امروزه اغلب افراد علاقمندند تا از یک حیوان خانگی نگهداری کنند. حیوانات هر چه هم که تمیز باشند و یا برای نگهداری آنها از انواع واکسن ها و … استفاده شود باز هم برای سلامت انسان خطرناک هستند. گربه یکی از محبوب ترین حیوانات برای نگهداری در خانه است. اما نگهداری از این حیوان با خطرات بسیاری همراه است. اگر شما هم از گربه نگهداری می کنید حتما تا بحال شما را چنگ زده است. در این مطلب به بررسی اقدامات اورژانسی پس از چنگ گربه خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.بدون شک مهربانی با حیوانات و ابراز محبت به آنها از طریق نوازش کردن یا غذا دادن، رفتار و منش پسندیده‌ای است که باید در نهاد هر انسانی با روان سالم و پاک وجود داشته باشد، اما توجه به سلامت و بهداشت فردی نیز بویژه در ارتباط با حیوانات، چه خانگی و چه غیر خانگی باید همیشه مورد توجه قرار بگیرد. تقریبا نیمی از گربه‌ها حتی گربه‌های خانگی که به ظاهر تمیز هستند، حامل باکتری «بارتونلاهنسلا» هستند که در گربه بیماری ایجاد نمی‌کند، ولی اگر باکتری وارد بدن انسان شود، باعث بروز بیماری خواهد شد؛ بیماری‌ای که با عنوان خراش گربه شناخته می‌شود.

حوادثی همچون گاز گرفتگی سگ و گربه شاید شایع نباشد اما جدیت و خطر آن میزان حساسیت در کسب آگاهی را افزایش می دهد . شما باید بدانید که بعد از چنگ زدگی و گازگرفتگی توسط حیوانات مثل سگ و گربه چه اقداماتی باید انجام دهید تا جان خود را نجات دادهه و از ابتلا به هاری و… جلوگیری کنید .متأسفانه زمانی که سگی شما را گاز یا چنگ می گیرد و جایی از بدنتان دچار بریدگی می شود، احتمال ابتلا به هاری بسیار زیاد خواهد بود. بنابراین باید سعی کنید خودتان را مصون نگه دارید و بلافاصله اقدامات درمانی را انجام دهید که در اینجا به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم.

دکتر محمدرضا شیرزادی، رئیس اداره بیماری‌های مشترک بین انسان و دام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این‌باره با بیان این که 60 درصد از بیماری‌های عفونی و 70 درصد از بیماری‌های نوپدید، بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان هستند به جام‌جم می‌گوید: اصولا کسانی که حیوان در منزل نگه می‌دارند یا به نوعی با حیوانات در ارتباط هستند باید از سلامت حیوانشان اطمینان داشته باشند. چنین اطمینانی فقط با رعایت یکسری نکات بهداشتی ممکن است . وی تاکید کرد حیوانات خانگی باید به طور مداوم توسط دامپزشک معاینه شوند و در موارد لازم، واکسن و دارو دریافت کنند. بی‌شک برخی داروها برای سلامت حیوان داده می‌شود و برخی هم برای پیشگیری از بیماری‌هایی که ممکن است از حیوان به انسان منتقل شود.

باکتری عامل بیماری خراش گربه (بارتونلاهنسلا) توسط حشره کک منتقل می‌شود و از طریق لیس زدن از دهان به پنجه‌های گربه منتقل می‌شود.

دکتر شیرازی با بیان این مطالب می‌افزاید: به این ترتیب ممکن است بیماری با ایجاد خراش از طریق پنجه‌های گربه یا گاز گرفته شدن به انسان منتقل شود که با علائمی چون بزرگ شدن غدد لنفاوی، تب و لرز یا عفونی شدن محل زخم بروز پیدا کند. جالب آن که باکتری این بیماری خود گربه را دچار بیماری نمی‌کند، بلکه در بزاق حیوان زندگی می‌کند تا از راه خراش یا گازگرفتن بخصوص از طریق بچه گربه‌ها به انسان منتقل شود. بررسی‌ها نشان داده است انتقال این بیماری در بیش از 90 درصد موارد در اثر پنجه زدن و گاهی لیس زدن بچه گربه به بدن کودک اتفاق می‌افتد و گاهی نیز توسط سگ‌ها یا خار و تراشه‌های چوب که با سگ و گربه در ارتباط بوده منتقل می‌شود.

اقدامات ضروری پس از چنگ گربه

ویروس ها و ارگانیسم های خطرناک بسیاری در بدن حیوانات وجود دارند که ممکن است برای خو  این حیوانات بی خطر باشد اما خطرات جدی را برای انسان ایجاد کند. در صورتی که شما توسط گربه گزیده شوید و وی شما را گاز بگیرد، محل زخم عفونت خواهد کرد که مراجعه به پزشک الزامی است؛ اما خراش های ساده نیازی به ویزیت پزشک ندارند و تنها در صورت عفونت در اثر این زخم های باید به پزشک مراجعه کرد.

– اگر دیابت، بیماری کبدی، ‌ریوی ، سرطان، ایدز یا بیماری‌های دیگری دارید که می‌تواند توانایی شما برای مقابله با عفونت کاهش دهد.

