امروزه شیوع سرطان در بین افراد جامعه بسیار زیاد شده و سالانه افراد زیادی به علت ابتلا به این اختلال جان خود را از دست می دهند. سرطان نوعی اختلال در بدن است که به دلیل تکثیر بدون کنترل سلول های بدن به وجود می آید. در ادامه مطلب به بررسی علل ابتلا به سرطان و نحوه تکثیر این سلول ها خواهیم پرداخت.رئیس انجمن رادیوتراپی و آنکولوژی ایران گفت: سلولهای سرطانی در «متاستاز» از چند طریق به سایر نقاط بدن انتشار پیدا می کنند که در انواع مختلف سرطان، نوع انتشار متفاوت است.
چطور سلولهای سرطانی در نقاط مختلف بدن، تکثیر میشود؟
محمدرضا قوام نصیری رئیس انجمن رادیوتراپی و آنکولوژی ایران با بیان این که انتشار سلولهای سرطانی از ناحیه اصلی به سایر بافتها از مسیرهای مختلف را «متاستاز» میگویند، افزود: در متاستاز بسته به نوع سرطان از سه راه خون، لنف، انتشار مجاورتی، سلولها نقاط دیگر بدن را درگیر میکنند.
وی توضیح داد: در جلوگیری از پیشروی متاستاز اندازه و محل درگیری مهم است، همانطور که در سرطان ها هر چقدر تومورها کوچکتر باشند درمان آسانتر و سریعتر خواهد بود در متاستاز نیز انتشار از طریق لنف کندتر و درمان راحتتر از نوعی است که از طریق خون با سرعت بیشتری منتشر میشود.
قوامنصیری افزود: در سرطانهایی که انتشار سلولها از طریق لنف انجام میشود مانند سر و گردن به بالا که البته سرطان مغز شامل آن نیست، ممکن است از طریق خون نیز سلولها گسترش یابند، با لانه کردن سلولهای سرطانی در لنف بعد از متاستاز، توده، بزرگ و قابل لمس میشود به طوری که حتی با چشم نیز قابل مشاهده است.
وی اظهار داشت: در سرطانهای مغز از طریق تومورهای سرطانی فشار بر ناحیه جمجمه ایجاد شده و علائمی مانند، تهوع، استفراغ و در مراحل پیشرفته سردرد های شدید دیده خواهد شد و در صورتی که عصب چشم درگیر باشد بر بینایی فرد نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت و حتی ممکن است به مرحله کوری نیز برسد.
قوامنصیری گفت: متاستاز کبد از طریق خون است که در ابتدا علائم کبدی مشاهده میشود و مانند سرطان معده که به کبد می رسد، به زردی مبتلا شده به طوری که سفیدی چشم زرد مشاهده می شود، همچنین «ایکتر» یا یرقان همراه با خارش پوست و دیگر درگیریها و علائم کبد مشهود خواهد بود.
وی افزود: سلولهای سرطانی از رحم ممکن است به وسیله خون و لنف به نقاط دیگر مانند ریه، جداره لگن و قسمت قدامی و خلفی رکتوم منتشر شود و در سرطان دهانه رحم به نواحی مجاور مثل مثانه مجاورت داشته باشد که می تواند مشکلات اداری را برای بیمار ایجاد کند علاوه بر آن ضایعات چرکی در مثانه از روده بزرگ به نقاط داخل لگن منتقل شده و دردهای شدید لگن را ایجاد کند.
به گفته این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی، در انتشار مجاورتی سرطانها از اطراف شروع به بزرگ شدن میکنند که بیشتر در پوست مشاهده میشود.
وی اظهار داشت: بنابراین بسته به نوع سرطان، درگیری در نواحی مختلف و شناخته شده منتشر میشود و چنانچه بیمار تحت درمان باشد پزشک با بررسی و آزمایشهای لازم در طول دوره درمان تا جایی که امکان تشخیص و درمان باشد پیشرفت آن را کنترل خواهد کرد.
قوامنصیری با بیان این که در مراحل پیشرفت سرطان پستان در خانمها و پروستات در آقایان، درد در ناحیه لگن و ستون فقرات مشاهده میشود، گفت: بسیاری از بیماریها علائم مشترکی دارند مثلا بیماری سرماخورگی نیز ممکن است با تب و لرز و حتی عفونت ریوی همراه باشد و صرفا با مشاهده هر علامتی که ممکن است در سرطانها مشاهده شود، نمیتوان گفت که علت آن متاستاز است بنابراین تشخیص قطعی برعهده پزشک خواهد بود.
رئیس انجمن رادیوتراپی و آنکولوژی ایران تصریح کرد: با توجه به موارد ذکر شده، افراد میتوانند با مشاهده علائمی مانند، استفراغ، تهوع سردردهای شدیدی که به درمانهای معمولی پاسخ نمیدهند، اتساع و برآمدگی در ناحیهای از بدن به ویژه در نواحی که لنف وجود دارد، با مراجعه سریعتر نزد پزشک در این زمینه بررسیهای لازم را به عمل آورند.
منبع: باشگاه خبرنگاران