چای سیاه یکی از نوشیدنی های داغ محبوب در سراسر جهان است. این نوشیدنی دارای ارزش و اهمیت خاصی است و ایرانی ها معمولا بعد از مصرف غذا از این نوشیدنی استفاده می کنند.
در این مقاله از دکتر سلام به فواید و مضرات چای سیاه پرداخته ایم. توصیه ما این است که حتما این بخش را مطالعه کنید.
چای سیاه که از گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می شود از برگ ها و ساقه های آن برای تهیه برخی داروها نیز استفاده می شود. چای سبز با فواید گوناگون نیز از برگ های تازه همین گیاه تهیه می شود.
چای سیاه به عنوان نوشیدنی پیش غذا، پس غذا و در وعده صبحانه مصرف میشود و میتوان گفت که بعد از آب یکی از ارزانترین و پرطرفدارترین نوشیدنیها در دنیا محسوب میشود که میتواند فواید و مضراتی داشته باشد.
چای با دم کردن برگ ها، جوانهها یا شاخههای فرآوری شده بوته چای به مدت چند دقیقه درآب داغ درست میشود. فرآوری آن میتواند شامل اکسیداسیون، حرارت دهی، خشکسازی و افزودن گیاهان، گلها، چاشنیها و میوههای دیگر به آن باشد.
چای یک منبع طبیعی از کافئین، تئوفیلین، تیانین و آنتی اکسیدانها است، اما تقریباً بدون چربی، کربوهیدراتها، یا پروتئین آن دارای طعمی مطلوب است که کمی تلخ و گس میباشد.
با فواید و مضرات این نوشیدنی سیاه رنگ آشنا شوید
چای سیاه برای بهبود هوشیاری ذهنی، یادگیری، تقویت حافظه و مهارت های پردازش اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین برای مواردی مانند سردرد، فشار خون پایین و بالا، پیشگیری از بیماری پارکینسون و بسیاری موارد دیگر نیز موثر است، اما شواهد علمی خوبی برای حمایت از این موارد وجود ندارد. به گزارش وب ام دی، به علاوه چای سیاه به عنوان یک نوشیدنی هم به صورت گرم و هم سرد نوشیده می شود.
چای سیاه چگونه کار می کند؟
2 تا 4 درصد کافئین موجود در چای سیاه بر تفکر و هوشیاری فرد تاثیر می گذارد، میزان ادرار را افزایش می دهد و احتمال می رود علائم بیماری پارکینسون را نیز کاهش دهد، همچنین حاوی آنتی اکسیدان و سایر موادی است که به محافظت از قلب و رگ های خونی کمک می کند.
چای سیاه چیست؟
چای به ۴ دسته تقسیم میشود:
تخمیری (چای سیاه)
تخمیرنشده (چای سبز)
نیمه تخمیری (چای اولانگ و پوچونگ)
چای سفید
چای سیاه در بیشتر نقاط جنوب آسیا (هند، سریلانکا، بنگلادش، پاکستان و غیره)، و نیز درقرن اخیر دربسیاری از کشورهای آفریقائی از جمله کنیا، بروندی، روآندا، مالاوی و زیمبابوه متداول بودهاست.
چینیها آن را «چای سرخ» مینامند زیرا رنگ مایع دم کرده آن سرخ است. غربیها هم آن را «چای سیاه» میگویند چون برگهای چایی که معمولاً دم میکنند به رنگ مشکی است.
چای سیاه در طبقهبندی دیگر به عنوان چای «ناب» یا CTC (خرد، پخش و به هم پیچیده، روش تولیدی که درسال۱۹۳۲ابداع شدهاست) مطرح میشود. چایهای سیاه غیر مخلوط نیز از طریق مکان، زمان و فصل (اول، دوم، یا پاییز) تولید خود شناخته میشوند.
نکات ضد و نقیض در مورد مصرف چای سیاه
بررسیها نشان داده است که چای میتواند برای سلامتی مفید باشد و گاهی نیز تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح میشود که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد.
