در هر سلول از بدن شما یک نسخه کامل از DNA و یا RNA وجود دارد که بسته به نوع سلول و وظیفه آن قسمتی از ژن رونویسی می شود و به اصطلاح به بیان ژن پرداخته می شود. یکی از روش های نوین و بسیار مفید در درمان بیماری ها استفاده از روش تغییر بیان ژن هاست. در ادامه به بررسی این روش درمانی و مزیت های آن خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.
نانوذرات
محققان در مرکز سرطان Fred Hutchinson در واشنگتن موفق به توسعه سیستم تحویل نانوذرات حاوی آر.ان.ای پیامرسان(mRNA) شدند که به طور موقت بیان ژن در سلولهای درمان شده را تغییر میدهد.
هدف سلول درمانی رشد انواع سلولهای خاص در یک آزمایشگاه و سپس ارائه آنها به بیماران بوده و این نوع درمانها برای بیماریهای مختلف به واقعیت نزدیکتر میشوند.
یک راه برای تقویت پتانسیل درمانی سلولها این است که بیان ژن آنها را تغییر دهیم. دانشمندان هنوز نسبت به تغییر دائمی بیان ژن در سلولها در روش سلول درمانی کمی دچار تردید هستند زیرا عوارض جانبی پیش بینی نشدهای برای بیماران مانند سرطان وجود دارد.
یک راه حل این است که mRNA را به سلول منتقل کرده تا به صورت موقت بیان ژن را تغییر دهیم. mRNA ، از یک الگوی DNA رونویسی میشود و اطلاعات کدینگ را به مکانهای سنتز پروتئین یعنی ریبوزومها، حمل کرده و پروتئین های جدید در سلولهای ما تولید میکند.
mRNA همچنین میتواند بدون تغییر دائم ژنهایی که به طور معمول سنتز پروتئین را کنترل میکنند، بیان پروتئینهای خاصی را به طور موقت افزایش دهد. با این حال، mRNA کاملا حساس بوده و در سلول بسیار سریع شکسته میشود و همین مسئله فواید آن را محدود میکند.
این تیم تحقیقاتی یک محلول که شامل نانوذرات حاوی mRNA بود را توسعه دادند.
این نانوذرات میتوانند به صورت خشک فریز شده و ذخیره شوند و زمانی که دانشمندان میخواهند از آنها استفاده کنند، میتوانند آنها را با آب مخلوط کرده و به سلول هایی که در آزمایشگاه رشد میکنند اضافه کنند.
هنگامی که نانوذرات به سطح سلول متصل میشوند، درون سلول قرار گرفته و باعث تغییرات موقت در بیان پروتئین میشوند. نانوذرات از mRNA حساس و شکننده در سلول محافظت میکنند و به آن کمک میکنند تا برای مدت طولانی موثر باشد.
این تیم تحقیقاتی تکنیک جدید خود را بر روی چندین نوع سلول مورد آزمایش قرار دادند. به عنوان مثال، آنها از این نانو ذرات در سلولهای T استفاده کردند تا آنها را برای تخریب سلولهای سرطانی تهاجمیتر و مؤثرتر کنند.
در حال حاضر این تیم در حال تلاش برای انتقال فناوری به آزمایشات بالینی بوده و امیدوار هستند که آن را به زودی در انسان آزمایش کنند.
منبع: ایسنا