گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از گزارش سازمان بهداشت جهانی حاکی است که بیماری های منتقله از پشه مانند مالاریا ، تب دنگی و زیکا میلیون ها نفر از خانواده ها درسراسر جهان و از جمله آسیا را نگران ساخته است.
طبق این گزارش در هر دو دقیقه یک کودک به دلیل ابتلا به بیماری مالاریا جان خود را از دست می دهد و تغییرات آب و هوایی و همچنین دخالت روزافزون انسان در طبیعت ،بسیاری از کشورها در جهان را با بیماریهای ناشی از پشه روبه رو ساخته است.
سازمان بهداشت جهانی با اختصاص روز 20 آگوست به عنوان روز مقابله با بیماری های ناشی از پشه از همه کشورهای جهان خواسته تا با برنامه ریزی در این حوزه مهم سلامت عمومی بار بهداشتی و اقتصادی ناشی از این گونه بیماری ها را در جوامع کاهش دهند.
براساس این گزارش، تاثیر روزافزون جهانی شدن، شهرنشینی و تغییرات آب و هوایی به این معنی است که مناطقی مانند آسیا همچنان در معرض خطر شایع و مخرب بیماری های عفونی پشه است. در مواجهه با این چالش منطقه ای، زمان آن است که کشورهای آسیا در برابر گسترش این بیماری ها متحد شوند.
به گزارش سازمان های بین المللی مقابله کشورهای آسیایی با بیماری های پشه تاکنون چندان پیشرفت نداشته است، به طور مثال اکنون 19 کشور آسیایی با بیش از دو میلیارد نفر درمعرض تهدید ابتلا به بیماری مالاریا قرار دارند.
علاوه براین آسیا بالاترین میزان شیوع تب دنگی در جهان را با دوره های همه گیری 3 تا 5 ساله دارد. از این رو با توجه به اینکه مقابله با بیماری های ناشی از پشه در آسیا در دوره بحرانی به سر می برد ، ضرورت دارد که کشورهای آسیایی همکاریها را برای مقابله با بیماری های ناشی از پشه با استفاده از یک راهکار آسیایی افزایش دهند.
بسیاری از فعالان حوزه بهداشت و سلامت در آسیا نیز این گونه از بیماری ها را یکی از مهمترین چالش های سیستم بهداشت و سلامت کشورهای پهناورترین قاره جهان می دانند.
‘دکتر بنجامین رالف’ در وبگاه خبری شبکه خبر آسیا ، با برشمردن عواقب گسترده و بلند مدت بیماری های عفونی ناشی از پشه ها بر اهمیت فوری و مهم سرمایه گذاری در سیستم های بهداشتی کشورهای آسیایی برای یافتن یک راه حل هماهنگ و مشترک تاکید کرده است.
وی افزود: این کشورها می توانند در جهت مقابله با این چالش ها به شیوه ا ی هماهنگ حرکت کنند. این امر مستلزم تعهد واقعی از تمام سطوح دولت ها با تمرکز بر امنیت بهداشت، تامین مالی پایدار و دسترسی به پزشکی متعهد است.
البته کشورهای آسیایی برخی برنامه های مشترک را برای مقابله با این بیماریها از سال های گذشته آغاز کردند که ازجمله می توان از اتحاد رهبران آسیا و اقیانوس آرام برای مقابله با مالاریا (APLMA) نام برد که براساس آن سران دولت های آسیایی در حوزه اقیانوس آرام برای سرعت بخشیدن به راهکارهای مقابله با مالاریا و از بین بردن این بیماری در منطقه تا سال 2030 متحد شده اند.
در این چارچوب استراتژیک، متخصصان کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا ( آسه آن ) نیز برای توسعه سلامت و مقابله با بیماریهایی مانند تب دنگی و مالاریا در منطقه با یکدیگر همکاری می کنند.
در میان کشورهای آسیایی سری لانکا و چین موفقیت ها بسیاری دراین زمینه به دست آورده اند.
طبق این گزارش، چین با اجرای برنامه های گسترده به پروژه های حذف مالاریا نزدیک شده است، این کشور در سال 2014 تعداد 56 مورد ابتلا به مالاریا داشته که این رقم در اوایل دهه 1970 میلادی 24 میلیون بیمار بود.
البته با این وجود این دو کشور حتی با این دستاوردها ،همچنان با چالش های ناشی از دیگر بیماری های پشه دست و پنجه نرم می کنند. به طور مثال سریلانکا اکنون با بدترین شیوع تب دنگی و چین با شیوع تب زرد روبه روست.
مالزی نیز از جمله کشورهای آسیایی است که از طریق طرح های منطقه ای و ملی مختلف ازجمله توسعه برنامه واکسیناسیون مقابله با شیوع بیماری های ناشی از پشه را در دستور کار خود دارد.
به هرصورت آنچه مهم است اینکه رهبران آسیایی باید در این زمینه با استفاده از فناوری های نوین بهداشتی بر سر یک راهکار آسیایی مشترک به توافق رسیده و آن را پیگیری کنند .
ایرنا