برخی متخصصان معتقدند چای برای سلامتی دهان و دندان مفید است این در حالی است که برخی نیز عنوان میکنند که مصرف زیاد چای سیاه موجب سیاه شدن دندانها میشود.
برخی از متخصصان میگویند که مصرف چای موجب بروز کمخونی میشود و برخیها نیز معتقد هستند که مصرف چای موجب کمخونی میشود.
بسیاری از متخصصان معتقدند که مصرف معمولی چای ضرر ندارد ولی برخی از متخصصان تغذیه معتقدند که اگر بیش از ۵ لیوان چای در روز مصرف شود مشکلزاست.
برخیها میگویند مصرف چای سرطانزاست ولی متخصصانی نیز میگویند که چای سرشار از آنتی اکسیدان است و از سرطان پیشگیری میکند.
با این حال ما به نظرات هر دو دسته در این مقاله اشاره می کنیم و تحقیق بیشتر را بر عهده خواننده می گذاریم.
بیشتر بخوانید:با چه دارویی درد زونا را تسکین دهیم؟
فواید چای سیاه برای سلامتی
هوشیاری ذهنی. نوشیدن چای سیاه و سایر نوشیدنی های کافئین دار در طول روز به هوشیاری افراد حتی پس از دوره های طولانی مدت بی خوابی کمک می کند.
فشار خون پایین. چای سیاه حاوی کافئین است، مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین به افزایش فشار خون در افراد مسن دارای فشار خون پایین کمک می کند.
حمله قلبی. برخی تحقیقات نشان می دهد افرادی که چای سیاه می نوشند کمتر در معرض حمله قلبی قرار دارند، همچنین به نظر می رسد افرادی که حداقل یک سال قبل از حمله قلبی چای سیاه می نوشیدند پس از حمله قلبی احتمال مرگ در آنها کمتر است.
استخوان های ضعیف و شکننده (پوکی استخوان). تحقیقات اولیه حاکی از آن است زنان مسنی که بیشتر چای سیاه می نوشند نسبت به افرادی که کمتر مصرف می کنند استخوان های قوی تری دارند، همچنین به نظر می رسد نوشیدن چای سیاه به میزان زیاد با کاهش خطر شکستگی مفصل ران در مردان و زنان مسن ارتباط دارد.
سرطان تخمدان. به نظر می رسد خطر ابتلا به سرطان تخمدان در زنانی که به طور منظم چای از جمله چای سیاه یا سبز می نوشند در مقایسه با زنانی که هرگز یا به ندرت چای می نوشند کمتر است.
بیماری پارکینسون. برخی تحقیقات نشان می دهد خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در افرادی که از نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و کولا استفاده می کنند کمتر است. به نظر می رسد خطر کمتری به صورت مستقیم با دوز کافئین در مردان و نه زنان ارتباط دارد. به نظر می رسد نوشیدن چای سیاه با کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در میان افرادی که سیگار می کشند نیز ارتباط دارد.
سرطان مثانه. به نظر می رسد خطر ابتلا به سرطان مثانه در افرادی که چای از جمله چای سیاه یا سبز می نوشند کمتر از افرادی است که چای نمی نوشند.
سرطان پستان. به نظر می رسد خطر ابتلا به سرطان پستان در افرادی که چای سیاه می نوشند در مقایسه با افرادی که چای سیاه نمی نوشند کمتر است.
سرطان روده بزرگ، سرطان راست روده. برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد نوشیدن چای سیاه یا سبز با خطر کمتری از سرطان روده بزرگ و رکتوم مرتبط باشد.
با این حال، بیشتر تحقیقات نشان می دهد نوشیدن چای با خطر کم برای سرطان روده بزرگ و رکتوم ارتباط ندارد. در حقیقت برخی تحقیقات اولیه حاکی از آن است نوشیدن مقادیر بیشتر چای سیاه با افزایش خطر سرطان روده بزرگ و رکتوم مرتبط است.
دیابت. تحقیقات اولیه نشان می دهد مصرف عصاره چای سیاه و سبز باعث بهبود متوسط سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نمی شود. تحقیقات اولیه دیگری نشان می دهد نوشیدن حداقل یک فنجان چای سیاه در روز با خطر کمتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در بزرگسالان ژاپنی ارتباط ندارد.