– هر علائمی از عفونت دارید، از قبیل سرخی، تورم ،حرارت ، افزایش حساسیت، ترشح چرک از زخم یا  تب.

– اگر خونریزیی دارید که بعد از 15 ثانیه  فشار متوقف نشده است یا فکر می کنید شکستگی استخوان دارید، آسیب رشته های عصبی یا جراحات جدی دیگر.

– اگز از آخرین باری که واکسن کزاز تزریق کرده‌اید، بیشتر از 5 سال می‌گذرد (اگر چنین است، ممکن است نیاز به تزریق واکسن تقویت کننده داشته باشید)

– اگر حیوان وحشی یا حیوان خانگی شما را گاز گرفته‌ است که معلوم نیست واکسن هاری زده است یا نه، شما را گاز گرفته است. پزشک‌تان این اقدامات را ممکن است انجام دهد:

– ممکن است برای آسیب‌دیدگی رشته‌های عصبی، آسیب تاندون یا جراحت استخوان زخم بررسی و معاینه شود. همچنین پزشک علائم عفونت را نیز بررسی می کند.

– تمیز کردن زخم با محلول خاص و برداشتن هر بافت آسیب دیده (برداشتن نسج آسیب دیده).

– ممکن است از بخیه برای بستن جراحت ناشی از گاز گرفتگی استفاده شود، اما خیلی اوقات زخم باز نگه داشته می‌شود تا  بهبودی پیدا کند، چرا که به این ترتیب خطر عفونت کاهش می‌یابد.

– ممکن است برای جلوگیری ازعفونت آنتی‌بیوتیک تجویز شود.

– ممکن است لازم باشد اگر بیشتر از 5 سال از واکسیناسیون کزازتان گذشته است، واکسن‌تان را تجدید کنید.

خراش گربه

بیماری خراش گربه یا چنگ گربه (Cat-scratch disease) از بیماری‌های منتقله از حیوانات به انسان است. انتقال بیماری در بیش از ۹۰ درصد موارد در اثر پنجه زدن و گاهی لیس زدن بچه گربه به بدن کودک است و گهگاه نیز توسط سگ‌ها و یا خار و تراشه‌های چوب که با سگ و گربه در ارتباط بوده منتقل می‌شود. این باکتری گربه را دچار بیماری نمی‌کند و در بزاق گربه زندگی می‌کند تا از راه خراش یا گازگرفتن گربه -به‌خصوص بچه گربه- به انسان منتقل می‌شود. عامل این بیماری معمولاً خوش خیم، باکتری داخل سلولی بارتونلا(Bartonella henselaee) است. نزدیک به نیمی از گربه‌ها در طول زندگی خود مدتی ناقل این باکتری بوده‌اند.

علل ابتلا به چنگ گربه

امروزه گمان می‌رود که باکتری بارتونلا هنسلا، تنها عامل مسبب بیماری خراش گربه باشد.

نزدیک به نیمی از گربه‌ها در طول زندگی خود مدتی ناقل این باکتری بوده‌اند.

این باکتری گربه را دچار بیماری نمی‌کند و در بزاق گربه زندگی می‌کند تا از راه خراش یا گاز گرفتن گربه ( به‌خصوص بچه گربه) به انسان منتقل می‌شود.

از آنجایی که این بیماری توسط کک گربه هم منتقل می‌شود، پس باید مراقب حشراتی که در موهای این حیوان هستند نیز باشید.

جگونه خراش گربه را درمان کنیم؟

در اثر خراش و یا گاژگرفتگی گربه، فرد آسیب دیده اغلب با عفونت مواجه خواهد شد که در این زمان بهترین راه درمان استفاده از آنتی بیوتیک هاست. آنتی بیوتیک ها اغلب توانایی مقابله با این عوامل را دارند و می توانند به روند بهبود شما سرعت ببخشند.

برای درمان از آنتی بیوتیکهایی مانند ریفامپین، سیپروفلوکساسین، کوتریمو کسازول، آزیترومایسین و داکسی سیکلین استفاده می‌شود. غدد لنفاوی به صورت خود به خود پس از ۲ تا ۴۴ ماه بهبود می‌یابند. این بیماری مسری نیست.

اقدامات اورژانسی پس از چنگ گربه

اگر دچار خراش پوستی در اثر حمله گربه شدید، اولین و بهترین کار شستن بلافاصله ناحیه زخم با آب و صابون است.

در صورتی که محل زخم عمیق است حتما باید به پزشک مراجعه کنید، چون زخم‌هایی که عمیق هستند نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک و پیگیری دقیق‌تری دارند.

پنجه گربه ممکن است به خاک هم آلوده باشد. احتمال دارد میکروب کزاز در خاک وجود داشته باشد. در این مواقع باید مطمئن شویم بیمار طی چند سال اخیر واکسن دریافت کرده است و اگر واکسیناسیون انجام نشده بود لازم است واکسن کزاز یا حتی ایمونوگلوبین کزاز تزریق شود.

محققان ساده‌ترین راه برای جلوگیری از بیماری خراش گربه را حمام آب و سرکه برای حیوانات خانگی می‌دانند.


در این باره بیشتر بخوانید: نکات مهم قبل از خرید و تهیه گربه خانگی


ترجمه, تنظیم و گردآوری: دکتر سلام

هرگونه کپی برداری باذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است