جهانی که ما در آن روزها را سپری می کنیم با همه ابهت ها ،زیبایی ها و تکنولوژی های جدید پر از ترس و دلواپسی است.همان طور که دانش و تکنولوژی پیشرفت می کند ،عناصری که سبب اضطراب ، دلهره ،استرس و افسردگی می شوند نیز زیادتر شده اند .اضطراب ،نگرانی و افسردگی مخصوص افنسان ،اجتماع یا گروه خاصی ازانسان نیست و انسان با توجه به نوع و خصوصیات زندگیشان با عناصر اضطراب زا و نگران کننده زیادی روبرو هستند .
همه ما می دانیم که زندگی شتابزده و ماشینی امروز ، تنش و فضای بالایی به جسم و روح ما وارد می کند ،اما آیا انسان توان تحمل این فشارها ،تنش ها و نگرانی های پی در پی و دایمی را دارد و آیا می تواند همچنان تندرستی خود را حفظ کند؟ در وضعیت کنونی که اضطراب و استرس باعث رنج و آسیب جدی بسیاری از مردم است ،پاسخ تا حدودی منفی است.باید گفت : گریز از آهنگ و سرعت زندگی امروز غیر ممکن است . به علاوه ،اصلا نمی توان در وضعیتی صد در صد به دور از اضطراب و نگرانی زندگی کرد . و آیا برای کاهش این نگرانی ها و رهایی از آسیب های مخربی که بر جسم و روان انسان وارد می کند ،راهی وجود دارد ؟ بله
هر چه محل سکونت انسان بزرگتر و رفاه و سعادت مادی او بیشتر باشد ،عوامل و وسایل استرس زا نیز بیشتر می شوند.
در زندگی امروز ،شتابزدگی دایمی ،آلودگی صوتی ،خشونت شدید در زندگی ،فیلم های خشن و پر حادثه ،رژیم های غذایی نادرست ،انزوا و تنهایی ،بینش های ضد اجتماعی و اخلاقی ،خانواده های از هم گسیخته و نابسامان ،کینه و دشمنی در روابط خانوادگی ،تخریب های عظیم ،کارهای سخت و طاقت فرسا ،انزوا ، غم و اندوه ،خشونت ، توجه بیش از حد به راه های مختلف ،دوری از خداوند و رهنمودهای الهی ،عدم پیروی و اطاعت و عمل به هشدارها و درس های انسان ساز مکتب ائمه اطهار (ع) ،غفلت ،غرور و خود فراموشی ،گناه و معصیت و غافل شدن از هدف نهایی از خلقت بشر و زندگی او که همان رسیدن به کمال و سعادت ابدی و رسیدن به قرب و لقای حضرت باریتعالی است و … ابعاد جدیدی را به معضل اضطراب و افسردگی افزوده اند.
نکته مهم این است که اضطراب و نگرانی نسل های گذشته و سنتی قدیم با کسانی که در جریان زندگی پر شتاب امروزی تنها به سرعت ،رقابت و خواسته های بی حد و مرز خود توجه دارند ،قابل مقایسه نیست.
مردم امروز مدعی تجدد و تمدن هستند و با شیوه ای نوین و امروزی زندگی می کنند . در این شرایط (اضطراب ،نگرانی ها ،استرس ها و افسردگی ها )کمین کرده اند تا به طور جدی به جسم و روح ما آسیب برسانند. کسی که مجبور است با شیوه نوین امروزی زندگی کند و با جریانات عصر جدید همگام شود،ناگزیر با شرایطی پر استرس و نگران کننده مواجه می شود و باید ظرفیت بالایی برای پذیرش اضطراب و رفع افسردگی داشته باشد.
راهکارهای کاهش «اضطراب» از منظری روانشناختی، دینی و پزشکی است.این کتاب برگرفته از دستورات و رهنمودهای دین غنی اسلام و نتیجه تحقیقات گروه کثیری از صاحب نظران ،روان شناسان و کارشناسان متعهد و متخصص می باشد . کتاب حاضر به خوانندگان روحیه مثبت داده و آن ها را نیرومند ،با اراده ،قوی ،هدفمند ،با نشاط و پر تلاش سازد.در این کتاب دستورالعمل هایی به عنوان بهترین ابزارها ، تکنیک ها ،اصول و شیوه ها به اختصار و در عین حال جامع و آسان تدوین شده که انجام مداوم آن ها این نیرو و انرژی را در جهت شناخت علل اضطراب و نگرانی، پیشگیری و درمان استرس و افسردگی و رسیدن به نتایج چشمگیر و قابل سنجش هدایت کند. و آن تقویت روحیه همراه با انجام این کارهای کوچک روزانه ،سبب می شود که گامهای بزرگی رو به جلو بردارید و کیفیت زندگی خود را بهتر و بهتر و زیباتر کنید .
نگارنده معتقد است که در صورت برنامهریزی صحیح برای زندگی، افسردگی قابل درمان است و برای کاهش آن باید خود را مشغول کنیم، از تنبلی بپرهیزیم، شغل مناسب داشته باشیم، شیوههای زندگی را تغییر دهیم، ابراز وجود کنیم، اعتماد به نفس خویش را تقویت کنیم، الگوهای منظمی برای خواب، استراحت، ورزش و تفریح داشته باشیم و از خشم و دعوا بپرهیزیم.
کتاب حاضر شامل 20 فصل است از عناوین این کتاب می توان به اضطراب ،آثار و نشانه های آن ،نشانههای افسردگی، راه های کاهش استرس ،مهار اضطراب ، چند راهکار مفید برای غلبه بر استرس ،استرس و تغذیه ،راه های کاهش استرس درمان اضطراب و افسردگی از دیدگاه پزشكی هامیوپاتی، راههای افزایش اعتماد به نفس، و شیوههای خودبهسازی و … اشاره کرد.
لازم به ذکر است که این کتاب نمی تواند جایگزین معالجات پزشکی باشد ،بلکه فقط کسانی که علاقمند به داشتن اطلاعات اضافی هستند ،می توانند با مطالعه این اثر از آن به عنوان مکمل معالجات و مشاوره های پزشکان استفاده کنند.
مشخصات کتاب
پیشگیری و درمان اضطراب و افسردگی
نویسنده:امیر ملک محمودی الیگودرزی
انتشارات:منشور وحی
تنظیم:مرکز مشاوره
منبع-http://www.tebyan.net