سرطان مخاط رحم (سرطان آندومتر). به نظر نمی رسد خطر ابتلا به سرطان آندومتر در زنانی که چای سیاه بیشتری می نوشند در مقایسه با کسانی که کمتر می نوشند کمتر باشد.
سرطان مری. به نظر می رسد افرادی که مقادیر بیشتری چای سیاه می نوشند در مقایسه با افرادی که کمتر می نوشند خطر ابتلا به سرطان مری را دارند. در حقیقت برخی تحقیقات نشان می دهد نوشیدن چای سیاه بیشتر خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهد.
سرطان معده. برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد نوشیدن چای سیاه یا سبز با خطر کمتر سرطان معده مرتبط است. با این حال، بیشتر تحقیقات نشان می دهد افرادی که چای سیاه یا سبز می نوشند کمتر در معرض خطر سرطان معده قرار دارند. در حقیقت، برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد افرادی که مقادیر بیشتری چای سیاه می نوشند در مقایسه با افرادی که کمتر می نوشند خطر ابتلا به سرطان معده را دارند.
سرطان ریه. تحقیقات اولیه نشان می دهد نوشیدن چای سیاه با کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه ارتباط ندارد و حتی ممکن است با افزایش خطر آن نیز همراه باشد.
خواص چای سیاه در طب سنتی
چای سیاه نیز مانند هر خوراکی دیگری فواید و زیانهایی دارد. اما از آنجا که طبیعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدامنوشیدن آن زیانآور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل میشوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند.
طبیعت چای، بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی بهجهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانستهاند، اصلاً درست نیست. سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.
چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندامهای بدن میشود؛ حرارت غریزی و بهتبع آن، ارواح و قوای بدن را تقویت میکند؛ و بهخاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده میشود، همچنین چای سیاه بهعلت حرارتی که دارد میتواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود.
بهخلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرفکردن آثار زیانبار غذاهای چرب کمک میکند و موجب احساس راحتی در معده میشود. همچنین چای بهخاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافتهاند، پاک میکند و انسدادهای مجاری بدن را باز مینماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف میکند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک میکند.
از دیگر خواص چای سیاه میتوان به تسکین برخی سردردها، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازی معده و مغز، کاهش بوی بد دهان، کاهش اندوه و افزایش نشاط، رفع برخی از مشکلات ادراری، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.
شواهد کافی برای
تصلب شرایین. تحقیقات اولیه نشان می دهد افرادی که چای سیاه می نوشند در مقایسه با افرادی که این چای را نمی نوشند سخت شدن رگ ها در آنها کاهش می یابد که این پیوند در زنان از مردان قوی تر است.
بیماری قلبی. بیشتر تحقیقات نشان می دهد نوشیدن چای سیاه از بیماری قلبی یا مرگ ناشی از آن محافظت نمی کند، اما همه تحقیقات نیز این نتیجه را نشان نمی دهند.
برخی تحقیقات در مورد افرادی که قبلا به بیماری قلبی مبتلا شده اند حاکی از آن است نوشیدن چای سیاه با احتمال بیشتری برای تشدید بیماری قلبی یا مرگ ناشی از آن مرتبط است.
پوسیدگی دندان. تحقیقات اولیه نشان می دهد شستشو با عصاره چای سیاه از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
اسهال. تحقیقات اولیه نشان می دهد مصرف چای سیاه به عنوان قرص باعث کاهش مدفوع آبکی در کودکان مبتلا به اسهال می شود.
مقادیر بالای کلسترول یا سایر چربی ها (لیپیدها) در خون (افزایش چربی خون). هنوز مشخص نیست آیا نوشیدن چای سیاه به کاهش سطح کلسترول در خون کمک می کند یا خیر.
برخی تحقیقات نشان می دهد چای سیاه باعث کاهش کلسترول کل و لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول “بد” در افراد با سطح کلسترول طبیعی یا بالا می شود. با این حال، تحقیقات دیگری نیز نشان می دهد نوشیدن چای سیاه این اثرات را ندارد.
