دستگاه دیاترمی یکی از دستگاه های فیزیوتراپی است که به منظور تسکین عظلات مختلف بدن و تسریع جریان خون رسانی به بدن استفاده می شود،در این مقاله شما را با نحوه کار با دستگاه دیاترمی و مزایای استفاده از این دستگاه آشنا می نماییم.
دستگاه دیاترمی
دیاترمی دستگاهی جهت فیزیوتراپی بافتهای بدن است که با استفاده ازجریان برق، ایجاد حرارت کرده و جریان خون را در محل مورد نظر تسریع میکند. این امر باعث تسهیل در عمل جذب و ترمیم در ناحیه مورد نظر میشود. دیاترمی با بالاترین فرکانس طراحی شده است که با تابش امواج الکترومغناطیس و میدانهای الکترومغناطیس (با طول موج بین 5/0 تا 2 مگا هرتز که قدرت نفوذی زیادی ایجاد میکند) عمل خود را انجام میدهد.
نحوه کار دیاترمی
در دياترمی با موج کوتاه که در عمق 1 تا 3 سانتیمتر زیر پوست درجهت سرعت بهبود بخشیدی و تخفیف درد استفاده میشود، جريانهاي پربسامد بهکار می رود و برای همین بايد احتياط کرد که اين عمل، به بافتهاي عميقتر آسيبي نرساند. با گرمکردن بافت در نقطه آسیب دیده، روند خونرسانی سرعت مییابد؛ البته مقدار حرارت را میتوان با یک مقاومت متغییر تنظیم کرد.
از دیاترمی چه استفاده ای می شود؟
دستگاه دیاترمی را می توان هم جهت درمان دردها مزمن بکار برد و هم برای تسکین دردها ی حاد از آن استفاده کرد . در فیزیوتراپی برای اکثر بیماران کمر درد – بیماران مبتلا به آرتروز مفاصل – دردهای عضلانی – کشیدگی و رگ به رگ شدن مفاصل – التهاب و تورم تاندون عضلات یا لیگامان ها از امواج دیاترمی استفادهمی شود .
همین طور دستگاه دیاترمی را می توان برای درمان برخی از اختلالات و بیماریهای زنان مثل تورم و التهاب مهبل – التهاب لوله های رحم یا رحم – التهاب تخمدانها بکار برد . اخیرا نتایج مفیدی از درمان دیاترمی برای برخی از نازایی ها که منشا آن چسبندگی لوله های رحم است گزارش شده است . همچنین از امواج دیاترمی می توان برای درمان عفونتهای مزمن مانند عفونت بافتهای مختلف دستگاه تناسلی و غیره استفاده کرد.
تقسیم بندی دیاترمی از نظر طول موج
1- دیاترمی موج کوتاه: از 3 بخش عمده نوسانساز، آمپلیفایر و چند الکترود تشکیل شده است. نوسانساز، فرکانس بالایی تولید میکند که توسط تایمر کنترل میشود. آمپلی فایر جریان را افزایش میدهد و الکترودها هم مسئولیت انتقال جریان الکترومگنتیک را به بیمار دارند.
نحوه قرار گرفتن آنها به این صورت است که الکترودها در دو طرف بافت قرار دارند. جریان بین آنها سبب گرمشدن بافت بینشان می شود قدرت نفوذ این گرما بالای 3 سانتیمتر است و برای درمان مفصلها و بافتهای عمقی کابرد دارد.
2- دیاترمی میکروموج: اینگونه است که یک دسته اشعه مایکرو ویو را به محل بافت میفرستند؛ سپس این تشعشعات توسط آب موجود در بافت جذب میشود. اغلب از مایکروویو برای بافتهای کمتر از عمق 2 سانتیمتر استفاده میشود. در این سطح قابلیت زومکردن دقیق بر نقطهای مشخص وجود دارد.
این قابلیت به ما امکان درمان بافتی را میدهد که در محاصره بافتهای دیگر قرار گرفته است. عمل اینگونه اتفاق میافتد که نوسان ساز مگنترونی، تولید نوسانی با فرکانسی بالا کرده و الکترودهایی با خاصیت منعکسکنندگی، این انرژی را به سطح مورد نظر زوم میکنند. الکترودهای این نوع دیاترمی، اغلب بهصورت چهارگوش است که سطحی دایرهای در مرکز آن بیشترین حرارت را دارد، انواع الکترودهای این بخش هم مانند دیاترمی موج کوتاه هستند.
هنگامی که دیاترمی روی پوست صورت میگیرد با تحریک کلاژنسازی پوست باعث از بین رفتن چین و چروک و باعث افزایش الاستیسیته پوست هم میشود. گاهی اوقات برای جلوگیری از سوختگی پوست بین الکترود و بدن، از روغنهای مخصوصی استفاده میکنند که امپدانس را کم کند.
نکات قابل توجه در هنگام استفاده از دستگاه دیاترمی
1- عضو یا اندام مورد نظر را بین دوالکترود دستگاه قرار می دهند . معمولا برای این که امواج در درون و عمق اندام متمرکز شود باید فاصله بین الکترود با پوست حدود سه سانتیمتر باشد.
2- الکترودهای دستگاه دیاترمی را می توان به اشکال مختلفی به کار برد:
الف- روش دو سطحی
ب- روش یک سطحی
ج- روش متقاطع
د- روش یک قطبی از جمله اشکال مختلفی است که می توان بر حسب سطح یاموضع درمان و نوع بیماری انتخاب نمود.
3- در مورد تعداد جلسه درمان با دیاترمی و مدت زمان استفاده از آنان می توان اظهار نظر نمود که تعداد جلسه درمان و مدت زمان استفاده از دیاترمی بستگی به نوع بیماری و شدت ضایعه دارد . معمولا دیاترمی را به تعداد 10 تا 20 جلسه و هرجلسه به مدت 15 تا 20 دقیقه استفاده می کنند.
4- دیاترمی را می توان هر روز یا یک روز در میان بکار برد . در صدمات و ضایعات حاد به طور روزانه و باشدت جریان کم استفاده می شود و در بیماریهای مزمن به طور یک روز در میان و با شدت جریان زیاد از آن استفاده می کنیم.
دیاترمی که در جراحی استفاده میشود به دو صورت میتواند باشد
1- یک قطبی: که جریان از طریق یک الکترود فعال، به پوست بدن میرسد و از طریق یک خط با کمترین مقاومت به یک الکترود صفحهای بزرگ و خنثی رسیده و به دستگاه باز میشود.
2- دوقطبی: در این دستگاه بهجای الکترود از دو نوک یک جفت گیره استفاده میشود. در این شکل، الکترود صفحهای وجود ندارد.
کاربرد دستگاه
لازم است زمان کار، سطحی که میخواهیم بر آن دیاترمی انجام دهیم، کاملا خشک باشد و بدن بیمار هم دائم با حوله خشک شود؛ همچنین از بهکاربردن دیاترمی در بافتهایی که فلز نزدیک آن است خودداری شود.
هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
مطالب مرتبط :