روند تولید کلاژن در بدن با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد. پدیدار شدن چین و چروک، افتادگی پوست و ضعیف شدن غضروف مفاصل از علایم کاهش کلاژن در بدن هستند. عوامل دیگری همچون مصرف زیاد شکر، سیگار کشیدن و آفتاب شدید می توانند در کم شدن کلاژن بسیار موثر باشند.
تاثیرات کلاژن در بدن
1) سلامت پوست و ضد پیری
سطوح کلاژن موجود در بدن شما به طور مستقیم با ظاهر پوست طی روند افزایش سن مرتبط است. با افزایش سن و کاهش تولید کلاژن نشانه های این روند در قالب بروز چین و چروک روی پوست و نازک شدن و تحلیل رفتن آن نمایان می شود.
2) تقویت استخوان ها، مفاصل، و غضروف ها
ایجاد چین و چروک در پوست تنها مشکل ناشی از افزایش سن محسوب نمی شود. گلیسین، یکی از اسیدهای آمینه موجود در کلاژن، بخشی ضروری از فرآیند سالم نگه داشتن بافت های همبند اطراف مفاصل است.
بدن شما به طور معمول کلاژن کافی برای سالم نگه داشتن این بافت و حفظ قدرت استخوان ها را تولید می کند اما با افزایش سن و کاهش تولید کلاژن به طورت طبیعی، تامین کلاژن مورد نیاز مهم می شود.
3) رشد مو و ناخن
بدن انسان به پروتئینی فیبری به نام کراتین نیاز دارد که جزء اصلی مو و ناخن ها محسوب می شود. این پروتئین نیازمند اسیدهای آمینه و کلاژن برای ارائه عملکرد مطلوب است. اگر با مشکلاتی در رشد مو و ناخن های خود مواجه هستید ممکن است با کمبود اسیدهای آمینه ضروری مواجه باشید. پس از دریافت کلاژن متوجه بهبود شرایط خود خواهید شد.
4) گوارش
مصرف کلاژن می تواند به کاهش اثر برخی بیماری های روده از جمله نشت روده، کولیت اولسراتیو، کرون و سندرم روده تحریک پذیر کمک کند. همچنین این ماده پوشش دیواره دستگاه گوارش را تسکین داده و به بدن اجازه می دهد پروتئین و چربی را ساده تر تجزیه کند که به شکل گیری روده ای سالم تر منتج می شود. اگر با مشکلات گوارشی رو به رو هستید، کمبود کلاژن می تواند یکی از دلایل آن باشد.
5) کاهش وزن
کلاژن یک نیروگاه پروتئینی است و از این رو به جای خوردن مواد غذایی ناسالم و سرشار از کربوهیدارت ها می توانید با افزودن کلاژن به رژیم غذایی خود به مدت بیشتری احساس سیری را تجربه کنید. کاهش مصرف غذاهای ناسالم می تواند به کاهش وزن و احساس گرسنگی کمتر منتج شود و از این رو، کمتر هوس خوردن تنقلات و میان وعده ها به سرتان می زند.
6) تقویت کننده عملکرد ورزشی
یک ورزشکار حرفه ای بودن فشار بیشتری بر بدن وارد می کند اما کلاژن می تواند به کاهش برخی آسیب های ناشی از پارگی عضلانی، رگ به رگ شدن، و فرسودگی و پارگی های کلی کمک کند. اسیدهای آمینه گلیسین و پرولین موجود در کلاژن روند بهبود آسیب های مرتبط با ورزش را تسریع می کنند. دریافت کلاژن در قالب مکمل می تواند به بهبود بافت، کاهش التهاب، و کاهش خطر آسیب کمک کند. آرژنین، یکی دیگر از اجزا کلاژن می تواند عملکرد ورزشی را بهبود ببخشد، در شرایطی که به بازسازی و حفظ توده عضلانی کمک می کند.