فشار خون بالا. برخی تحقیقات نشان می دهد نوشیدن 3 تا 5 فنجان چای سیاه در روز یا مصرف عصاره چای سیاه فشار خون را در افراد با فشار خون طبیعی یا فشار خون به میزان کمی کاهش می دهد، اما همه تحقیقات این نتیجه را ندارند و کاهش فشار خون از نظر بالینی معنی دار نباشد.
سنگ کلیه. به نظر می رسد خطر ابتلا به سنگ کلیه در زنانی که روزانه یک فنجان چای مانند چای سیاه می نوشند در مقایسه با افرادی که چای نمی نوشند کمتر است.
چاقی. تحقیقات اولیه نشان می دهد مصرف یک محصول حاوی عصاره چای سیاه به همراه بسیاری از مواد دیگر به مدت 12 هفته باعث کاهش وزن بدن در بزرگسالان دارای اضافه وزن نمی شود.
سرطان پانکراس. برخی تحقیقات اولیه حاکی از آن است نوشیدن چای سیاه با کاهش خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده مرتبط است. با این حال، تحقیقات دیگر نتایج متناقضی را نشان می دهد.
سرطان پروستات. تحقیقات اولیه نشان می دهد نوشیدن چای سیاه با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط دارد.
فشار. تحقیقات اولیه نشان می دهد نوشیدن چای سیاه به مدت 6 هفته باعث بهبود فشار خون ضربان قلب یا احساس استرس هنگام انجام کارهای استرس زا نمی شود.
سکته. چای سیاه حاوی مواد شیمیایی به نام فلاونوئیدها است. تحقیقات اولیه نشان می دهد رژیم غذایی حاوی فلاونوئیدها با کاهش خطر سکته مغزی مرتبط است.
- سردرد
- اختلالات معده
- استفراغ
- افزایش پاسخ به محرک های جنسی
برای ارزیابی اثربخشی چای سیاه برای این موارد شواهد بیشتری لازم است.
مضرات چای سیاه در طب سنتی
باید دانست مانند هر گیاه دیگری، چای نیز اگر بهجا و درست استفاده نشود، میتواند موجب بروز عوارضی شود که از جمله احساس ترشی در دهان، سردرد، دامنزدن به گرمی و خشکی بدن در برخی افراد، بیخوابی و… را میتوان ذکر کرد.
احمدرضا درستی مطلق، متخصص تغذیه، درباره مضرات چای سیاه چنین می گوید: « از دید علمی چای چند مزیت دارد و یکی از مزیتهای آن این است که یک لیوان چای، فلوئور مورد نیاز یک فرد را در طول روز تأمین میکند و مصرف ۳ لیوان چای در روز مانعی ندارد.
اگر بیش از ۵ لیوان چای سیاه در روز مصرف شود، به بدن ضرر میرساند و موجب افزایش فلوئور بدن و بروز فلوئوریست در بدن و بروز نقاط قهوهای رنگ بر روی دندان میشود، دندانها را از بین میبرد و استخوان را نیز پوک میکند.
چای را باید با فاصله نیم ساعت بعد از غذا مصرف کرد به دلیل اینکه از جذب آهن در بدن پیشگیری میکند؛ به همین دلیل توصیه میشود که چای را همراه با غذا مصرف نشود.
چای سرشار از آنتی اکسیدان است و زمانی که حرارت میبیند و دم میکشد، تغییراتی را از خود نشان میدهد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در چای بر اثر حرارت طولانی مدت از بین میروند و ارزش غذایی خود را از دست میدهد. بهتر است که چای را بعد از غذا و با فاصله ۲ ساعت مصرف کرد به دلیل اینکه مصرف چای بعد از غذا، تمام آهن غذا را از بین میبرد و مانع جذب آن در بدن میشود.»
محمد صالحی سورمقی استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز میگوید: « افراد روزانه به یکهزار و ۵۰۰ میلی گرم کافئین نیاز دارند که این مقدار ضرری برای بدن ایجاد نمیکند ولی متخصصان توصیه میکنند که افراد روزانه یکهزار میلی گرم کافئین مصرف کنند؛ به طور معمول یک لیوان نوشابه کولا ۷۰ میلی گرم کافئین دارد و یک لیوان چای ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد که مصرف روزانه ۱۰ لیوان چای مشکلی ایجاد نمیکند.
