تغییرات سبک زندگی و استفاده از مواد غذایی پرچرب و ناسالم باعث شده امروزه افراد بسیاری از بروز بیماری کبد جرب رنج ببرند و این بیماری به یکی از بیماری های فراگیر در کشورمان تبدیل شود. در این مطلب شما را با پرهیزات ضروری برای افراد مبتلا به کبد چرب و مواد غذایی مفید برای این افراد آشنا می کنیم.
پرهیزات افراد مبتلا به کبد چرب
- استرس
- آب بین غذا
- آب یخ
- روغنهای مایع و جامد کارخانهای
- فست فودها (سوسیس، کالباس و…)
- گوشت گاو و گوساله
- مواد غذایی کارخانهای، خوراکیهایی مانند چیپس و پفک و…
- اسانسهای شیمیایی
- قند و شکر
- خوراکیهای کافئیندار
- چربیهای ترانس بالا مانند: جگر، تهدیگ، خامه، سرشیر، کله پاچه و …
- تخم مرغ مگر با مصلحش که پیاز است مصرف شود. (با پیاز هم در هفته بیش از دو بار میل نشود)
مواد غذایی مفید برای بیماران مبتلا به کبد چرب
- انار
- سیب
- آلو
- لیمو ترش
- گلابی
- پرتقال
- طالبی
- توت فرنگی
- شاه توت
- کشمش
- هویج
- تمشک
- زرشک
- انواع کلم
- لبو
- آبغوره
- سیر و پیاز
- کرفس
- کدو
- سبزیجات
- عناب
- بادام
- سالاد کاهو
- زیتون و روغن زیتون
- غذاهای ملین و گرم و تر مانند آشها
حتما ورزش را در برنامه روزمره خود داشته باشید.
آبِ بین غذا، سبب قطع شدنِ ترشحات بزاق دهان میشود و در نتیجه کار هضم مختل میشود؛ اگر آب، سرد هم باشد که دیگر فاجعه است چرا که دمای خود معده و کبد، بالاست (و با اشتغال به انجامِ هضم غذا، حرارتشان بالاتر هم میرود) که با وارد شدنِ ماده روان و سردی مثل آب، سبب منجمد شدنِ معده و محتویاتش میشود.
با سرد شدنِ ناگهانی معده که در مجاورتِ کبد است، دور کبد، حائلی از چربی ایجاد میشود؛ بهترین دارویی که سبب نرم شدن و از بین رفتنِ این حائل میشود، سرکهانگبین است.
آب یخ موجبِ به هم ریختن کار کبد، اشکال در ریهها، گرفتگی صدا و یکی از دلایل بیماریهای معده و … بوده حتی برخی پزشکان معتقند خوردن آب یخ یا آب داغ، یکی از علل ایجاد سرطان معده است.
سام دلیری؛ محقق و مدرس طب سنتی
منبع: راهنمای سفر من