همانطور که میدانید، شب ادراری اغلب قسمتی از رشد طبیعی است. اکثر بچه ها تا 3 سالگی شب ها دچار شب ادراری هستند. این معمولا تا سن 6 سالگی جای نگرانی برای والدین ندارد. در این مقاله تلاش شده است تا راهکارهایی برای والدین بچه هایی که شب ادراری دارند، ارائه شود.

1- کودک مبتلا به شب ادراری نیازمند پشتیبانی شماست.

به فرزند خود اطمینان دهید که حامی او هستید. او از قصد این کار را نمیکند و شب ادراری معمولا نشانه ای از یک مشکل عاطفی یا جسمی نیست. به او توضیح دهید که این طبیعی است و بسیار رایج است و همیشه و تا ابد رختخواب خود را خیس نخواهی کرد.

2- با او صحبت کنید و از تجربیات خود با او بگویید.

شب ادراری در اغلب خانواده ها وجود دارد. اگر شما یا شریک زندگیتان در بچگی رختخواب خود را خیس می کردید، در باره آن با کودک خود صحبت کنید. این صحبت به او کمک خواهد کرد تا ببیند که افراد دیگر چگونه بزرگ میشوند و چگونه آن را از بین می برند. ممکن است به او کمک کند تا احساس تنهایی و شرمساری نکند.

3- دلیل شب ادراری چیست؟

عوامل زیادی برای آن وجود دارد. می تواند نتیجه رشد کند کنترل مثانه باشد ویا خواب سنگین. استرس و اضطراب نیز میتوانند علتی برای آن باشند. اگر کودکی که دیگر شب ادراری نداشته، ناگهان دچار شب ادراری شود، شاید عفونتی داشته و یا یک تغییر بزرگ در زندگی مثل مسافرت، موجب آزار او شده است. اگر این یک مشکل جدید است، با پزشک او در این باره صحبت کنید.

4- اجازه بدهید فرزندتان به یافتن راه حل آن کمک کند.

اگر کودک شما 4 سال یا بیشتر دارد، نظر او را بپرسید. چه چیزی ممکن است کمک کند تا شب ادراری او متوقف شود؟ یک آشفتگی فکری موقتی. نوشیدن مایعات کمتر در شب و قطع نوشابه های حاوی کافئین ممکن است ارزش تلاش را داشته باشد. همچنین میتوانید به او پیشنهادهایی مثل پوشیدن شلوار جاذب، یا استفاده از ملحفه ضد آب بدهید. به او اطمینان بدهید که اغلب بچه ها با این مشکل بزرگ میشوند. با مثبت نگه داشتن او و مشارکت وی، به او کمک کنید تا اعتماد به نفس پیدا کرده و به عادتهای خوب خوابیدن تشویق شود.

5- پاداش و ستایش برای خشک بودن رختخواب

برخی از خانواده ها، روزهای خشک و روزهای خیس را در تقویم یادداشت می کنند. برچسبهای خنده دار و ستاره ها میتوانند این تقویم را سرگرم کننده بسازند. اگر خود را خیس کرد، حامی او باشید و به او یادآوری کنید که تلاش هایش را ادامه دهد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

6- ارائه یادآوری های ساده

دوش گرفتن قبل از خواب را قسمتی از برنامه روزمره خوابیدن او قرار دهید. همچنین به او یادآوری کنید که در طی شب نیز هر موقع نیاز داشت از حمام استفاده کند. چراغ خواب میتواند به او کمک کند هنگامی که میخواهد به دستشویی برود راه را پیدا کند.

7- آیا بیدار شدن در طول شب می تواند کمک کننده باشد؟

در برابر خواسته خود برای بیدار کردن کودکتان در شب مقاومت کنید. اگر از این روش استفاده میکنید حداقل یکبار در شب کافی است؛ شاید قبل از اینکه خودتان به رختخواب بروید بهتر باشد. در نظر داشته باشید که اگر فرزندتان از خواب و استراحت محروم شود، ممکن است باعث افزایش سطح استرس در او شود. استرس میتواند تحریکی برای شب ادراری باشد.

8- فرزند خود را در تمیز کردن رختخواب و لباسهایش دخالت دهید.

وقتی او رختخواب خود را خیس میکند، میتواند شلوار خواب و ملحفه اش را به درون ماشین لباسشویی بیندازد یا کمک کند ملحفه را تعویض کنید. مطمئن شوید که او کاملا فهمیده است که این مجازات نیست و فقط بخشی از کاری است که باید انجام شود. هدف این است که او در مورد شب ادراری خودش بیشتر بداند، بدون اینکه خجالت کشیده یا احساس شرمساری کند.