زنان حامله در دوران بارداری خود به ۳۵۰ میلی گرم کافئین احتیاج دارند و به دلیل اینکه کافئین موجب تحریک میشود، زنان باردار میتوانند روزانه ۳ لیوان چای مصرف کنند.
به دلیل اینکه مردم تمام دنیا از این نوشیدنی استفاده میکنند، تحقیقات فراوانی در این خصوص صورت گرفته و در هیچ مقاله معتبری سرطانزایی و مضرات چای مطرح نشده است.»
مضرات چای کهنه دم
چای جوشیده دارای رنگ سیاه، بو و مزهای نامطبوع است و مصرف آن موجب بروز یبوست در افراد میشود. چای جوشیده سرشار از مواد قابضی به نام تانن است که بر اثر جوشیدن چای وارد آن میشود و رنگ و مزه چای را تغییر میدهد.
چایی که بیشتر از ۱۰ دقیقه دم بکشد، کهنه به شمار میرود و نوشیدن این چای کهنه موجب افزایش خستگی در فرد خواهد شد. چای کهنه دم ترشح اسید معده را تحریک می کند و به دلیل ماهیت اسیدی در بروز زخم معده موثر است.
به دلیل وجود مواد مصنوعی در چای های کیسه ای، این قبیل چای ها در مدت زمان کمتری نسبت به چای معمولی رنگ می دهند.
از عوارض مصرف چای کیسه ای و کهنه دم می توان به ریفلاکس و مشکلات گوارشی اشاره کرد. این موارد در مورد دمنوش های گیاهی آماده نیز صدق می کند و دمنوش باید با استفاده از ترکیبات گیاهی و توسط خود فرد تهیه شود.
اثرات جانبی نوشیدن چای سیاه
نوشیدن مقادیر متوسط چای سیاه برای بیشتر بزرگسالان به احتمال زیاد گزینه ایمنی محسوب می شود. نوشیدن بیش از حد چای سیاه مانند بیش از 5 فنجان در روز به احتمال زیاد بی خطر است. مقادیر زیاد چای سیاه به دلیل کافئین موجود در آن باعث بروز عوارض جانبی می شود.
این عوارض جانبی از خفیف تا جدی متغیر است و شامل سردرد، مشکلات عصبی و خواب، استفراغ، اسهال، تحریک پذیری، ضربان نامنظم قلب، لرزش، سوزش معده، سرگیجه، زنگ زدن در گوش، تشنج و گیجی است، همچنین افرادی که به طور مداوم چای سیاه یا سایر نوشیدنی های کافئین دار می نوشند می توانند به وابستگی روانی مبتلا شوند.
دوزهای بالا چای سیاه باعث مرگ یا سایر بروز عوارض جانبی شدید در برخی افراد می شود.
هشدارها و احتیاط های ویژه درباره نوشیدن چای
بارداری و شیردهی: در صورت بارداری یا شیردهی نوشیدن چای سیاه در مقادیر کم به احتمال زیاد بی خطر است، اما بیش از 2 فنجان در روز چای سیاه ننوشید. این مقدار چای حدود 200 میلی گرم کافئین برای بدن تامین می کند.
مصرف بیش از این مقدار در دوران بارداری به احتمال زیاد بی خطر است و با افزایش خطر سقط جنین، افزایش خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و سایر اثرات منفی از جمله علائم ترک کافئین در نوزادان و وزن کم هنگام تولد مرتبط است.
شیردهی:نوشیدن بیش از 3 فنجان چای سیاه در روز برای مادران شیرده به احتمال زیاد گزینه ایمنی نیست و باعث تحریک پذیری بیشتر کودک و حرکات روده می شود.
کودکان: مصرف چای سیاه به میزان معمول برای کودکان نیز ایمن است.
کم خونی: نوشیدن چای سیاه کم خونی را در افراد مبتلا به فقر آهن تشدید می کند.
