امروزه در هر خانه ای یک دستگاه مایکروویو وجود دارد. مایکروویو یکی از پرمصرف ترین لوازم آشپزخانه است که برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. عده ای بر این باورند که استفاده از مایکروویو به علت بکارگیری امواج باعث ایجاد سرطان در فرد خواهد شد. در این مطلب قصد برررسی بیشتر این موضوع و تاثیرات امواج مایکروویو بر سلامت انسان را داریم. با دکتر سلام همراه باشید.
برخلاف آن چه درباره مضرات استفاده از دستگاه مایکرووِیو برای پخت و پز غذا گفته میشود، تاکنون هیچ مدرک و سند علمی و معتبری مبنی بر سرطانزا شدن غذا یا آسیب ژنتیک به مصرفکننده در این زمینه ثبت و اثبات نشده است.
«دکتر آراسب دباغ مقدم گفت: «پرتوهای مایکروویو غیر یونیزهانند و خطر سرطانزایی برای آنها وجود ندارد. البته اگر مایکروویو در شرایط کنترلنشده مورد استفاده قرار گیرد و این پرتوها مستقیما به بدن انسان تابیده شود، برای برخی از بافتها یا سلولهای بدن آسیبرسان خواهند بود اما آسیب وارده از نوع سرطانی نیست.
او تصریح کرد: دستگاه مایکروویو با پرتوهای مایکروویو یعنی امواج کوتاه کار میکند و این پرتوها همان امواجی هستند که رادیو، تلویزیون، رادار و موبایل هم با آن کار میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی درباره شرایط استفاده صحیح از مایکروویو گفت: هنگام استفاده از دستگاه باید درِ آن به بدنه کاملا چفت شده باشد و هنگام روشن بودن آن نیز دست کم یک متر از دستگاه فاصله داشته باشیم. همچنین لازم است برای دیدن داخل مایکروویو سر و یا چشمهایمان را به آن نچسبانیم، زیرا این پرتوها ممکن است برای چشم مضر باشند. به محض باز شدن در دستگاه نیز باید قطع کن، جریان برق آن را به طور خودکار قطع کند. با قطع برق دستگاه، امواج مایکروویو هم به طور کامل متوقف میشود.
دباغمقدم با اشاره به این که دستگاه مایکروویو دارای وسیله مهمی به نام مگنترون است که باعث میشود ملکولهای آب در داخل غذا به حرکت سریع دربیایند و با اصطکاک شدید این ملکولها، غذا از درون گرم شود، ادامه داد: به همین دلیل است که مایعات در دستگاههای مایکروویو سریعتر از جامدات گرم میشوند.
این متخصص صنایع غذایی توصیه کرد: مادامی که از مایکروویو به صورت اصولی استفاده کنیم، جای هیچ گونه نگرانی درباره سلامت غذا و استفادهکنندگان از این دستگاه وجود ندارد و برای تعمیر آن نیز باید از متخصصان کمک گرفت و از سپردن آن به دست افراد غیر حرفهای خودداری کرد. همچنین خود افراد هم نباید با تصور جلوگیری از هزینهکرد به تعمیر آن اقدام کنند.»
منبع: اعتدال