم ها، و ناخن ها راحت‌تر مشاهده شود.

سردرگمی

سردرگمی به عنوان شرایطی که انسان قادر به تفکر واضح یا سریع نیست، احساس از خود بیخود شدن دارد، و برای حفظ توجه، تصمیم گیری، یا به یادآوردن چیزی تلاش می کند، تعریف می شود.

اگر متوجه شدید خودتان یا فردی دیگر به طور ناگهانی هر یک از این علائم را نشان می دهد، ممکن است با هیپوکسی مواجه شده باشید. هیپوکسی ناگهانی می تواند به واسطه دلایل مختلفی شکل بگیرد که از یک حمله آسم شدید تا بروز مشکلی در قلب یا ریه ها را شامل می شود.

سرفه

سرفه

حمله آسم شدید از دلایل شایع هیپوکسی است، که طی آن دریافت هوا توسط ریه ها با دشواری صورت می گیرد، زیرا مسیرهای هوایی تنگ شده اند. در تلاش برای پاکسازی ریه ها، فرد ممکن است به طور مکرر سرفه کند. در شرایطی که این واکنشی طبیعی محسوب می شود، اما می تواند خطرناک نیز باشد، زیرا سرفه کردن برای پاکسازی ریه ها اکسیژن بیشتری را مصرف می کند و می تواند علائم را وخیم‌تر سازد.

ضربان قلب و تنفس سریع

ضربان قلب افزایش یافته بیشتر مواقع زمانی رخ می دهد که درگیر یک فعالیت جسمانی هستید، از این رو، مواجهه با آن زمانی که در وضعیت استراحت قرار دارید ممکن است نشان دهنده هیپوکسی باشد. هنگامی که بدن به میزان کافی اکسیژن دریافت نمی کند، قلب عملیات پمپاژ خون را در راستای کمک به گردش خون حاوی اکسیژن در سراسر بدن و تامین نیاز سلول ها سریع‌تر انجام می دهد.

تسریع تنفس نیز زمانی که نیاز بدن به اکسیژن تامین نمی شود، در تلاش برای افزایش اکسیژن دریافتی شکل می گیرد. انسان در شرایط عادی 12 تا 16 بار در دقیقه نفس می کشد، اما در چنین موقعیت هایی ممکن است نرخ تنفس به 24 بار یا بیشتر افزایش یابد.

کاهش ضربان قلب

تنگی نفس

تنگی نفس به عنوان یکی از نشانه های آشکار هیپوکسی در نظر گرفته می شود و اغلب در نتیجه افزایش ضربان قلب و نرخ تنفس که پیش از این به آنها اشاره شد، رخ می دهد. تنگی نفس اغلب در حالت استراحت شکل می گیرد و می تواند چنان شدید شود که احساس خفگی در فرد ایجاد شود.

تنگی نفس، هنگام فعالیت های جسمانی هرچه بیشتر خود را نشان می دهد و ممکن است تحمل فرد در انجام آنها را کاهش دهد. همچنین، تنگی نفس ممکن است طی خواب رخ دهد و فرد را از خواب بیدار کند. در برخی موارد، تنگی نفس ممکن است با صدای خس خس، به ویژه هنگام عمل بازدم، همراه باشد.

منبع: عصر ایران

افزایش اکسیژن در خون