اختلالات اضطرابی: کافئین موجود در چای سیاه این شرایط را تشدید می کند.
اختلالات خونریزی: دلایلی مبنی بر کند کردن لخته شدن خون بر اثر کافئین موجود در چای سیاه وجود دارد، اگرچه این مورد در فاز انسانی هنوز مورد تحقیق قرار نگرفته، اما در صورت داشتن اختلال خونریزی از کافئین با احتیاط استفاده کنید.
مشکلات قلبی: کافئین موجود در چای سیاه باعث ضربان نامنظم قلب در برخی افراد می شود، بنابراین در صورت ابتلا به بیماری قلبی از کافئین با احتیاط استفاده کنید.
دیابت: کافئین موجود در چای سیاه بر سطح قند خون تاثیر می گذارد، بنابراین در صورت ابتلا به دیابت با احتیاط از چای سیاه استفاده کنید.
اسهال: کافئین موجود در چای سیاه به ویژه در صورت مصرف زیاد ممکن است باعث تشدید اسهال شود.
تشنج: این نگرانی وجود دارد که دوزهای بالای کافئین باعث تشنج می شود یا اثرات داروهایی این عارضه را برای جلوگیری از آن کاهش می دهد. در صورت دچار شدن به تشنج از دوزهای بالای کافئین یا مکمل های حاوی کافئین مانند چای سیاه استفاده نکنید.
آب سیاه: نوشیدن چای سیاه حاوی کافئین فشار داخل چشم را افزایش می دهد. این افزایش فشار در عرض 30 دقیقه رخ می دهد که حداقل 90 دقیقه طول می کشد.
شرایط حساس به هورمون مانند سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان تخمدان، آندومتریوز یا فیبروم رحم: چای سیاه مانند استروژن عمل می کند. در صورت قرارگیری در شرایطی که در اثر قرار گرفتن در معرض آن استروژن تشدید شود از نوشیدن چای سیاه خودداری کنید.
فشار خون بالا: کافئین موجود در چای سیاه فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد. با این حال، به نظر نمی رسد این اتفاق در افرادی که به طور مرتب چای سیاه یا سایر محصولات کافئین می نوشند، رخ دهد.
سندروم روده تحریک پذیر: کافئین موجود در چای سیاه به ویژه در صورت مصرف آن به میزان زیاد اسهال را تشدید کرده و علائم این سندروم را تشدید می کند.
استخوان های شکننده (پوکی استخوان): نوشیدن چای سیاه حاوی کافئین مقدار کلسیم خارج شده در ادرار را افزایش می دهد که باعث ضعیف شدن استخوان ها می شود. بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز معادل 2 تا 3 فنجان چای سیاه مصرف نکنید.
مصرف کلسیم اضافی به جبران کلسیم از دست رفته کمک می کند: زنان مسن دارای بیماری ژنتیکی بر نحوه استفاده از ویتامین D تاثیر می گذارد، بنابراین باید از کافئین با احتیاط استفاده کنند.
مثانه بیش فعال: نوشیدن چای سیاه حاوی کافئین خطر ابتلا به مثانه بیش فعال را افزایش می دهد، همچنین کافئین موجود در چای سیاه علائم را در افراد دارای مثانه بیش از حد فعال تشدید می کند.
روش تهیه چای
معمولاً این طور تصور میشود که بهترین روش برای تهیه چای، قرار دادن مستقیم آن در یک قوری یا در یک چای دم کنی است که اغلب با استفاده از چای کیسهای انجام میشود. اما، چای کاملاً قابل قبول از لحاظ مصرف را میتوان با استفاده نوع کیسهای آن دم نمود.
برخی افراد هم مرحله استفاده از قوری را دور (میانبر) میزنند و چای را بطور مستقیم در یک فنجان یا لیوان تهیه میکنند. این روش بیشتر متداول است. اما برای دستیابی به کیفیت قابل قبول چای، لازم است از اصولی برای تهیه آن پیروی شود همچون اختصاص زمان کافی دم کشیدن از طریق قرار دادن چای کیسهای در داخل فنجان پیش از ریختن آب داغ.
