رویاهای شیرین، کابوس های وحشتناک، قبل از اینکه چشمان خود را باز کنید رویاها فراموش شده اند. محققان از طریق دفتر خاطرات روزانه و نظارت بر فعالیت مغز، در تلاش برای درک چگونگی رویاهای ما هستند. درباره اینکه چرا رویا می بینیم؟ احساسات پنهان در پشت رویاها و کابوس ها چیست؟ تفاوت میان زن و مرد در دیدن رویا چگونه است؟ و ….

مطالعات در حال حاضر، مشغول ضربه زدن و تلنگری به علم گسترده از رویا دیدن است؛ اما در این مقاله اطلاعاتی است که ما تا به حال درباره رویا می دانستیم. به امید رسیدن روزی که رویاهای ما و واقعیت های آن کشف شود:

1- چرا رویا می بینیم؟

لاری لونبرگ، نویسنده کتاب ““Dream on it میگوید: ما رویا می بینیم چون فکر میکنیم؛ رویا های خود را باز کنید، زندگی خود را تغییر دهید و از طریق وب سایت ها ببینید معنی رویاهای شما چیست؟ او میگوید: خوابیدن یک فرآیند تفکر است و در واقع ادامه افکاری است که در طی روز داشته اید. این جریان هوشیاری در هنگام خواب، باعث توقف آن پریشانی درونی نمی شود که از طریق سرما در تمام طول روز عبور می کند.

در حالی که به خواب رفته اید، بخشی از مغز که مسئول تفکر منطقی است، خاموش می شود، و درعوض منطقه ای که احساسات را کنترل می کند، فعال تر می شود. وی می افزاید: برای بیشتر مردم، در هر 90 دقیقه در طول شب، آن رویا قطع و وصل می شود. کلمات، اندیشه ها و احساسات روزانه از طریق این بخش متفاوت مغز، پردازش می شود و در رویاهای ما، به صورت تصاویر، نمادها، احساسات و استعاره ها درآمده و شما آن را تجربه می کنید.

2- کابوس ها فقط ترسناک نیستند

بر طبق مطالعه ای که در سال 2014 در مجله Sleep منتشر شد، کابوس ها، تاثیرات احساسی بسیار قوی تری نسبت به رویاهای بد دارند. لزوما ترس نیست که یک رویا را به یک کابوس تبدیل می کند. حتی در یک سوم کابوس ها نیز ترس وجود ندارد. این مطالعه نشان داد که غم و اندوه، گناه، سردرگمی و انزجار، برخی از احساساتی هستند که درمیان شرکت کنندگان در مطالعه، پس از بیداری از کابوس، تجربه شده بود.خواب بد، ممکن است ناخوشایند باشد، اما این خواب بد معمولا به بیداری ناگهانی از خواب منجر نمی شود؛ در نتیجه احساساتی که ایجاد می کند نیز تا مدت طولانی باقی نمی ماند.

3- رویاهای متفاوت زن و مرد

در مطالعه نشان داده شد که رویاهای مردان معمولا زمینه ای از بلاهای طبیعی یا جنگ دارد، در حالی که زنان دو برابر بیشتر از مردان رویا می بینند و این رویاها معمولا در مورد تعارضات بین فردی متمرکز است. چنین تفاوت هایی می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد. لونبرگ میگوید: شاید در نتیجه واکنش های اجتماعی بر اساس جنسیت، و یا شاید به شیمی زیستی آنها مربوط باشد.

ما تمایل داریم بدترین منتقد خود باشیم؛ بنابراین اگر ما به خود سخت بگیریم و دائما خود را خوار و خفیف کنیم و یا درحال بازسازی تعامل با کسی باشیم که پیش از این با او رابطه داشته ایم، در رویاهایمان، به این صورت بیان می شوند که به شکلی در حال استدلال با برخی از این افراد هستیم و یا حتی  به صورت آزار و اذیت روحی یا حتی جسمی خود، رویا می بینیم.

4- افرادی که خواب سبک دارند، رویاهای خود را بهتر به یاد می آورند

برخی از افراد می توانند هر روز صبح رویاهای خود را بازگو کنند، در حالی که بعضی دیگر به ندرت آنها را به یاد می آورند. بر طبق یک مطالعه فرانسوی که در سال 2014 در مجله “عصب شناسی دارویی” منتشر شد، افرادی که اغلب در طی دوره خواب خود، از خواب بیدار می شوند، قادر به یادآوری رویاهای خود هستند. این لحظات کوتاه بیداری، اجازه می دهد تا رویای شما به حافظه بلند مدت شما رمزگذاری شود.

به طوری که بعدها می توانید آن را به یاد بیاورید. این مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که قادر به فراخوانی رویاهای خود بودند، در ناحیه ای از مغز که به محرک ها پاسخ می دهد، دارای فعالیت بیشتری بودند. دکتر پرین رابی، پژوهشگر علوم اعصاب شناختی در مرکز تحقیقات علوم اعصاب لیون فرانسه میگوید: این می تواند توضیح دهد که چرا آنها بیدار می شوند؛ چون به محرک ها سریع واکنش نشان داده و بیدار می شوند، در نتیجه فرصتی برای رمز گذاری رویاهای خود در حافظه خود دارند.

5- درمان می تواند کابوس ها را از بین ببرد

دکتر آنتونیو زادرا همکار مطالعاتی این مطالعه در دانشگاه مونترال میگوید: کابوس ها می توانند درمان شوند. وی افزود: متاسفانه متخصصان بهداشت روانی همیشه کابوس ها را جدی نمی گیرند. بسیاری از این کابوس ها به عنوان یک مشکل ثانویه از مسائل دیگر هستند؛ و بسیاری از آنها از اثرات درمان موثر رفتاری-شناختی که با بیشتر کابوس های متفاوت از جمله موارد مرتبط با تروما کار می کند، آگاه نیستند. لونبرگ اشاره کرد که ممکن است کابوس ها ریشه در مسائل سختی داشته باشند که بد اداره شده و یا نادیده گرفته شده اند.

وی افزود: بهترین راه برای پاسخ دادن به یک کابوس، اصلاح مسئله ای است که با آن مرتبط است. به عنوان مثال: نوشتن دفتر خاطرات روزانه در باره رویا هایتان ممکن است به یافتن ریشه کابوس شما کمک کند. می توانید کابوس خود را دوباره بنویسید، اما با پایانی جدید که خودتان به آن اضافه می کنید. این کار می تواند یک راه موثر برای آموزش ناخودآگاه شما باشد تا در دفعه بعدی که این کابوس رخ می دهد، به طور متفاوتی به آن پاسخ دهید.


در این باره بیشتر بخوانید: رویا های هر فرد بازگو کننده شخصیت اوست


برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.