کاهش وزن و لاغری دغدغه جدی و قابل توجه بسیاری از مردم است و به این خاطر از روش های مختلف و داروهای زیادی نیز استفاده می شود، اما در طب سنتی و اسلامی روش های مفید و بدون عوارض وجود دارد که باعث می شود شما به کمک آنها وزن خود را کاهش دهید. در این مطلب از دکتر سلام شما را با روش های سنتی برای لاغری شکم و پهلو آشنا می کنیم.
درمان چاقی مفرط شکمی در طب سنتی و اسلامی
از نظر طب سنتی ایران دو گروه از افراد محکوم به چاقی هستند:
دسته اول
– دموی مزاج ها هستند که دارای غلبه گرمی و تری در بدن هستند و این نوع چاقی در اصطلاح طب سنتی به “چاقی لحمی” یا چاقی عضله ای معروف است مانند چاقی مربوط به ورزشکاران.
دسته دوم
– افراد بلغمی مزاج هستند که دارای غلبه سردی و تری در بدن می باشند و این نوع چاقی در اصطلاح طب سنتی به “چاقی شحمی” یا چاقی چربی دار معروف است.
مواد مفید برای لاغری از دیدگاه امام رضا (ع)
امام رضا (ع) در برخی توصیه های دیگر استفاده از دارچین را برای لاغری سفارش می کنند. کارشناسان تغذیه معتقدند مواد طبیعی بسیاری برای کاهش وزن در دسترس قرار دارند اما دارچین به دلیل کمک به کنترل قند خون، مفیدترین گیاه برای کمک به کاهش وزن است. مطابق نظرات پزشکی امام رضا (ع) هم دارچین کلیه را گرم می کند. نیرو را افزایش و ضعف پا ها و کمر را از بین می برد. کم خونی را هم ازبین می برد. آرامش بخش و شاداب کننده است و گیاهی است که هم انسان ها و هم حیوانات را آرام می کند. تب بر است. رگ ها را باز می کند و اثر خوبی بر گردش خون دارد.
امام رضا (ع) همچنین زنجبیل و عسل، نان جو و مرکبات را برای برای هضم و جذب غذا و کمک به رسوب زدایی از خون بدن و بهبود سوخت و ساز و پیشگیری از غلظت خون مفید شمرده اند.
عوامل چاقی از نظر طب سنتی و اسلامی
1) نجویدن لقمه های غذا:
در اکثر بیمارانی که مورد بررسی قرار دادم مهمترین دلیل چاقی را نجویدن غذا دانستم. غالب بر۹۰درصد افرادی که از معضل چاقی رنج می برند، غذارا تند تند خورده و نجویده آن را قورت می دهند. توصیه و تاکید میکنم هرلقمه غذا را کاملا دردهان هضم کنید (اگر از نظر زمانی بخواهیم برآورد کنیم حداقل ۱۵ ثانیه هر لقمه غذا را باید جوید).
2) طرز نشستن غلط روی سفره:
امام رضا (ع) در کتاب رساله ذهبیه می فرمایند: چهار زانو مخصوص حجامت است نه سفره! روی سفره باید یک زانو و یا به شیوه غلامان نشست. چون بدین وسیله عرصه بر معده تنگ شده فرد زودتر سیر می شود.
3) نوشیدن نوشیدنی های خنک یا آب یخ در زمانهای نامناسب:
اکثر افرادی که چاق هستند آب یانوشیدنیهای خنک را در زمانهای نامناسب مثلا ساعات نیمه های شب با بیدارشدن از خواب، و یابین لقمه های غذا،یابلافاصله بعدازخوردن غذاهای آبکی وسوپی ویاحتی بعدازخوردن میوه مینوشند.توصیه میشود از نوشیدن آب یا هر نوشیدنی، درست قبل از خوردن غذا نیزخودداری شود، که اینکار باعث چاقی آنها می شود.
4) عدم رعایت نکات تغذیه ای:
توصیه و تاکید میشود افرادیکه از غلبه رطوبت (بلغم) برخوردارند ازخوردن غذاهای به رنگ سفید مانند: برنج، دوغ، ماست، بستنی، فالوده، قند ،شکر و…بپرهیزند ماکارونی و هرغذای صنعتی مانند نوشابه ها و فست فودها نیز باعث چاقی می شوند.
