توهم

در این مقاله از دکتر سلام می خواهیم شما را با توهم بیشتر آشنا کنیم. توهم فقط به معنای دیدن چیزهایی که واقعا وجود ندارند، نیست. بلکه توهم می تواند لمس یا حتی بوییدن چیزی باشد که اصلا وجود ندارد. توهم می تواند به علت یک بیماری روانی اسکیزوفرنی یا یک مشکل در سیستم عصبی مانند بیماری پارکینسون باشد.

اگر شما یا یکی از عزیزان شما دچار توهم هستید باید به یک پزشک مراجعه کنید. می‌توانید با استفاده از درمانی‌هایی توهم خود را کنترل کنید، اما کنترل توهم بیشتر به این مهم بستگی دارد که چه چیزی عامل توهم است.

چگونه دچار توهم می‌شوید؟

شنیدن صداها

پزشک شما ممکن است که این نوع از توهم را «توهم شنیداری» بنامد. در اثر این توهم این احساس در شما شکل می‌گیرید که از درون یا بیرون ذهن شما صداهایی در حال خارج شدن هستند. ممکن است که این توهم شنیداری به‌گونه‌ای باشد که این صداها در حال صحبت با یکدیگر یا در حال بیان انجام چیزی به شما هستند.

دیدن چیزها

به این نوع از توهم «توهم بصری» می‌گویند. برای مثال، ممکن است که حشراتی را روی صورت خود یا شخص دیگری ببینید که در حال خزیدن هستند. بعضی از اوقات این توهم‌ها به‌مانند درخششی از نور هستند. یک نوع نادر از حمله صرع به نام «پس‌سری» (Occipital) می‌تواند موجب این شود که فرد نقطه‌ها یا شکل‌های به رنگ روشن ببیند.

بوییدن چیزها

به این نوع از توهم «توهم بویایی» می‌گویند. در اثر این توهم ممکن است فکر کنید که از یک‌چیز موجود در اطراف شما بویی در حال پخش شدن است یا این احساس را دارید که از بدن شما بویی در حال پخش شدن در هوا است.

چشیدن چیزها

به این نوع از توهم «توهم چشایی» می‌گویند. ممکن است در صورت خوردن یا چشیدن چیزی این احساس را پیدا کنید که آن چیز مزه عجیب‌وغریبی دارد.

احساس کردن چیزها

پزشک‌ها به این نوع از توهم «توهم لامسه‌ای» می‌گویند. در اثر این توهم ممکن است که این احساس در شما شکل بگیرد که فردی در حال قلقلک دادن شما است، درحالی‌که هیچ‌کس دوروبرتان نیست. یا ممکن است این احساس در شما شکل بگیرد که حشرات روی یا زیر پوست شما در حال خزیدن هستند. علاوه بر این، ممکن است وزش باد گرمی را روی صورت خود حس کنید که واقعی نیست.

چه چیزی باعث توهم می‌شود؟

اسکیزوفرنی

بیش از 70 درصد افراد مبتلابه این بیماری دچار توهم‌های بصری هستند و 69 تا 90 درصد آن‌ها صداهایی را نیز می‌شنوند. اما بعضی از آن‌ها ممکن است چیزهایی را ببویند یا بچشند که واقعی نیستند.

بیماری پارکینسون

بیش از نیمی از افراد مبتلابه این بیماری گاهی از اوقات چیزهایی را می‌بینند که واقعا وجود ندارند.

بیماری آلزایمر و دیگر انواع زوال عقل

این بیماری‌ها باعث تغییراتی در مغز می‌شوند که می‌توانند موجب توهم‌ها شوند. احتمال وقوع این توهم‌ها زمانی بیشتر است که بیماری در مراحل پیشرفته قرارگرفته است.

میگرن‌ها

حدود یک‌سوم از افراد مبتلابه این نوع سردرد یک نوع توهم بصری به نام «هاله» ((aura دارند. این نوع از توهم به‌مانند یک هلال چندرنگ از نور است.

