درباره شخصیت چه می دانید؟ این درباره همه راه هایی است که شما فکر می کنید، احساس می کنید، یا عمل می کنید. شخصیت، چیزی است که شما را خلق می کند؛ شامل عادت های شما، پیش فرض های شما و چگونگی واکنش شما نسبت به جهان اطراف شماست. با وجود اینکه حالت شما تغییر می کند، یاد می گیرید و در طول سالها رشد می کنید. هنوز هم به اندازه کامل به آن نرسیده اید. اما برخی از شرایط بهداشتی و سلامت می تواند بر شخصیت شما اثر گذاشته و شما را وادار به رفتاری کند که برای شخصیت شما مناسب نیست. از جمله این شرایط ،چند بیماری ذهنی است که با تغییر شخصیت همراه است و در این مقاله تلاش شده تا نگاه بهتری به آنها شود.
1- بیماری آلزایمر
این بیماری بر تفکر، قضاوت، حافظه و تصمیم گیری شما اثر می گذارد. این بیماری باعث می شود تا سردرگم شوید و چگونگی عمل و رفتار شما را تغییر می دهد. در اوایل، شما ممکن است مضطرب شده و یا به آسانی تحریک شوید. با گذشت زمان اثرات آن می تواند بسیار جدی تر باشد. یک فرد متفکر و خوش مشرب، ممکن است به فردی دیکتاتور و طلبکار تبدیل شود. یا برعکس، فردی که همیشه به شدت نگران بوده و به راحتی دچار استرس میشد، ممکن است بی قید و راضی و بیخیال شود.
2- دمانس لوی بادی
بعد از آلزایمر، این شایع ترین نوع از دمانس است. توده هایی از پروتئین های غیرمعمولی، که اصطلاحابه آنها Lewy Bodies گفته می شود، در قسمت هایی از مغز که حافظه، حرکت و تفکر را کنترل می کند، شکل می گیرد. در نتیجه، این اختلال بر روی شرایط فیزیکی و ذهنی هر دو موثر است. افرادی که به این نوع از دمانس مبتلا هستند، تمایل به انفعال بیشتری دارند، هیجان و احساسات کمتری را نشان داده و علاقه خود را به سرگرمی ها و فعالیت های دیگر از دست می دهند.
3- اختلال پارکینسون
در حالی که ممکن است با تکان های کوچکی در دست شما شروع شود، در نهایت می تواند بر چگونگی راه رفتن، صحبت کردن، خوابیدن و تفکر شما اثر بگذارد. حتی در اوایل ممکن است منجر به وسواس نسبت به چیزهای کوچک و یا بی توجهی ناگهانی شود. بعدها شما ممکن است حواس پرت و یا فردی غیر اجتماعی به نظر بیایید. برای شما سخت خواهد شد تا افکار خود را در یک جهت حفظ کنید.
4- بیماری هانتینگتون
این یک بیماری مادرزادی است و شما با آن زاده می شوید. معمولا در 40-30 سالگی خود را نشان میدهد. این بیماری باعث آسیب به سلولهای مغزی شده و در هر بخشی از زندگی شما تاثیر می گذارد.شما ممکن است برای وضوح تفکر خود، زمان های سختی را تجربه کرده و یا از نقاط برخورد دیوارها عصبانی شوید؛ ممکن است چیزهای ساده و اساسی مثل مسواک زدن را نادیده بگیرید و حتی متوجه هم نشوید که این اتفاق ها می افتد.
5- مولتیپل اسکلروزیس (MS)
این شرایط باعث می شود سیستم ایمنی بدن شما به اعصاب مغز و ستون فقراتتان حمله کند. این اتفاق می تواند مسائلی را از مشکلات مثانه گرفته تا عدم توانایی راه رفتن ایجاد کند. در برخی از موارد، این بیماری میتواند منجر به احساس شادمانی شود، تا جایی که شادی شما فراتر از حد طبیعی و یا بدون ارتباط با واقعیت است. همچنین میتواند باعث خنده یا گریه ای شود که به نظر، کنترل شده نمی آید و یا آن چیزی نیست که واقعا احساس می شود.
6- اختلال تیروئید
تیروئید، باعث ایجاد هورمونهایی در بدن شما میشود که به بدن شما میگوید چگونه با سرعت یا آهسته کار کند. اگر بیش از اندازه کار کند، مانند فردی که پا را روی پدال گاز گذاشته و به سرعت می رود، احساس میشود. شما در این صورت ممکن است تحریک پذیر، مضطرب و دارای نوسانات خلقی بزرگی شوید. اما اگر به اندازه کافی کار نکند و هورمون های شما کافی نباشد، شخصیت شما ممکن است به نظر یکدست بیاید، بدون هیچ پستی و بلندی. ممکن است فراموشکار شده و زمان زیادی را صرف تفکر درباره موضوع فراموش شده بکنید. اگر چنانچه درمان نشود، میتواند دارای اثرات طولانی مدتی بر روی مغز شما باشد.
7- تومور مغزی
یک تومور مغزی در لوب جلویی مغز شما میتواند بر مناطقی که شخصیت، هیجانات، حل مسئله و حافظه را کنترل میکند، اثر بگذارد. این باعث میشود شما احساس سردرگمی یا فراموشی داشته باشید. همچنین میتواند باعث تغییرات خلقی در شما شود؛ به طور مثال: شما را تهاجمی تر کرده یا باعث افکار پارانوئیدی در شما میشود. به طور مثال زمانی که مردم قصد و نیت بدی در مورد شما ندارند، فکر می کنید آنها می خواهند شما را از بین ببرند.
