فلوروکینولون به عنوان یک آنتی بیوتیک، مرگ و میر را کاهش می دهد و به طور موثری از آسیب جلوگیری می کند؛ به راحتی در دسترس است، فوق العاده قدرتمند و برای بیماران نیز مصرف آن آسان است. به نظر که خیلی خوب می آید؛ اینطور نیست؟ در حقیقت چنین است. هر بار که ما از آنتی بیوتیک استفاده می کنیم، احتمال مقاومت باکتری ها نسبت به آن افزایش می یابد.

فلوروکینولون ها

جامعه ما این واقعیت را از دست داده است؛ ما متکبر و راحت طلب شده ایم، اما باکتری ها نه! ما باید بسیارمحتاطانه تر عمل کنیم و باید استفاده درست از آنتی بیوتیک ها را یاد بگیریم. دسته ای از آنتی بیوتیک ها که “فلوروکینولون” نامیده میشوند، در میان ساده ترین و موثرترین آنها برای استفاده هستند. یکی از آنها که شاید خیلی برای شما آشنا باشد “سیپروفلوکساسین” یا بطور خلاصه Cipro می باشد.

آنها در مقابل بسیاری از باکتری ها از جمله بعضی از بدترین و مقاومترین آنها موثرند. آنها را می توان به صورت خوراکی یا داخل وریدی مصرف نمود. جای تعجب نیست که چرا آنها در بین پزشکان و بیماران بسیار محبوب هستند و نیز جای تعجب نیست که در بین آنتی بیوتیک ها، از همه بیشتر فلوروکینولون ها مورد استفاده قرار می گیرند؛ ولی این استفاده نادرست تا زمانی که آن را بی رویه مصرف می کنید، هم برای جامعه و هم برای شما عواقب جدی در بردارد.

چه وقت باید از فلوروکینولون ها استفاده کرد؟

شما هرگز نباید تا زمانی که واقعا مورد نیاز باشد از فلوروکینولون ها استفاده کنید؛ چرا؟ ما هیچ آنتی بیوتیک خوراکی دیگری برای درمان عفونت های جدی کلیه، شکم و پروستات، یا برای درمان عفونت های ریه که در بیمارستانها و یا خانه های نگهداری از سالمندان وجود دارد، نداریم. اما هر چه بیشتر از آنها استفاده کنیم، مقاومت نسبت به آن بیشتر افزایش می یابد. ده سال پیش، فلوروکینولون ها، بیش از 99 درصد باکتری ها را آلوده کردند و باعث ایجاد عفونت در خارج از بیمارستان ها شدند. حالا 30-20 درصد از این باکتری ها مقاوم شده اند.

اگر بدن شما یک عفونت مقاوم به فلوروکینولون ایجاد کند، ممکن است مجبور شوید به مدت 14-7 روز به بیمارستان رفته و  آنجا از آنتی بیوتیک داخل وریدی استفاده کنید. به علاوه تمام داروها، عوارض جانبی بالقوه خطرناکی دارند و فلوروکینولون ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. آنها بسیار قدرتمند هستند، آنقدر که می توانند بسیاری از باکتری های خوب، باکتری های مفید داخل روده ما را نیز از بین ببرند. این باعث فعال شدن یک عفونت جدی به نام C می شود.

این عفونت می تواند بارها و بارها رخ دهد و می تواند ناتوان کننده و مرگبار باشد. فلوروکینولون ها در میان سایر آنتی بیوتیک ها، بیشترین خطر را برای عفونت C دارند؛ دچار شدن به عفونت کولیت. فلوروکینولون ها همچنین می توانند باعث پارگی تاندون ها (مثل تاندون پاشنه پا) شوند. پارگی تاندون می تواند بسیار ناتوان کننده باشد؛ ممکن است نیاز به جراحی و ماه ها فیزیوتراپی داشته باشید.

عوارض مصرف

در سال 2013 ، FDA هشدار جعبه سیاه را برای افزودن سایر عوارض جانبی این دارو به روز کرد. این هشدار شامل: آسیب عصبی، توهم، اضطراب، افسردگی، بیخوابی، سردرد شدید، سردرگمی بوده و باعث بدتر شدن بیماری نادری به نام میاستنی گراویس میشود.

کلید همه درمان های پزشکی این است که با توجه به خطر آسیب احتمالی و عوارض جانبی، دارو خوب و مفید باشد. اگر شما یک عفونت مهاجمی جدی باکتریایی مثل عفونت ریه، کلیه، شکم یا پروستات داشته باشید، آنتی بیوتیک ها به طور بالقوه جان شما را نجات می دهند. در این موارد، خطر عوارض جانبی به اندازه کافی کم است و استفاده از آنتی بیوتیک ها از جمله فلوروکینولون، کاملا درست و منطقی است.

اما اگر شما یک عفونت ویروسی دارید، از هیچ آنتی بیوتیکی سود نخواهید برد. همه اینها آسیب بالقوه است. اکثر عفونت های سینوس و گلو و برونشیت ها توسط ویروس ایجاد می شوند. حتی عفونت های کوچک باکتریایی مثل عفونت مثانه، معمولا خود بخود یا با داروهای ضعیف تر نیز درمان می شوند. برای این نوع عفونت ها از فلوروکینولون استفاده نکنید. بر طبق نظر پزشک معالج پیش بروید و سرخود دارویی را اضافه یا کم نکنید.

باید بدانید مصرف بی رویه آنها بدون صلاحدید پزشک ممکن است باعث مقاومت باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک شده و در زمانی که آن را واقعا لازم دارید، کاری از آن آنتی بیوتیک بر نمی آید. همه ما این جمله را شنیده ایم که: “با قدرت بزرگ، مسئولیت های بزرگ می آید”. فلوروکینولون ها قدرت زیادی برای نجات جان انسانها دارند.

به عنوان یک نتیجه، همه پزشکان مسئولیت بزرگی برای استفاده از آنها در صورت نیاز دارند این برای هر فردی در جامعه ضرر دارد و اگر بدون نیاز به آنها خود را در معرض عوارض جانبی و خطرناک آنها قرار دهید، برای شما نیز ضرر خواهد داشت؛ پس در مصرف آنها درست عمل کنیم.


در این باره بیشتر بخوانید: آنتی بیوتیک ها دارو هایی که بلای جان هستند!


برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.