7) خواب بهتر
گلیسین، یکی از عناصر کلاژن، نقشی کلیدی در عملکرد مغز ایفا می کند. مطالعات جدید نشان داده اند که گلیسین با کاهش بی خوابی شبانه و هوشیاری ذهنی در طول روز مرتبط است. دریافت کلاژن نه تنها به توانایی شما در به خواب رفتن راحت کمک می کند، بلکه می تواند هوشیاری ذهنی و ظرفیت حافظه را نیز افزایش دهد. افزون بر این، مصرف کلاژن حدود یک ساعت پیش از خواب می تواند کیفیت خواب را بهبود ببخشد.
درمان کمبود کلاژن در بدن
با توجه به مزایایی که کلاژن ها در سلامت جسمی و جوانی افراد ایفا می کنند، وجود آنها در بدن ضرورت پیدا می کند. چرا که اعتماد به نفس افراد با وجود زیبایی چهره افزایش می یابد. از سوی دیگر وجود کلاژن برای سلامت استخوانها و مفاصل نیز مفید و موثر است. چرا که تا حد زیادی درد مفاصل را نیز کمتر می کند. اما خبر خوش این است که اگر چه برخی عوامل موجب کاهش کلاژنها می شوند اما این به این معنا نیست که این عارضه هیچ درمانی ندارد. بلکه راه درمان آن، ایجاد یک منبع زیستی از اسید آمینه در بدن است. با ایجاد تعادل هورمونی در بدن می توان میزان تولید کلاژن در بدن را به حد متعادل رسانید. در این صورت کلاژن موجب بهبود تعادل اسید آمینه در بدن شده و پشتوانهایی برای تولید هورمون طبیعی بدن خواهد بود.
روش های درمان کمبود کلاژن
برای درمان کمبود کلاژن دو روش پیشنهاد می شود:
1- در این روش هدف از درمان بهبود وضعیت سلامت جسمانی، مفصل و استخوانهای بیمار است. به همین دلیل بیمارانی که از دردهای مفصلی رنج می برند و پس از مشخص شدن علت بیماری آنها و کمبود کلاژن، پزشک برای آنها کلاژن را به صورت پودرهای ژلاتین و کلاژن تجویز می کند.
ژلاتین نیز نوعی کلاژن است که به صورت جوشانده و گرم شده مصرف می شود. در حالی که کلاژن ها به همان صورت پودر پروتئینی مصرف می شوند. البته کلاژن در برخی از مواد غذایی از قبیل آب گوشت نیز وجود دارد. به همین دلیل بیماران در کنار مصرف دارو می توانند رژیم غذایی متناسبی را در پیش بگیرند.
2- در این روش هدف از درمان کمبود کلاژن، علاوه بر سلامت بدن، زیباسازی پوست می باشد. در واقع بسیاری از بیمارانی که به عارضه کمبود کلاژن مبتلا می شوند، فوراً پوست آنها افتاده و شل می شود. پس از مدتی نیز چین و چروک ها به سراغ آنها آمده و موجب پیری زودرس می شود. در این بیماران بهترین روش درمان، استفاده از کرم پودرهای حاوی کلاژن است. در واقع استفاده مداوم از کرم پودرهایی که از سوی متخصصین تجویز می شود و دارای تاییدیه وزارت بهداشت باشد، تاثیر شگرفی بر تولید مجدد کلاژن دارد.
در روش دوم کلاژن ها به طور مستقیم بر پوست و زیبایی موثرند. در حالی که در روش اول و استفاده از داروهای حاوی کلاژن، تاثیرات داروها بر پوست تا مدت زیادی به طول می انجامد. بیمارانی که به شدت بر روی سلامت پوست خود حساسیت دارند، می توانند از کرم پودرهای حاوی کلاژن استفاده کنند. در این زمینه یکی از کرم پودرهای حاوی کلاژن با برند BENDANO وارد بازار شده که با استقبال زیادی نیز مواجه شده است. این کرم پودر قادر است تا در مدت زمان کوتاهی کلاژنهای از دست رفته پوست را بازیابد.
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.
بیشتر بخوانید:
با خوردن خوراکی های حاوی کلاژن به زیباسازی پوست خود کمک کنید
کلاژن چه نقشی در داشتن پوست زیبا دارد؟