8- برخی از انواع سرطان
تومورهای مغزی و نخاعی، تنها مواردی نیستند که میتوانند بر شخصیت اثر بگذارند. اگر شما یک غده سرطانی در هیپوفیز خود (که کنترل سطوح هورمونی شما را به عهده دارد) داشته باشید نیز، همین کار انجام میشود. بنابراین، آدنوم کارسینوم (تومور بدخیم یا سرطانی) میتواند در سلول هایی که موکوس و سایر مایعات را می سازند نیز، وجود داشته باشد. شما می توانید آن را در هر جایی از بدن خود مثل پستان، روده بزرگ، ریه ها و پانکراس نیز داشته باشید.
9- سکته مغزی
هنگامی که جریان خون به بخشی از مغز شما نرسیده و قطع شود، سلول های آن قسمت، اکسیژن کافی دریافت نمی کنند و در نتیجه شروع به مردن می کنند. اثرات آن بستگی به چگونگی طول مدت سکته مغزی و این که در کجای مغز اتفاق افتاده دارد. ممکن است شما قادر به حرکت برخی از قسمت های بدن خود نباشید و این می تواند به طریقی باعث تغییر شخصیت شما شود. ممکن است به راحتی صبر خود را از دست بدهید، تغییرات شدید خلق و خو داشته باشید و یا از لحاظ تحریک پذیری، بدتر از گذشته عمل کنید.
10- آسیب مغزی تروماتیک
پس از یک ضربه جدی به سر، تغییرات شخصیتی می تواند نشانه پنهانی از اتفاقاتی باشد که در طول زمان می افتد. در موارد شدیدتر، شما ممکن است فردی متفاوت به نظر بیایید و یا چیزی بگویید یا کاری بکنید که هیچ گاه در گذشته انجام نداده بودید.
11- افسردگی
همانطور که می آید، به هر بخشی از زندگی شما نیز سری می زند. این نه تنها خلق و خوی شما راتحت تاثیر قرار می دهد، بلکه به هر چیزی که به آن فکر می کنید، حافظه شما و نحوه تصمیم گیری شما نیز اثر می گذارد. این بیماری چگونگی تفکر شما را نسبت به جهان اطرافتان تغییر می دهد. این اختلال می تواند در مردان و زنان بسیار متقاوت عمل کند. زنان، اغلب احساس بی ارزشی، غم و گناه دارند؛ در حالی که مردان احساس خستگی، تحریک پذیری و عصبانیت دارند.
12- اختلال وسواس فکری OCD
این شرایط موجب احساس اضطراب در شما شده و باعث می شود افکاری داشته باشید که نمی توانید آنها را متوقف کنید. بطور مثال بارها و بارها می خواهید دست خود را بشویید. شما ممکن است نسبت به خود به مقدار زیادی شک داشته باشید و یک کار کوچک و ساده را در زمانی طولانی انجام دهید. اگر کسی نسبت به شما انتقادی کند، این اختلال بسیار بدتر میشود چون شما را مضطرب میکند.
13- اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی سبب تغییرات خلقی می شود که به مراتب فراتر از تغییرات خلقی ناشی از بالا و پایین شدن زندگی روزمره است. زمانی که در قسمت بالای زندگی هستید، ممکن است احساسات پرشوری داشته باشید، سریع صحبت کنید و به استقبال خطرات بزرگی بروید. زمانی که زندگی روی خوش نشان نمی دهد، احساس نگرانی، کمبود انرژی و بی ارزشی دارید. گاهی اوقات نیز احساساتی شامل ترکیبی از هر دو قسمت را خواهید داشت. این تغییرات شدید می تواند باعث آشفتگی در انرژی و خواب شما شده و وضوح تفکر را در شما سخت تر گرداند.
14- اسکیزوفرنی
این بیماری روانی جدی، می تواند باعث شود شما صداهایی را شنیده یا چیزهایی را ببینید که در واقع وجود ندارند. ممکن است چیزهایی را باور کنید که واقعیت ندارند. در ابتدا ممکن است شما به اندازه کافی، اجتماعی و عادی به نظر نیایید. همینطور که بدتر میشود، ممکن است حفظ تفکرات در یک مسیر ثابت برای شما سخت باشد یا حتی صحبت کردن با دیگران برایتان مشکل باشد. شما ممکن است به شیوه ای خارج از شخصیت عمل کنید، غیرقابل پیش بینی بوده و از کنترل خارج شوید.
برگردان: سیما آزادفلاح
با سلام خسته نباشید . من واقعا ممنون میشم جواب کامنت منو بدید . من در دوم دبیرستان مورد 10 برام پیش اومد پشت سرم محکم خورد روی زمین ک دو ساعت بیهوش بودم و مغزم ی خورده جابجایی کوچیک داشت ک دکتر گفت مغزش ی خورده جابجا شده ک چند روز استراحت مث قبل میشه. من یک بچهی شاد بودم واقعا. من از اون موقع کم کم اختلالای شخصیتی سردرگمی حس معلق در دنیا رو دارم واقعا هر کاری میکنم درست نمیشم حتی 2 بار دست ب خودکشی زدم ولی پشیمون شدم من نمیدونم باید چیکار کنم تمرکز صفر سردرگمم نمیدونم چی درسته چی غلط مثلا نمیدونم از چی خوشم میاد همش ب طبیعت و چگونگی شکل گرفتن فکر میکنم زندگی دنیا. ی جواب بدین باید چیکار کنم من .؟؟
سلام شما میتونید به روانپزشک مراجعه کنید تا در حل این مشکل به شما کمک کنند