از لحاظ تاریخی در چین، روش دم کردن چای به چند دسته تقسیم میشود. مرحله اول دم کردن که عبارتست از شستن فوری چای با آب، و سپس مراحل دوم وبعدی آن انجام میگیرد. از مرحله سوم تا پنجم تقریباً همیشه به عنوان بهترین بخشهای عمل دم کردن چای به حساب میآید، اگرچه انواع چای بطور متفاوتی پاک و شسته میشوند، و ممکن است برای دم کردن آنها نیاز به مراحل بیشتری از استفاده از آب جوش باشد.
به عنوان نمونه، بهترین دما برای دم کشیدن چای را براساس نوع آن میتوان تعیین نمود. چایهایی که دارای دوره اکسیداسیون کوتاه باشند و یا اصلاً این دوره را طی نکرده باشند، همچون چای سبز یا سفید، به خوبی در دمایی پایین حدود ۸۰ درجه سانتیگراد دم میکشند، درحالی که چایهای دارای دوره طولانی اکسیداسیون، با در دمایی بالاتر از ۱۰۰ درجه سانتیگراد دم بکشند.
درباره نوشیدن چای در این موارد احتیاط کنید
آدنوزین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
چای سیاه حاوی کافئین است. کافئین موجود در چای سیاه جلوی اثربخشی آدنوزین را می گیرد. آدنوزین اغلب توسط پزشکان برای انجام آزمایش قلب استفاده می شود که این آزمایش را تست استرس قلب نیز می نامند. حداقل 24 ساعت قبل از آزمایش استرس قلب از نوشیدن چای سیاه یا سایر محصولات حاوی کافئین خودداری کنید.
آنتی بیوتیک ها با چای سیاه تداخل ایجاد می کنند
بدن برای حذف آن کافئین را تجزیه می کند. برخی از آنتی بیوتیک ها سرعت شکستن کافئین در بدن را کاهش می دهند. مصرف این آنتی بیوتیک ها با چای سیاه خطر عوارض جانبی از جمله لرزش، سردرد، افزایش ضربان قلب و سایر عوارض جانبی را افزایش می دهد.
به علاوه، برخی از آنتی بیوتیک ها که سرعت شکستن کافئین در بدن را کاهش می دهند شامل سیپروفلوکساسین، انوکساسین، نورفلوکساسین، اسپارفلوکساسین، تروافلوکساسین و گریپ افلوکساسین است.
سایمتیدین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
چای سیاه حاوی کافئین است. بدن برای از بین بردن آن کافئین را تجزیه می کند. سایمتیدین سرعت تجزیه کافئین در بدن را کاهش می دهد، بنابراین مصرف سایمتیدین با چای سیاه احتمال بروز عوارض جانبی کافئین از جمله بی حسی، سردرد، ضربان سریع قلب و سایر موارد را افزایش می دهد.
کلوزاپین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
بدن کلوزاپین را تجزیه می کند تا از شر آن خلاص شود. به نظر می رسد کافئین موجود در چای سیاه سرعت تجزیه کلوزاپین در بدن را کاهش می دهد، بنابراین مصرف چای سیاه با کلوزاپین اثرات و عوارض جانبی کلوزاپین را افزایش می دهد.
دی پیریدامول با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
چای سیاه حاوی کافئین است. کافئین موجود در چای سیاه جلوی اثربخشی دی پیریدامول را می گیرد. از دی پیریدامول اغلب برای انجام آزمایش قلب استفاده می شود. این آزمایش را تست استرس قلبی می نامند. نوشیدن چای سیاه یا سایر محصولات حاوی کافئین حداقل 24 ساعت قبل از آزمایش استرس قلبی را متوقف کنید.
دی سولفیرام با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
بدن برای از بین بردن آن کافئین را تجزیه می کند. مصرف چای سیاه همراه با دی سولفیرام اثرات و عوارض جانبی کافئین از جمله احساس ناخوشایند، بیش فعالی و تحریک پذیری را افزایش می دهد.
