رژیم گیاهخواری هم اصول و قوانین مربوط به خود را دارد کسانی که این رژیم غذایی را انتخاب میکنند نباید از مصرف میوه ها غافل شوند چون بدنشان در معرض کمبود انواع ویتامین ها و املاح معدنی ناشی از حذف انواع گوشت قرار خواهد گرفت. کم خونی و کمبود روی و ویتامین B12 سلامتی افراد گیاهخوار را تهدید میکند. در این بخش به بررسی معایب رژیم گیاهخواری اشاره خواهیم کرد با ما همراه باشید.
بعضي ها گوشت نمي خورند، چون به اين نتيجه رسيده اند كه كشتن جانوران و خوردن آن ها كار چندان شايسته اي نيست. آن ها مغتقدند كه انسان حق ندارد جان جاندار ديگري را براي سير كردن شكم خود بگيرد . ( البته اين شوال پيش مي آيد كه در اين ميان تكليف جانوران گوشت خواري كه يكديدگر را مي درند و مي خورند چه مي شود و چرا خوردن گياهان كه آن ها هم جاندار محسوب مي شوند، چرا هيچ ايرادي ندارد؟ اصلا اين داستان مي خواهد چه بگويد ؟! ) برخي نيز گوشت نمي خورند چون معتقدند اين ماده ضررو زيان هاي فراواني براي بدن انسان دارد و البته سلامت و بهداشت خودشان در درجه اول اهميت قرار دارد و نه جان هر موجود قابل خوردن ديگري .
با در نظر گرفتن اين كه انسان نسبت به تمام موجودات ديگر ، سليقه ي غذايي متفاوتي دارد و تقريبا همه چيز خوار است ، مي خواهيم ببينيم ، مي توان تنها به خوردن گياهان بسنده كرد ؟ آيا نخوردن گوشت و در نتيجه نرسيدن پروتئين حيواني به بدن ، آدمي را دچار مشكلاتي مثل كم خوني يا تحليل عضلاني نمي كند؟
گياه خواري دامنه ي وسيعي را در بر مي گيرد و تعريف انواع گياهخواري متفاوت است، بعضيها گوشت و فرآوردههاي لبني نميخورند، بعضيها از مصرف محصولات لبني و تخممرغ اجتناب ميکنند و بعضي نيمهگياهخوار هستند، يعني مرغ و غذاهاي دريايي و گاهي گوشت قرمز مصرف ميکنند.
جالب است که رژيم گياهخواري بيشتر مورد توجه جوانان است در حالي که اگر آنها گوشت را از رژيم غذايي خود حذف کنند و به جاي آن سيبزميني سرخ کرده، چيپس و نوشابه را جايگزين کنند رژيم غذايي چندان سالمي نخواهند داشت. مصرف سبزيجات و انواع ميوه که در رژيم غذايي گياهخواري شايع است براي سلامتي بسيار سودمند است، علت آن هم وجود انواع ويتامينها، مواد معدني، مواد ضدسرطان گياهي و فيبرهاي گياهي است.
افراد گياه خوار كه به يك رژيم غذايي مطلق بسنده مي كنند، از هر نوع ماده غذايي گياهي استفاده ميکنند اما فرآوردههايي مانند شير، تخممرغ و حتي عسل که از حيوانات تهيه ميشود، پرهيزمي كنند.
آهن، روي و ويتامين B12 مورد نياز بدن از طريق رژيم گياهخواري تامين نميشود. اين در حالي است که کمبود روي بويژه در کودکان ممکن است تعويق در رشد و کمبود ويتامين B12 و آهن نيز کم خوني به دنبال داشته باشد.
از ميان انواع رژيمهاي گياهخواري افرادي که علاوه بر رژيم گياهخواري از شير و تخممرغ نيز استفاده ميکنند، در صورت مشورت با متخصص تغذيه، مکملها، ويتامينها و املاح بدنشان تامين شده و با رژيم گياهخواري مشکلي ايجاد نميشود.ميزان مواد مغذي و مواد معدني موجود در بدن جوانان گياهخوار در مقايسه با گروه ديگر بسيار متفاوت است و اکثر آنها حتي از دريافت مواد غذايي لازم و ضروري براي رشد و نمو در حد متوسط نيز بيبهره اند.اين افراد غالبا دچار کمبود ريبوفلاوين (نوعي ويتامينB)، ويتامين B12، ويتامين D، کلسيم و سلنيوم ميشوند. حتي اگر مکملهاي غذايي را به رژيم روزانه خود اضافه كنند، درصد کلسيم و سلنيوم بدن آنها به حد طبيعي نمي رسد.
خوب است به اين مسئله توجه داشته باشيم كه انسان موجودي همهچيزخوار است و فيزيولوژيک و ساختار بدن او به صورتي خلق شده که به هر دو مواد غذايي حيواني و گياهي نياز دارد و لازم است حداقل 4 تا 5 روز در هفته از گوشت، مرغ يا ماهي و يا فرآوردههاي آنها استفاده كند.