با مصرف برخی نوشیدنی های طبیعی مانند آبمیوه ها ممکن است قند خون بدنتان افزایش پیدا کند. کسانی که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 1 یا 2 هستند بهتر است بیشتر به این موضوع دقت کنند. سعی کنید بیشتر از میوه ها و سبزیجات کم شیرین به صورت خام استفاده کنید.
وقتیکه خانم لوری چونگ یک آبمیوهگیری خرید، این امید را داشت که بتواند معجونهای کم کربوهیدراتی را درست کند که قند خون او را زیاد افزایش ندهند. یک فرد مبتلابه دیابت همچون خانم چونگ به اهمیت جذب کربوهیدرات کمتر در مدیریت دیابت پی برده است. خانم چونگ یک متخصص تغذیه رسمی و مدرس دیابت در دانشگاه دولتی اوهایو است و از اهمیت تغذیه در مدیریت دیابت اطلاع داشت. باوجوداین، دو هفته پس از خرید آبمیوهگیری و گرفتن آبمیوهها و مصرف آنها خانم چونگ آبمیوهگیری را کنار گذاشت و دوباره مصرف خود میوهها و سبزیها را شروع کرد. و اکنون خانم چونگ بهندرت از آبمیوهگیری استفاده میکند.
آیا گرفتن آبمیوهها و نوشیدن آنها برای افراد مبتلابه دیابت بیخطر است؟
خانم چونگ که مبتلابه دیابت نوع 1 است اینگونه میگوید: «من فکر میکنم که گرفتن آبمیوهها بهترین ایده برای افراد مبتلابه دیابت نیست.» او میگوید که هم افراد مبتلابه دیابت نوع 1 و هم افراد مبتلابه دیابت نوع 2 باید نهتنها در تمام طول روز قند خون خود را تحت کنترل داشته باشند، بلکه باید در هرلحظه از روز قند خون خود را کنترل کنند. خانم چونگ میگوید که اگر از سبزیهای بدون نشاسته یا کمکالری استفاده کنید یا مصرف میوههای دوستدار دیابت را محدود کنید، باز هم این امکان وجود دارد که میزان کربوهیدراتها در عصارههای میوهها و سبزیها بهسرعت زیاد شوند. مصرف کربوهیدراتهای بسیار میتواند برای افراد مبتلابه دیابت خطرناک باشد، چون این کربوهیدراتها در خون به گلوکز تجزیه میشوند و درنتیجه قند خون را افزایش میدهند. کنترل قند خون برای مدیریت موثر دیابت ضروری است.
دکتر آنا سیموس، مدیر آموزش دیابت و برنامه پیشگیری از دیابت در مرکز سلامتی دانشگاه استنفورد نیز با نظر خانم چونگ موافق است. دکتر سیموس میگوید: «صرفنظر از اینکه مبتلابه دیابت نوع 1 یا نوع 2 هستید این را باید گفت که گرفتن آبمیوهها باعث غلیظ شدن میوه میشود.» ازآنجاییکه آبمیوه بهمانند خود میوه احساس سیری نمیدهد، درنتیجه فرد ممکن است آبمیوه بیشتری بنوشد و درنتیجه در مقایسه با یک میوه کامل کربوهیدرات بیشتری وارد بدن خود کند. برای مثال، با گرفتن آب یک پرتغال میوه را از فیبر آن محروم میکنید و شاخص گلیسمی آن میوه را افزایش میدهید. شاخص گلیسمی تاثیر غذا را روی قند خون اندازه میگیرد. اگرچه اکثر میوهها ازنظر شاخص گلیسمی در سطح پایینی قرار دارند و درنتیجه مصرف متعال آنها برای افراد مبتلابه دیابت ضرری ندارد، امامصرف میوهها بهصورت عصاره این مزیت میوهها را کاهش میدهد. در حقیقت در شماره اوت 2013 ژورنال BMJ تحقیقی به چاپ رسید که بر اساس نتایج آن خوردن میوههای کامل همچون قره قاط، سیبها و انگورها با کاهش خطر دیابت نوع 2 در ارتباط است، درحالیکه نوشیدن آبمیوه با افزایش زیاد خطر این بیماری در ارتباط است.
مزایا و معایب آبمیوهها برای افراد مبتلابه دیابت
خانم سیموس میگوید که یکی از بزرگترین مزیتهای گرفتن آبمیوهها و سبزیها این است که افراد میتوانند بهآسانی پرس روزانه توصیهشده را مصرف کنند. اما خانم سیموس میگوید که گرفتن آبمیوهها باعث میشود که فیبر را از میوهها حذف کنید و همین امر باعث میشود که فرد از مزیتهای فیبر برای دستگاه گوارش بهره نبرد.
خانم سیمون در مورد عقیده معروف مناسب بودن آبمیوه برای سلامتی شما هشدار میدهد، چون با خوردن آبمیوه میتوان مواد مغذی زیادی را وارد بدن کرد درحالیکه سیستم گوارشی سرعت نرمالی دارد. بنابراین، تعداد مواد مغذی واردشده به بدن شما بیشتر از سرعت دستگاه گوارش میشود. استراحت دادن به دستگاه گوارش برای بعضیها هیچ مفهومی ندارد و همین امر باعث میشود که بعضی از پزشکهای عمومی آبمیوه را تجویز کنند. علاوه بر این، خانم سیموس میگوید که در حقیقت هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد آبمیوه میتواند از بیماریهایی همچون سرطان جلوگیری کند. بهطورکلی، اگر فکر میکنید که مصرف آبمیوه دستگاه گوارش شما را به ستوه میآورد در این زمینه با پزشک خود صحبت کنید.
آبمیوه برای افراد مبتلابه دیابت
درحالیکه نه دکتر سیموس و نه خانم چونگ گرفتن آبمیوهها را توصیه میکنند، اما هردوی آنها توصیههایی را به افراد دیابتی علاقهمند به گرفتن آبمیوهها ارائه میدهند:
مقدار کمی از آبمیوه بنوشید. خانم سیموس توصیه میکند مصرف آبمیوه را در هر بار به 4 تا 8 اونس محدود کنید.
آبمیوه را با یک وعده غذایی بنوشید. دکتر سیموس میگوید که نوشیدن آبمیوه به همراه یک غذا به شما کمک میکند تا پروتئین، فیبر و چربی کافی را برای کاهش سرعت افزایش ناگهانی قند خون به دست آورید.
روی سبزیهای بدون نشاسته تمرکز کنید. دکتر سیموس میگوید که سبزیهایی همچون کرفس، کلم پیچ، کلم برو کلی و خیار را انتخاب کنید که تاثیر زیادی روی قند خون شما ندارند.
تنها آب یک میوه را بگیرید. اگر تنها آب یک میوه را بگیرید تاثیر زیادی روی قند خون خود نخواهید گذاشت. علاوه بر این، میتوانید معجونهایی همچون خیار با یکدانه سیب، خیار با نصف گریب فروت، خیار با بادامزمینی و لیمو، فلفل سبز یا تند با سیبزمینی درست کنید.
بهطور خلاصه، اگر مبتلابه دیابت هستید میتوانید با استفاده از روشهای سالمی دیابت خود را مدیریت کنید. برای مثال، مراقب میزان کربوهیدراتهای آبمیوهها باشید، قند خون خود را کنترل کنید و از یک متخصص راهنمایی سلامتی مشورت بگیرید.
مصطفی صداقت رستمی
منبع: سپید آنلاین