قدرت بینایی را می توان یکی از بزرگترین موهبت ها برشمرد. چشمان انسان متشکل از مجموعه ای از سلول های استوانه ای و مخروطی است که توانایی بینایی را به انسان می دهد. عوامل بسیاری وجود دارند که بینایی شما را تهدید می کند و موجب بروز آسیب و کاهش قدرت دید در شما می شود که در ادامه به بررسی بیشتر این عوامل و روش های درمان آنها خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.
تاری دید، بروز لکه، حساسیت به نور این موارد شکایات شایع درباره چشم است که موجب ناراحتی بوده و علامت ابتدایی بیماری چشم به حساب می آید.
تاری دید، بروز لکه، حساسیت به نور این موارد شکایات شایع درباره چشم است که موجب ناراحتی بوده و علامت ابتدایی بیماری چشم به حساب می آید. در اسلاید های فوق ما به بررسی چندین مشکل چشمی می پردازیم و دو آزمایش سریع چشم را ارایه می دهیم. و در این اسلایدها شما دنیا را از چشمان فرد مبتلا به آب وروارید، نزدیک بین، گلوکوم می بینید.
توجه کنید که برای هر گونه نگرانی که در این زمینه دارید باید به پزشک مراجعه نمایید. آزمایش کور رنگی در سمت چپ چه چیزی می بیند اگر عدد سه را می بینید شما دارای دید با رنگ نرمال هستید اگر 5 می بینید شما دچار کور رنگی هستید. این نوع دید در پنل شبیه سازی شده در قسمت وسط نشان داده شده و بیانگر اختلال خفیف کور رنگی است. حدود 10 درصد مردان با بیماری کور رنگی متولد می شوند اما در مورد زنان این امر کمتر است. کوررنگی کامل (که بسیار نادر است) در سمت راست نشان داده شده است.
همان طور که می بینید در این شکل هیچ عددی مشخص نیست. البته استفاده از عینک رنگی به افراد مبتلا به کور چشمی برای دید بهتر یاری می رساند. نزدیک بینی مشکل جدی در رانندگی افراد ایجاد می نماید نزدیک بینی (میوپی) حدود 33 درصد افراد بین 12 تا 54 سال برای دیدن اشیا دور مشکل دارند که این امر به نام میوپی معروف است. نزدیک بینی در اوایل 1970 تا حدود 25 درصد بود. عوامل خطرساز در میوپی شامل: وراثت خانوادگی (یکی یا هر دو والدین مبتلا به این بیماری) مطالعه طولانی مدت و از فاصله نزدیک مشکل در رانندگی، ورزش، یا مشکل در مشاهده تخته سیاه یا تلویزیون که ممکن است به دنبال آن رخ دهد.
علایم میوپی شامل تاری دید، تنگ کردن چشمان و خستگی است. میوپی با استفاده از عینک، لنزهای تماسی یا در برخی موارد با عمل جراحی درمان می شود. تاری دید در اشیا نزدیک دوربینی (هایپروپیا) بسیاری از افراد با بیماری دوربینی خفیف به دنیا می آیند اما با رشد طبیعی نوزاد اغلب این مشکل از بین می رود. اگر این مشکل بر طرف نشود فرد دور دست ها را خوب می بیند اما هنگام مطالعه کتاب، یا دوخت و دوز و مشاهده سایر اشیا نزدیک، دید او تار می شود. دوربینی در خانوده نسل به نسل منتقل می شود.
علایم این بیماری شامل مشکل به هنگام مطالعه ، تاری دید در شب، خستگی چشم و سردرد است. این مشکل را می توان با عینک، لنز تماسی یا در برخی موارد با عمل جراحی درمان نمود. پرسبیوپیا از علائم کهولت سن میباشد پرسبیوپیا دقیقا مانند موهای خاکستری یا چین و چروک، مشکل در خواندن حروف واضح نیز از علایم پیری به حساب می آید.
علایم پرسبیوپیا یا به زبان یونانی پیر چشمی در سن 40 سالگی تظاهر می یابد. در این هنگام عدسی چشم غیر انعطاف پذیر می گردد و قادر به تغییر شکل نیست تا روی اشیای در فاصله ای که مطالعه می کنیم تمرکز یابد. راه حل: استفاده از عینک مطالعه یا عینک دوکانونی که هم دید دور و هم دید نزدیک را اصلاح می کند. اگر از لنز تماسی استفاده می کنید با پزشک خود درباره لنزهای ساخته شده برای افراد مبتلا به پرس بیوپیا مشورت نمایید.
بلندی کره چشم موجب نزدیک بینی و تشکیل تصویر در جلوی شبکیه میشود نزدیک بینی چگونه اتفاق می افتد معمولا کره چشم که خیلی بلند است باعث بروز میوپی می شود. اما شکل غیر طبیعی قرنیه یا لنز نیز ممکن است باعث بروز این مشکل شود. در این صورت پرتوهای نور در جلو شبکیه متمرکز می شود به جای اینکه به طور مستقیم روی آن قرار گیرد. خطوط غشای حساس در پشت چشم (که به رنگ زرد نشان داده شده است) از طریق عصب بینایی علایم را به مغز ارسال می دارد.
نزدیک بینی اغلب در سنین مدرسه در میان کودکان و نوجوانان رایج است این افراد باید هنگامی که رشد می کنند عینک یا لنز خود را عوض کنند و تا سن 20 سالگی شماره چشم افراد نزدیک بین تثبیت می گردد و اضافه نمی شود. کوتاهی بیش از حد کره چشم و تشکیل تصویر در پشت آن موجب دوربینی میگردد دوربینی چگونه اتفاق می افتد علت بروز دوربینی کوتاهی بیش از حد کره چشم است.
در این صورت پرتوهای نور پشت شبکیه تمرکز می یابد و باعث می گردد اشیا در فاصله نزدیک تار به نظر آید. بعلاوه در برخی افراد مبتلا به دوربینی به خصوص پس از سن 40 سالگی این افراد برای مشاهده اشیای دور نیز با مشکل روبه رو می شوند. البته شکل غیر طبیعی قرنیه یا لنزهای تماسی نیز ممکن است موجب بروز دوربینی شود.
کودکان مبتلا به دوربینی زیاد، بیشتر اوقات چشمانی چپ (استرابیسم) دارند یا دچار تنبلی چشم (املیوپی) هستند و در هنگام مطالعه با مشکل روبه رو می شوند. به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند کودکان کم سن را جهت معاینه چشم نزد چشم پزشک برد.
منبع: پزشک آشنا