سیگار یکی از مضر ترین مواردی است که انسان به اختیار خود و با آگاهی از تمام مضرات آن به استفاده از آن می پردازد. اگر شما هم سیگار مصرف می کتید قطعا بار ها به سرتان زده است که این ماده سمی را کنار بگذارید؛ به همین سبب و به خاطر اینکه شاید خواندن این مطلب به شما در ترک سیگار کمک کند با دکتر سلام همراه باشید.
این برنامه جامعترین تلاشهایی است که از زمان تصمیم کنگره آمریکا در سال ۱۹۶۵ مبنی بر درج خطرات ناشی از استعمال دخانیات بر روی پاکتهای سیگار در این مسیر انجام میشود.
مقامات بهداشت و درمان آمریکا در مبارزه با مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات تصمیم به کاهش چشمگیر میزان نیکوتین موجود در سیگار گرفتهاند. به همین جهت ارزش سهام شرکتهای بزرگ دخانیات بعد از این تصمیم سقوط کرده است.
اسکات گوتلیب، رئیس سازمان غذا و داروی آمریکا میگوید: «دلیل نرخ بسیار بالای مرگ و میر و بیماری حاصل از مصرف تنباکو اعتیاد به سیگار است. این تنها محصول قانونی است که در مصرفی آگاهانه نیمی از مصرفکنندگان باسابقه خود را میکشد.»
صنعت ۱۳۰ میلیارد دلاری دخانیات ممکن است با اجرای این برنامه بسیاری از مشتریهای خود را از دست بدهد. بعد از اعلام این برنامه توسط مقامهای بهداشت و درمان ارزش سهام شرکتهای بزرگ دخانیات سقوط کرد.
در این راستا محققان با انجام پژوهشی نشان دادند که با ترک سیگار چه اتفاقی در بدن رخ میدهد؟
۲۰ دقیقه بدون سیگار
۲۰ دقیقه پس از آخرین سیگار فشار خون و ضربان قلب به حال عادی بازمیگردد. نیکوتین موجود در سیگار اعصاب سمپاتیک را تحریک میکند. این اعصاب ضربان قلب و فشار خون را بالا میبرند و بدن را در حالت تحریک شده و آماده فرار قرار میدهند.
۱۲ ساعت بدون سیگار
با توقف ۱۲ ساعته کشیدن سیگار، مونوکسید کربن خون کاهش پیدا میکند و به اندازه طبیعی میرسد ودر مقابل اکسیژن خون بالا میرود. مونوکسید کربن بخشی از دود سیگار است که وارد گردش خون میشود و از جذب اکسیژن توسط سلولهای خونی جلوگیری میکند.
دو روز بدون سیگار
دو روز پس از آخرین سیگار کارآیی حس چشایی و بویایی بهتر میشود. زیرا دود سیگار این دو حس را تحت تأثیر قرار میدهد.
سه روز بدون سیگار
سه روز پس از آخرین سیگار ریهها آرامش پیدا میکنند و نفس کشیدن راحتتر میشود. حال دیگر نیکوتین در بدن نیست و در نتیجه نشانههای ترک سیگار شدید میشوند. از جمله این نشانهها سردرد، تهوع یا گرفتگی عضلات است. بالا رفتن یک باره اشتها، افسردگی و ترس هم گاه از دیگر نشانههای ترک سیگار هستند.
چند ماه بدون سیگار
چند ماه پس از آخرین سیگار گردش خون بهبود پیدا میکند. ظرفیت ششها برای جذب اکسیژن تا ۳۰ درصد بالاتر میرود. سرفههای خشک کمتر میشود. تحقیقات نشان میدهند پرزهای درون ششها که مولکولهای خارجی را جذب و دفع میکنند دوباره رشد میکنند.
یک سال، ده سال و ۱۵ سال بدون سیگار
یک سال پس از ترک سیگار ضریب خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق تا ۵۰ درصد کاهش پیدا میکند. 10 سال بعد احتمال مرگ در اثر سرطان ریه ۵۰ درصد کمتر از افراد سیگاری خواهد شد و پس از ۱۵ سال احتمال ابتلا به بیماریهای قلب و عروق به اندازه فردی است که هرگز سیگار نکشیده است..
منبع: تدبیر و امید