9- پاکسازی: از بین بردن بوی ادرار

اتفاق می افتد. وقتی اینطور شد، بوی ناخوشایند ادرار میتواند در بین لباسها و تختخواب و ملحفه ها باقی بماند. اگر از ماشین لباسشویی استفاده میکنید، یک و نیم فنجان سرکه سفید به همراه لباسها به درون ماشین بریزید تا بوهای ناخوشایند را از بین ببرد.

10- تمیز کردن تشک: مرحله اول

اگر میخواهید ادرار را از تشک فرزند خود پاک کنید، برای اولین بار از یک حوله تا جایی که میتوانید استفاده کنید. لکه را با حوله نگه دارید، اما تا زمانی که رطوبت بیشتری به سطح آن نرسیده، آن را مالش ندهید.

11- تمیز کردن تشک: مرحله دوم

زمانی که مقدار ادرار را تا حد امکان از بین بردید، کل قسمتی را که خیس شده است، با پراکسیدهیدروژن بپوشانید. بگذارید 5 دقیقه بماند و سپس دوباره با حوله آن را نگه دارید تا لکه ها از بین برود.

12- تمیزکردن تشک: مرحله سوم

هنگامی که تشک خشک است، پودر جوش شیرین را روی سرتاسر منطقه لک دار بریزید و بگذارید 24 ساعت بماند. روز بعد جوش شیرین را دور بریزید، باید پاک و کاملا تمیز شده باشد.

13- کاهش استرس خوابیدن

اگر فرزند شما در مورد خوابیدن عصبی باشد، به او یادآوری کنید که چه مراحلی را برای خشک ماندن بسترش در شب باید انجام دهد. به او شلوار جاذب و لباسهای اضافی بدهید که اگر اتفاقی افتاد، بتواند راحت تر با آن برخورد کند. یک کیسه خواب با پوشش ضدآب میتواند کمک کننده باشد.

اگر در جایی میهمان هستید، میزبان را مطلع کنید که فرزندتان نگرانی هایی در مورد خوابیدن و شب ادراری دارد. برنامه های فرزندتان را برای اینکه شب خشک بخوابد، توضیح دهید تا فرزندتان بداند که میزبان نیز آمادگی دارد و مشکل ادرار او را می فهمد. برخی داروها که در این موقعیتها ممکن است کمک کننده باشد شامل “دسموپرسین” و یا “ایمی پرامین”  است. از این داروها میتوانید زمانی که کودک بزرگتری مبتلا به شب ادراری دارید و برای موقعیتهای بخصوص مثل اردوگاه، استفاده کنید.

14- درمورد شب ادراری صبور باشید.

عصبانیت یا کاهش خلق شما موجب نمی شود تا کودک شما شب ادراری نداشته باشد. نزد دیگران از شب ادراری او نگوئید تا احساس شرم نکند. شرمساری فقط سطح استرس و اضطراب او را افزایش خواهد داد. در همین حال به یاد داشته باشید که شب ادراری در نهایت متوقف میشود. سعی کنید صبور بوده و او را حمایت کنید.

15- با اذیت و آزار او در خانه مبارزه کنید.

شب ادراری میتواند کودک شما را یک هدف اسان برای اذیت کردن سازد. برای کمک به او در سروسامان دادن به مشکلش، خانه را برای او امن کنید. اجازه ندهید هیچ کدام از افراد خانواده او را اذیت کند. به خواهر ها و برادرهایش توضیح دهید که شب ادراری چیزی است که برادر یا خواهرشان کنترل آن را ندارد. او به عشق و محبت و حمایت همه افراد خانواده نیاز دارد.

16- آزار و اذیت در مدرسه به دلیل شب ادراری

اگر فرزند شما از کودکان دیگر دوری کند و یا با جراحتهای ناشناخته به منزل بازگردد، ممکن است مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشد. به آنچه فرزندتان میگوید، گوش دهید. با او صحبت کنید و بگذارید بداند که شما میدانید او مقصر نیست. بعد با بچه های مدرسه صحبت کنید تا بفهمید آنها چه دیده اند. فعال باشید و با مدرسه همکاری کنید تا راههایی را برای توقف آزار و اذیت پیدا کنید.

17- زمانی که باید با پزشک صحبت کنید.

اگر کودک شما در سن 7 سالگی شب ادراری دارد، باید با پزشک صحبت کنید. چون ممکن است گاهی دلایل پزشکی علت آن باشد؛ البته اغلب اینطور نیست. در هرصورت اگر بعد از اینکه 6 ماه یا بیشتر شب ادراری نداشته و دوباره بعد از این مدت، ناگهان دچار شب ادراری شده است، با پزشک معالج مشورت داشته باشید.

برگردان: سیما آزادفلاح


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.


بیشتر بخوانید:

شب ادراری کودکان و مشکلات آن

چرا کودکم شب ادراری دارد؟ + راه حل