برای خیلی از خانواده ها شاید این سوال مطرح شده باشد که آیا نوزادان باید از پستانک استفاده کنند یا خیر؟ پستانک هم دارای فواید است و هم دارای ضررهایی می باشد. در این مقاله از دکتر سلام به ضررها و فواید استفاده از پستانک پرداخته ایم. پیشنهاد می کنیم که این مقاله را حتما مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.
برای خیلی از والدین این سوال مطرح میشود که آیا استفاده از پستانک برای نوزادان امری لازم و ضروری است یا نه؟ وقتی فواید و ضررهای استفاده از پستانک را کنار هم قرار میدهیم تشخیص این نکته بسیار سخت میشود. با همه اینها گروهی از متخصصان استفاده از پستانک استاندارد را با رعایت تمام ضوابط و قواعد آن توصیه میکنند اما معتقدند باید علاوه بر انتخاب پستانک مناسب به بهداشت آن بسیار توجه کرد و البته در کنار ضرورتهای استفاده از آن با آداب خداحافظی با پستانک نیز آشنا شد. در این مطلب به شما میگوییم که اگر در زمان مناسب و به شیوه مناسب از پستانک استفاده کنید، میتوانید از فواید بینظیر آن بهرهمند شوید و اگر بیتوجه به قواعد پیش بروید سلامت نوزادتان را به خطر میاندازید.
چرا بخرم؟
سندرم ناگهانی نوزاد (SIDS) مرگ کودکان یکماهه تا یکساله هنگام خواب است. دلیل قطعی سندرم مرگ ناگهانی نوزادان هنوز مشخص نیست و در نوزادانی که جانشان را از دست میدهند آسیب خارجی وجود ندارد. تحقیقات نشان داده استفاده از پستانک میتواند خطر ابتلا به این سندرم را کاهش دهد.
به نارسها کمک میکند!
بهنوزادی که قبل از 37 هفتگی متولد شود نارس گفته میشود. شاید برایتان عجیب بهنظر برسد اما برخی تحقیقات نشان داده نوزادان نارسی که پستانک میخورند بهتر رشد میکنند.
اعتیادآور است؟
پستانک در راحتتر به خواب رفتن نوزادان کمک میکند اما مراقب باشید تا فریب نخورید. استفاده از پستانک وابستگی ایجاد میکند. احتمالا بعد از مدتی مجبور میشوید با صدای نوزادتان از خواب بیدار شوید و پستانکش که افتاده را در دهانش قرار دهید. میتوانید پستانک را بعد از بهخواب رفتنش از دهانش خارج کنید تا وابستگی نوزاد کمتر شود.
مهمترین عارضه پستانک
استفاده از پستانک در سالهای اول که هنوز دندانها رشد نکردهاند، مشکل جدی برای نوزادان ایجاد نمیکند اما اگر این دوران طولانی شود، باعث میشود دندانهای بالایی و جلو کج شوند و ناهمترازی بین فک بالایی و پایینی ایجاد شود. گذشته از این به توصیههای غیرعلمی اطرافیانتان گوش ندهید و برای اینکه لذت بیشتری به فرزندتان بدهید، هیچگاه پستانک را عسلی یا مربایی نکنید. آغشته کردن پستانک به مواد شیرین باعث افزایش پوسیدگی دندانها میشود.
شاید شیرتان را نخورد!
نحوه مکیدن پستانک و شیشه شیر با سینه مادر متفاوت است. نوزادانی که از ابتدا به پستانک عادت میکنند در تغذیه با شیر مادر دچار مشکل میشوند از طرفی پستانک باعث ارضای حس مکیدن نوزاد و کاهش میلش به سینه مادر شده که درنهایت با عدم تحریک پستان، نتیجهای جز کاهش شیر مادر را نخواهد داشت.
تا یک ماهگی که هنوز فرآیند شیردهی کامل نشده به نوزادتان پستانک ندهید.
عفونت را جدی بگیرید
نوزادانی که از پستانک استفاده میکنند 50درصد بیشتر گرفتار عفونت گوش میانی میشوند که عفونت، باعث کاهش میل نوزادان به شیر میشود. پستانک مستقیما با دهان در تماس است. نوزادان مدام پستانک خود را که از دهانشان افتاده، در دهانشان میگذارند. میکروبها میتوانند بهراحتی به دهانشان راه پیدا کنند و باعث عفونتهای قارچی، برفک یا پوسیدگی دندان شوند. نوزادان پستانکی که به مهدکودک میروند بیشتر در معرض خطر هستند چون هنوز مفهوم استفاده از پستانک شخصی را درک نکردهاند و اگر امکانش را پیدا کنند، سراغ پستانک همکلاسیهایشان هم میروند.
دیرتر به حرف میآید
همه ما از شیرینکاریها و صداهای نوزادمان لذت میبریم. در حقیقت آنان در ابتدا مفهوم حرفهای ما را درک نمیکنند اما با تقلید حالات ما ارتباطات را یاد میگیرد. پستانک باعث کاهش ارتباط نوزادان میشود و با استفاده طولانیمدت اختلال در سخن گفتن کودکمان را نیز بهوجود میآورد.
اگر کودکتان زیر 6ماه دارد حتما روزی یکبار پستانک را بجوشانید. قبل از هر بار استفاده آن را با آب و صابون بشویید و نسبت به تمیز بودنش دقت کافی داشته باشید. چند دقیقه پستانک را در مقدار مساوی آب و سرکه قرار دهید. ضمنا از زنجیر و سنجاق برای ثابت کردن آن استفاده نکنید.
پستانک ممنوع!
اگر تصمیم به استفاده از پستانک برای نوزادتان کردید حتما در فاصله زمانی مناسب اقدام به ترک عادت او کنید تا با مشکلات بعدی آن روبهرو نشوید. اغلب کودکان در فاصله سنی بین دو تا چهار سال استفاده از پستانک را ترک میکنند اما برخی نیاز به کمک والدینشان دارند. در این مواقع صبور باشید؛ اگر تصمیم به ترک گرفتید جدی باشید و کودکتان را درک کنید. هر زمانی که برای ترک آمادگی داشتید، اقدام کنید. احتمالا با مقاومت و گریه او مواجه میشوید، پس صبور باشید و بدانید که این دوران برای او هم سخت است. در روزهای ترک نوزادتان را در آغوش بگیرید و برایش قصه بخوانید. میتوانید پستانکش را سوراخ کنید یا به او بگویید آقای کلاغ چون برای بچهاش که خیلی کوچیک بود پستانک نداشت، مال تو را برد! یا با دادن اسباببازی جدید طی مراسمی پستانک را از او بگیرید. به خشونت متوسل نشوید و قلب کودکتان را به درد نیاورید. کمی اندوه در روزهای جدایی از پستانک طبیعی است اما باید روشی را انتخاب کنید که به زجر کشیدن نوزادتان منتهی نشود.
منبع: فرتاک نیوز