افدرین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
داروهای محرک سیستم عصبی را تسریع می کنند. کافئین و افدرین هر دو داروی محرک هستند. مصرف چای سیاه همراه با افدرین باعث تحریک بیش از حد و گاهی بروز عوارض جانبی جدی و مشکلات قلبی می شود، بنابراین به طور همزمان از محصولات حاوی کافئین و افدرین استفاده نکنید.
بیشتر بخوانید:27 غذا که میتواند به شما انرژی بیشتری بدهد
استروژن ها با چای سیاه تداخل ایجاد می کنند
بدن کافئین موجود در چای سیاه را تجزیه می کند تا از شر آن خلاص شود. استروژن ها می توانند سرعت تجزیه کافئین در بدن را کاهش دهند.
مصرف قرص های استروژن و نوشیدن چای سیاه به طور همزمان باعث ایجاد لرز، سردرد، ضربان سریع قلب و بروز سایر عوارض جانبی می شود، بنابراین در صورت مصرف قرص های استروژن استفاده کافئین خود را محدود کنید.
فلوووکسامین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
بدن کافئین موجود در چای سیاه را تجزیه می کند تا از شر آن خلاص شود. فلووکسامین سرعت تجزیه کافئین در بدن را کاهش می دهد، بنابراین مصرف کافئین همراه با فلووکسامین باعث کافئین بیش از حد در بدن می شود و اثرات و عوارض جانبی کافئین را افزایش می دهد.
لیتیوم با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
بدن به طور طبیعی از شر لیتیوم خلاص می شود. کافئین موجود در چای سیاه به سرعت بدن را از شر لیتیوم خلاص می کند. در صورت مصرف محصولی حاوی کافئین و لیتیوم نوشیدنی حاوی کافئین را به آرامی متوقف کنید زیرا قطع سریع کافئین بروز عوارض جانبی لیتیوم را افزایش می دهد.
داروهای ضدافسردگی با چای سیاه تداخل ایجاد می کنند
کافئین موجود در چای سیاه بدن را تحریک می کند. برخی از داروهای مختص درمان افسردگی می توانند بدن را تحریک کنند. نوشیدن چای سیاه و مصرف برخی از داروها برای افسردگی باعث تحریک بیش از حد بدن و بروز عوارض جانبی جدی از جمله ضربان سریع قلب ، فشار خون بالا، عصبی شدن و سایر موارد می شود.
داروهای ضدانعقاد/ ضدپلاکت با چای سیاه تداخل ایجاد می کنند
چای سیاه لخته شدن خون را آهسته می کند. مصرف چای سیاه با داروهایی که لخته شدن آنها را نیز آهسته می کند احتمال بروز کبودی و خونریزی را افزایش می دهد. برخی از داروها که لخته شدن خون را آهسته می کنند شامل آسپیرین، دیکلوفناک، ایبوپروفن و ناپروکسن است.
فنیل پروپانولامین با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
کافئین موجود در چای سیاه بدن را تحریک می کند، همچنین فنیل پروپانولامین نیز باعث تحریک بدن می شود، بنابراین مصرف کافئین و فنیل پروپانول آمین با هم باعث تحریک بیش از حد و افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود.
داروهای محرک با چای سیاه تداخل ایجاد می کند
داروهای محرک سیستم عصبی را تسریع می کنند. با تسریع در سیستم عصبی داروهای محرک می توانند باعث ایجاد احساس لرز و تسریع ضربان قلب شوند، همچنین کافئین موجود در چای سیاه می تواند سیستم عصبی را تسریع کند.
نوشیدن چای سیاه با داروهای محرک مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا ایجاد می کند، بنابراین از مصرف داروهای محرک با چای سیاه خودداری کنید. برخی از داروهای محرک شامل دی اتیل پروپیون، اپی نفرین، فن ترمین، سودوافدرین و بسیاری دیگر است.
دوزهای زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته است:
برای هوشیاری ذهنی: یک تا 3 فنجان چای سیاه حاوی 30 تا 100 میلی گرم کافئین
برای حمله قلبی: حداقل یک فنجان در روز
برای سرطان تخمدان: حداقل 2 فنجان در روز
مترجم: الهه زارعی