تومور مغزی

بسته به اینکه این تومور در کجای مغز قرار دارد می‌تواند باعث انواع مختلفی از توهم‌ها شود. اگر این تومور در ناحیه‌ای از مغز قرار دارد که مربوط به بینایی است، ممکن است چیزهایی را ببینید که واقعی نیستند. علاوه بر این، ممکن است نقاط یا شکل‌های نوری را ببینید. تومورهایی که در دیگر بخش‌های مغز وجود دارند می‌توانند موجب توهمات بویایی یا چشایی شوند.

سندروم چالرز بونت

این بیماری می‌تواند در افراد مبتلابه مشکلات بینایی همچون دژنراسیون ماکولا، آب‌سیاه یا آب مروارید این احساس را به وجود آورد که در حال دیدن چیزهایی هستند، درحالی‌که چنین چیزهایی وجود ندارند. در ابتدا ممکن است فکر کنید که چنین چیزی یک توهم نیست، اما درنهایت درمی‌یابید که دچار توهم بینایی شده‌اید.

صرع

حمله‌ای که همراه با صرع باشد بیشتر فرد را در معرض توهم‌ها قرار می‌دهد. این نوع از توهم‌ها بستگی به این دارند که حمله صرع کدام بخش از مغز شمارا تحت تاثیر قرار می‌دهد.

توهم

درمان توهم چیست؟

در ابتدا، پزشک شما باید دریابد که چه چیزی باعث توهم‌های شما می‌شود. او از سابقه پزشکی شما مطلع می‌شود و معاینه فیزیکی روی شما انجام می‌دهد. علاوه بر این، در مورد علائم شما نیز سوال‌هایی را می‌پرسد. ممکن است که برای شناسایی مشکل خود نیاز به آزمایش‌هایی نیز داشته باشید. برای مثال، الکتروانسفالوگرام (electroencephalogram;EEG) برای بررسی الگوهای غیرمعمول فعالیت الکتریکی در مغز انجام می‌گیرد. این آزمایش می‌تواند نشان دهد که توهم‌های شما به دلیل حمله‌ها هستند یا خیر.
علاوه بر این، ممکن است به انجام تست MRI نیاز داشته باشید که از مغناطیس‌های قدرتمند و امواج رادیویی برای تصویربرداری از ساختارهای درون بدن استفاده می‌کند. با استفاده از این آزمایش می‌توان دریافت که آیا یک تومور مغزی یا چیز دیگر باعث توهم‌های شما شده است یا خیر.
پزشک شما می‌تواند در صورت یافتن دلیل توهم برای درمان آن اقدام کند. این درمان‌ها شامل موارد زیر هستند:
• داروهای مربوط به بیماری اسکیزوفرنی یا بیماری‌های زوال عقل همچون بیماری آلزایمر
• داروهای ضد حمله صرع برای درمان صرع
• درمان دژنراسیون ماکولا، آب‌سیاه و آب‌مروارید
• داروهایی همچون تریپتان‌ها (Triptans)، بتا بلاکرها (Beta-blockers) و ضد تشنج‌ها برای افراد مبتلابه میگرن‌
پزشک شما ممکن است داروی پیماوانسرین (pimavanserin) با نام تجاری نوپلازید (Nuplazid) را تجویز کند. این دارو در درمان توهم‌ها و وهم‌های مرتبط با روان‌پریشی موثر بوده است که در بعضی از افراد مبتلابه پارکینسون رخ می‌دهند.
ملاقات با روان‌درمانگرها نیز می‌تواند به درمان توهم‌ها کمک کند. برای مثال، درمان شناختی رفتاری که روی تغییرات تفکر و رفتار تمرکز می‌کند به فرد کمک می‌کند تا علائم خود را بهتر مدیریت کند.

منبع: سپید آنلاین