5) عوامل هورمونی:
اکثر افرادی که چاق هستند، مشکلات کبدی نیز دارند چون کبد مادر همه غده هاست پس سایر غده ها مانند طحال، کیسه صفرا، لوزالمعده، تیرویید و…از فرزندان کبد بشمار میروند اگر کبد دچار مشکل شود طبیعتا کار سایر غدد علی الخصوص تیرویید دچار اختلال میشود کم کاری تیرویید باعث چاقی می شود.
6) عدم ترشح هورمون C.C.K در روده باریک:
تولید این هورمون در روده باریک باعث سیری کامل فرد میشود ،در صورت هضم خوب غذا در دهان،تولید این هورمون در روده فراهم شده هورمون مورد نظر از طریق خون وارد مغز شده و مغز با ارسال پیام عصبی عمل سیری را به انسان فرمان میدهد، در صورت هضم ناقص غذا در دهان ،این هورمون بیست دقیقه بعد از خوردن غذا در روده تولید میشود بهمین علت افراد چاق بیست دقیقه بعد از خوردن غذا احساس سنگینی میکنند!!
امام رضا(ع )در رساله ذهبیه میفرمایند: “بر شما باد به نشستن طولانی روی سفره چون مدت زمانیکه روی سفره مینشینید جزء عمرتان محسوب نمیشود”
7) نداشتن تحرک بدنی و پشت میز نشینی:
بی تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی مانند ورزش کردن میتواند روز بروز باعث تجمع چربی در بدن شود.
روش های رفع چاقی یا کاهش دادن از منظر طب سنتی و اسلامی:
اضافه وزن : مهمترین پروتکل درمانی، جویدن غذاست هرچه غذا بیشتر جویده شود فرد زودتر سیر می شود.
انتخاب زمان مناسب جهت کاهش وزن :توصیه وتاکید میکنم افراد دموی مزاج برای کاهش دادن وزن خود ،فصل پاییز و زمستان را جهت اینکار انتخاب کنند و افراد بلغمی مزاج فصل بهار و تابستان را برای کم کردن وزن خود انتخاب نمایند .
رژیم حذف ناهار نوع خاص رژیم لاغری :توصیه میشود افرادی که قصد کاهش وزن خود را دارند وعده ناهار را به مدت۴۰-۱۲۰روز ترک نمایند.این دیدگاه علم تغذیه در طب جدید و غربی کاملا اشتباه است که توصیه میکند وعده شام را حذف کرد!
– چون در قرآن کریم در آیه ای از سوره بقره، خداوند تبارک و تعالی میفرمایند: “بهشتیان کسانی هستند که فقط صبح و شام غذا میخورند”
اگر دقت کنید در این آیه وعده ناهار جزء وعده های غذایی نیامده است.اهل بیت صلوات اله علیهم اجمعین نیز طی احادیث مختلفی به این موضوع اشاره کرده اند:
بطوریکه امام جعفر صادق (ع) می فرمایند: شام بخورید ولو به یک لقمه!!چون درغیر اینصورت رگی در شکمت وجود دارد که نامش”عشا”است آن تورا تا صبح نفرین خواهد کرد.
پر پیداست که صادق آل محمد(ص)اهمیت خوردن شام را کاملا بیان کرده است.امام رضا(ع)در۴۸ساعت شبانه روز سه وعده غذا میل می کردند .
ریاضت کشیدن جهت کاهش وزن: در کتب طب سنتی هرجا که کلمه ریاضت به کار گرفته شد، منظور همان ورزش کردن است که آن هم رعایت اصولی را می طلبد که بیانش در اینجا نمی گنجد.
توصیه میشود از خوردن هرگونه غذا به رنگ سفید و یاهر غذایی که طبیعت سرد دارند در طی مدت رژیم غذایی پرهیز گردد.
– جوشانده تخم کتان هر ۱۲ساعت ۱استکان(۴۰روز)میل شود.روزانه یک تا دو لیوان آب کرفس همراه با۱ق.مرباخوری تخم اسفند تا سه هفته در کاهش وزن مؤثر است.
– خوردن کپسولی از مخلوط لاک مغسول+زیره سیاه مدبر+زنیان+حنا یا برگ سنادر طول روز عجیب الاثر است.
– انجام فصد خون از رگ باسلیق یا اکحل
هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
مطالب مرتبط :
کاهش وزن و لاغری با این رژیم طلایی
نشاسته مقاوم چیست و چطور باعث لاغری می شود؟