قهوه یکی از پر طرفدار ترین نوشیدنی هایی است که از جمله امتیازات مصرف آن می توان به داشتن طعم خوب و همچنین فواید بسیار زیاد برای سلامتی اشاره کرد. همانگونه که در ابتدای مطلب گفتیم نوشیدن قهوه بسیار مفید است اما استفاده از این نوشیدنی مضراتی را نیز به همراه خواهد داشت. در این مطلب با بررسی فواید و مضرات مصرف قهوه انتخاب را به عهده شما می گذاریم. با دکتر سلام همراه باشید.
کسانی که مصرف کننده بالای قهوه هستند (4 فنجان و بیشتر در روز) 25% کمتر از افرادی که این نوشیدنی را میل نمی کنندد مبتلا به سنگ کلیه و صفرا می شوند. نوشیدن حداقل یک فنجان قهوه در روز تا 10% احتمال این بیماری را کاهش می دهد.
قهوه یکی از نوشیدنی های رایج است که امروزه در بین جوانان طرفداران زیادی پیدا کرده است. عده ای مصرف آن را برای سلامتی مضر می دانند اما این نوشیدنی طبیعی نیز مانند بسیاری از خوراکی های دیگر خواصی دارد و باید در مصرف آن تعادل رعایت شود تا مشکلی در پی نداشته باشد.
تاثیرات مثبت قهوه:
1- قدرت آنتی اکسیدانی:
دانه های قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هستند. محققان تایید کرده اند که یک فنجان قهوه مقدار آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همین مقدار آب انگور، تمشک و پرتقال دارد. به علاوه ترکیبات فنولیک موجود در قهوه از چای و کاکائو که به عنوان دو منبع فنولیک شناخته می شوند، بیشتر است.
تحقیقات نشان می دهد که افزودن شیر یا خامه به قهوه تاثیری در جذب آنتی اکسیدان های آن ندارد. البته ترجیحا بهتر است شکر اضافه نشود زیرا جذب آنتی اکسیدان ها را به تاخیر می اندازد.
2- پیشگیری از پارکینسون:
مطالعات زیادی گویای این مطلب است که مصرف منظم قهوه قدرت کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را دارد.
3- کاهش آسیب های کبد:
نوشیدن سه فنجان و بیشتر قهوه در روز می تواند پیشرفت هپاتیت C مزمن را کاهش دهد.
4- سنگ صفرا و کلیه:
کسانی که مصرف کننده بالای قهوه هستند ( 4 فنجان و بیشتر در روز) 25% کمتر از افرادی که این نوشیدنی را میل نمی کنند مبتلا به سنگ کلیه و صفرا می شوند. نوشیدن حداقل یک فنجان قهوه در روز تا 10% احتمال این بیماری را کاهش می دهد.
5- کاهش احتمال ابتلا به نقرس:
افرادی که در طول روز 4 فنجان و بیشتر قهوه می نوشند 40% کمتر از مصرف کنندگان کم قهوه در معرض خطر ابتلا به بیماری نقرس هستند.
6- موفقیت شغلی:
کافئین یک محرک است. تحقیقات زیادی گویای تاثیرات مثبت کافئین در هوشیاری و توجه است.
7- بیماری آلزایمر:
کسانی که در طول زندگی قهوه می نوشند دیرتر مبتلا به بیماری آلزایمر می شوند.
مضرات قهوه:
1- فشار خون:
قهوه فشار خون را بالا می برد. حتی اگر این افزایش خیلی جزئی هم باشد، کسانی که دچار پرفشاری خون هستند در برابر این تاثیر قهوه آسیب پذیرترند.
2- پوکی استخوان:
مصرف کنندگان بالای قهوه ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. این مشکل به خصوص در مورد کسانی که به اندازه کافی کلسیم دریافت نمی کنند اهمیت بیشتری پیدا می کند.
3- خواب نامطلوب:
افراط در مصرف کافئین ممکن است تا حد چشمگیری سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند. همچنین مقدار بالای کافئین تاثیرات منفی در به خواب رفتن و کیفیت خواب دارد. هر فردی باید متناسب با شرایط خواب خود ساعت نوشیدن قهوه را تنظیم کند اما به طور کلی توصیه می شود4تا 6 ساعت قبل از به رختخواب رفتن قهوه نوشیده نشود.
4- رفلاکس گوارشی:
قهوه تا حد بالایی می تواند عامل بازگشت اسید معده و سوزش معده در افراد مستعد این مشکل شود.
5- بارداری:
گرچه هنوز دلایل روشنی در رابطه با آسیب قهوه به جنین تایید نشده است اما توصیه می شود درمدت بارداری نوشیدن قهوه به 1 تا 2 فنجان در روز کاهش یابد. همچنین خانم هایی که سقط های مکرر داشته و یا برای بارداری مشکلاتی دارند باید قهوه را به طور کامل کنار بگذارند.
6- کاهش جذب آهن:
نوشیدن قهوه به همراه غذا به خاطر وجود تانین، جذب آهن را کم می کند. افراد مبتلا به کم خونی باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند
کارشناسان چهار توصیه مفید برای مصرف قهوه دارند که باعث می شود از مضرات آن در امان باشید:
1. مقدار مصرف کافئین را کنترل کنید.
در صورتی که احساس میکنید استرس و خستگی شما پس از مصرف قهوه بیشتر میشود و دچار حالتهای عصبی میشوید، مصرف خود را کمتر کنید.
2. گاهی چای سبز را جایگزین کنید.
زمانی که احساس کردید مصرف قهوه موجب افزایش استرس شما میشود چای سبز گزینه بهتری نسبت به قهوه است. چای سبز هم دارای کافئین است اما مقدار آن دو سوم کمتر از کافئین موجود در قهوه است. همچنین تحقیقات نشان داده چای سبز موجب کاهش فشارخون و کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطانی میشود.
3. هرگز قهوه را جایگزین صبحانه نکنید.
همه افراد در هنگام صبح برای تنظیم قندخون به مقداری پروتئین نیاز دارند. بنابراین مصرف قهوه به تنهایی برای وعده صبحگاهی کافی نیست.
4. مصرف شکر و شیرینکنندههای مصنوعی را به همراه قهوه کاهش دهید.
یک تحقیق انجام شده در دانشگاه هاروارد نشان میدهد کسانی که از شیرین کننده مصنوعی همراه با قهوه استفاده میکنند 47 درصد بیشتر از دیگران دچار اضافه وزن میشوند. بنابراین کارشناسان پیشنهاد میکنند قهوه با قند طبیعی مصرف شود
منبع: اکوفارس