اگر سیگاری هستید بدانید احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم و سرطان سینه در زنان سیگاری از دیگران بیشتر است.مخصوصا اگر از دورن نوجوانی به ان گرایش پیدا کرده باشند ؛میخواهیم علت این معضل را از زبان یک روانشناس جویا شویم .
یک روانشناس در خصوص روند رو به افزایشی مصرف سیگار در بین زنان و دختران در ایران هشدار داد و گفت: نابرابری ها و بی عدالتی های اجتماعی یکی از مهم ترین دلایلی است که دختران ما حتی در سنین پایین به مصرف سیگار سوق می یابند. در واقع آنها با سیگار کشیدن می خواهند به نوعی هویت و شخصیت واقعی خود در جامعه را ابراز و همچنین اعتراض خود را به وضعیت فعلی نشان دهند.
دکتر اکبر رهنما در گفت و گو با خبرنگار شفقنا زندگی، با تاکید بر اینکه ترک اعتیاد به سیگار بسیار مشکل تر از ترک اعتیاد به مواد مخدر دیگر است، افزود: اعتیاد به سیگار بیشتر جنبه روانی دارد. به دلیل اینکه افراد سیگار را در موقعیت ها و شرایط مختلف اعم از شادی، غم، حالت عادی و غیره مصرف می کند و تمامی زمان ها و لحظات زندگی وی می تواند تداعی گر آن لحظات باشد بطوریکه هر لحظه فرد را به حالت قبل از ترک سیگار سوق دهد، در نتیجه امکان ترک سیگار برای آنها بسیار مشکل تر از ترک اعتیاد به سایر مواد مخدر است.
ترک اعتیاد به سیگار بسیار مشکل تر از ترک اعتیاد به مواد مخدر صنعتی
وی در ادامه تصریح کرد: ترک اعتیاد به مواد مخدر اعم از مواد مخدر صنعتی نظیر تریاک، شیشه، هیروئین، کوکائین و غیره به دلیل اینکه افراد را از نظر فیزیولوژیکی و جسمی به خود وابسته می کند راحت تر صورت می گیرد. در واقع این افراد می توانند با یک سم زدایی جسمی و قرار گرفتن زیر نظر پزشک اعتیاد خود را ترک کنند. در حالی که سیگار وابستگی روانی ایجاد می کند و ترک آن نیاز به اراده قوی افراد است از این نظر اعتیاد به سیگار بسیار خطرناک تر از اعتیاد به سایر مواد مخدر است.
روند افزایش سیگار در بین دانشجویان و دانش آموزان
این عضو هیات علمی دانشگاه شاهد، از روند رو به رشد استعمال سیگار در بین زنان و دختران جامعه خبر داد و گفت: متاسفانه آمارها و مشاهدات بیانگر این است که میزان استعمال سیگار در بین زنان بخصوص دختران جوان و حتی دانشجویان و دانش آموزان بطور قابل توجهی افزایش یافته است. در واقع باید گفت محدودیت ها و نابرابری های اجتماعی یکی از مهم ترین دلایلی است که دختران جامعه به سمت استعمال سیگار گرایش می یابند.
بی عدالتی های اجتماعی مهم ترین دلیل
دکتر رهنما ادامه داد: زمانی که فردی در جامعه احساس کند که حقوق آنها رعایت نمی شود و قربانی برخی بی عدالتی ها و نابرابری های اجتماعی شده اند ممکن است برای ابراز هویت، خودنمایی و یا نشان دادن اعتراض خود دست به اقدامات غیر متعارفی و یا غیر عرفی نظیر استعمال سیگار بزنند. بنابراین از دیدگاه علم روانشناسی سیگار کشیدن یک رفتار نیست که بخواهیم آن را در خلاء بررسی کنیم بلکه این نوع معضلات در جامعه علت است باید عوامل ایجاد کننده ی آن را بررسی و رفع نمود.
روحیه تقلید و همسان سازی، گرایش به مصرف سیگار را افزایش می دهد
وی به دیگر دلایل اجتماعی گرایش به استعمال سیگار در بین جوانان و نوجوانان اشاره کرد و گفت: از لحاظ جامعه شناسی و روانشناسی روحیه تقلید و همانند سازی در بین نوجوانان بسیار قوی تر و پررنگ تر از سنین دیگر است، بنابراین بسیاری از افراد به دلیل تقلید و تردد نشدن از گروه هم سن سال خود اقدام به استعمال سیگار می کنند و این حالت( یعنی تقلید و همسان سازی در بین گروههای همسال) در شرایط امروز جامعه که جوانان با مشکل ازدواج و بیکاری مواجه هستند بسیار قوی تر صورت می گیرد.
دلایل فردی و ژنتیکی
این روانشناس همچنین به عوامل فردی گرایش به مصرف سیگار در بین افراد بخصوص جوانان اشاره کرد و افزود: علاوه به دلایل محیطی و اجتماعی گرایش به استعمال سیگار، یک سری عوامل فردی نظیر علاقه ژنتیکی و ذاتی نیز در این زمینه دخیل است بطوریکه بر اساس آن افراد از بوی سیگار احساس لذت کرده و ناخودآگاه به سمت آن سوق پیدا می کند. این در حالی است که برخی دیگر بطور ذاتی با بوی سیگار سازگاری ندارند. در واقع تحقیقات علمی نشان داده اند افرادی به سمت استعمال سیگار می روند که آندروفین های مغزی آنها پایین است و از این طریق می خواهند به لذت برسند و افرادی که حالت متعارفی دارند دنبال لذت کاذب نیستند.
افزایش قیمت سیگار می تواند گرایش آن را تا 70 درصد کاهش دهد
دکتر راهنما در پایان با تاکید بر اینکه اعتیاد به مصرف سیگار در جامعه ایران در سنین زیر 15 سال افزایش یافته است خاطر نشان کرد: دسترسی آزاد و ارزان به سیگار، می تواند گرایش به استعمال آن را در بین نوجوانان، جوانان و حتی کودکان افزایش دهد. باید گفت سیگار تنها موادی است که قیمت آن با توجه به افزایش تورم در جامعه افزایش نمی یابد در حالی که اگر بتوانیم حدود 30 تا 40 درصد قیمت و مالیات فعلی سیگار را افزایش دهیم گرایش به مصرف آن نیز تا 70 درصد کاهش می یابد.