نان سنگک یکی از محبوب ترین نان ها به ویژه در بین ایرانی هاست. همه ی ما همراه با خوردن دیزی از نان سنگک استفاده می کنیم و از طعم بی نظیر آن لذت می بریم.به گفته متخصص تغذیه و رژیم درمانی، نان سنگک شکم و پهلو را بزرگ می کند و می تواند موجب بیماری کبدی شود.


دکتر موسی صالحی دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: آرد سفید که در تنور نان سنگک با دمای 400 درجه و بالاتر پخته شده فقط قند را وارد بدن می کند.قند بدون ویتامین نمی تواند تبدیل به انرژی شود و تبدیل به چربی می شود و موجب می شود شکم و پهلو را بزرگ کند، افزایش این فرایند می تواند موجب ناراحتی و بیماری کبدی شود و فرد را به کبد چرب مبتلا کند.
وی اضافه کرد:نان سنگک ریگی باید با ریگ داغ پخته شود و نان روی ریگ داغ بپزد درحالی که در نانوایی ها اکنون شعله های داغ بالای سرنان است و بعد از نان به سطح فلزی یا ریگ می رسد حرارتی که به نان می رسد حدود 400 درجه است. نان سنگک که می توانست بهترین نان باشد امروز بدترین نان ایران است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دلایل نامرغوب بودن نان سنگ را برشمرد و گفت:سفید کردن آرد تا 18 درصد، دمای بالای تنور تا 400 درجه، استفاده از بدنه فلزی و دمای مستقیم به جای استفاده از ریگ و دمای غیر مستقیم موجب شده تا نان سنگک مرغوبیت و خاصیت خود را از دست بدهد.
صالحی افزود: انسان باید از خودش سئوال کند چرا باید مواد بی فایده بخورد که از فرط چاقی، چربی خون، فشارخون، دیابت و کبد چرب بمیرد؟
متخصص تغذیه در مورد مضرات قندهای بدون ویتامین گفت: این قندها مثل قند و شکرمعمولی با چای و شربت و قند حاصل از نان سفید و نان سنگک و بربری و لواش و برنج سفید در نهایت به سندرم متابولیک تبدیل می شود.
صالحی با بیان اینکه نان سفید منجر به سرطان های پروستات، سینه، خون و صفرا می شود اضافه کرد:با مصرف نان سفید و برنج سفید و البته کیک و کلوچه و شیرینی قنادی و بیسکویت و ماکارونی و قند و شکر، آنچه وارد خون می شود قند بدون ویتامین های گروه B است.


او ادامه داد:‌قند گلوکز از طریق خون وارد بافت ها و سپس وارد سلول و در نهایت وارد میتو کندری می شود. نخست گلوکز به استیل کوآنزیم آ تبدیل می شود و سپس به کمک ویتامین های گروه B به انرژی تبدیل می شود در صورتی که اکسیژن هم باشد. اکسیژن توسط هموگلوبین از طریق خون به میتوکندری آورده شده و در صورت وجود ویتامین های گروه B با استیل کوآنزیم آ ترکیب شده و سوخت لازم برای عملکرد سلول ها یعنی انرژی تولید می کند.
وی ادامه داد : در صورتی که گندم سفید شده باشد یعنی با مصرف نان سفید مثل نان سنگک و نان بربری و نان تافتون و نان لواش که همه این ها با آرد سفید 18 درصد سبوس گرفته شده تولید می شوند ویتامین های گروه B در کارخانه های آرد از بین می روند و متاسفانه لقمه ایرانی از نظر ویتامین های گروه B بسیار فقیر است.
صالحی اضافه کرد: قند ناشی از نان سفید به انرژی تبدیل نمی شود و همه به چربی خون تبدیل می شودو چربی را بالا می برد و بعد منجر به چاقی می شود و کبد چرب تولید می کند.
وی همچنین گفت:اکسیژن که توسط هموگلوبین به میتوکندری سلول آورده شده چون نتوانسته باعث سوخت گلوکز شود و انرژی تولید کند به رادیکال های آزاد تبدیل می شود این ها مهمترین و گسترده ترین عوامل تولید سرطان در بدن انسان است.
این متخصص تغذیه اضافه کرد : بنابراین متوجه می شویم که سفید کردن گندم برای تولید نان سفید باعث چاقی، چربی خون، فشارخون، دیابت و کبد چرب می شود و در ضمن اکسیژن بخاطر نبود ویتامین B به رادیکال های آزاد یعنی مهمترین عوامل سرطان زا تبدیل می شود.

منبع: ایرنا