این روزها مردم به لمینیت کردن دندان های خود رو آورده اند. اگر لمینیت کردن دندان ها به درستی صورت نگیرد، عوارض جدی در پی خواهد داشت که یکی از آن ها بروز بیماری پریودنتال خواهد بود. در این مقاله از دکتر سلام به عوارض نصب نادرست لمینیت های دندانی پرداخته ایم. توصیه ما این است که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.
دبیر اجرایی هفدهمین کنگره بین المللی پریودنتولوژی ایران گفت: نصب نادرست لمینیت های دندانی سبب بروز بیماری پریودنتال می شود که به لثه ها و استخوان هایی که دندان ها را نگه می دارند، آسیب می رساند.
دکتر حامد خندق آبادی در خصوص بیماری های لثه در سنین مختلف و ارتباط بین این بیماری ها و سن افراد توضیح داد: بیماری های لثه به دو دسته مزمن و تهاجمی تقسیم می شوند؛ نوع مزمن این بیماری ها بیشتر از سنین 35 سال به بالا شایع است و نوع مهاجم در سنین پایین تر و حتی سن بلوغ نیز بروز می کند.
بیماری ‘پریودنتال’ یک عفونت باکتریایی مزمن است که در بافت لثه بروز می کند. در این بیماری بافت های حمایت کننده و تثبیت کننده دندان مورد تهاجم قرار می گیرند و با پیشرفت بیماری، لقی دندان ایجاد می شود.
دو بیماری رایج در این گروه شامل بیماری های التهاب لثه و التهاب بافت های اطراف ریشه دندان است که هر دو نوع بیماری در اثر ترشحات باکتری ها ایجاد می شود.
التهاب لثه هنگامی بروز می کند که ترشحات حاصل از باکتری های موجود در زیر یا روی لثه باعث ملتهب شدن لثه می شود. التهاب لثه در کودکان نیز ایجاد می شود و مشخصه آن خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و نخ دندان است.
در صورتی که با استفاده از مسواک و نخ دندان، باکتری ها از سطح و زیر لثه حذف نشوند و فرآیند التهاب ادامه یابد، ساختمان های حمایت و متصل کننده دندان به استخوان تخریب می شوند؛ تخریب این بافت ها فرصت نفوذ زیادتر باکتری ها به بافت های عمیق تر را فراهم می کند. این وضعیت مانند ایجاد حفره ای غیرطبیعی در درون استخوان و بافت نرم اطراف دندان است که به آن پاکت پریودنتال گفته می شود.
ایجاد این حفره شرایطی را برای نفوذ باکتری های مواد غذایی باقی مانده فراهم می کند که چرخه ایجاد بیماری را تقویت می کند. تا هنگامی که بیماری محدود به لثه است، بیماری التهاب لثه ‘ژنژیویت’ نامیده می شود اما با حذف استخوان و ایجاد پاکت پریودنتال، به آن بیماری پریودنتال می گویند.
متخصص پریودنتولوژی و جراحی لثه، بیماری های پریودنتال را شایعترین عامل از دست دادن دندان در بزرگسالان دانست و گفت: این بیماری دارای مراحل اولیه، متوسط و شدید است که با توجه به شدت تخریب استخوان های مجاور دندان طبقه بندی می شود.
خندق آبادی افزود: بیماری های پریودنتال در کودکان شایع نیست اما رعایت نشدن صحیح بهداشت دهان و دندان در کودکان می تواند زمینه ساز ایجاد این بیماری ها در دهه دوم زندگی باشد.
وی با اشاره به شیوع استفاده از لمینیت و دندان های مصنوعی در سنین بالا، درباره راههای متداول نگهداری لثه گفت: هر عاملی که تجمع میکروبی را باعث می شود، باید مورد توجه قرار گیرد؛ در حیطه وظایف دندانپزشکی، نصب لمینیت باید مطابق با اصول بهداشتی انجام شود و لمینیت نباید به حریم لثه تجاوز کند چراکه در غیر این صورت بافت زنده لثه واکنش نشان می دهد و با تورم و خونریزی همراه خواهد شد.
لمینیت چیست؟
لمینیت دندان (ونیر) لایهای از مواد همرنگ دندان یا مواد سفیدرنگ است که برای اصلاح شکل، رنگ، طول دندانها، بستن فاصله بین دندانها و درمان دندانهای شکسته روی دندان قرار داده میشود.
لمینیت ها یا از جنس کامپوزیت هستند و به طور مستقیم و داخل مطب ساخته میشوند (که به آنها ونیر کامپوزتی میگویند) یا از جنس سرامیک هستند و در لابراتور ساخته میشوند (که به آنها ونیر سرامیکی گفته میشود). لمینیت به دلیل تراش بسیار کم و ایجاد زیبایی زیاد، اولین طرح درمان در دندانهای قدامی محسوب میشوند.
رایج ترین بیماری های لثه
دبیر اجرایی هفدهمین کنگره بین المللی پریودنتولوژی ایران در تشریح رایج ترین درمان بیماری های لثه گفت: مهمترین علت تجمع پلاک های میکروبی، جرم روی دندان است و جرم گیری یکی از روش هایی است که از بروز و گسترش بیماریهای لثه جلوگیری میکند؛ با برداشته شدن جرم ها، محل تجمع میکروب ها نیز حذف می شود و سلامت لثه ها تامین خواهد شد.
متخصص پریودنتولوژی و جراحی لثه اظهار کرد: تنها جرم، عامل تشدید پلاک های میکروبی نیست و عوامل دیگر مانند لبه یک پر کردگی بد دندان یا روکش بزرگ و پوسیدگی دندانی نیز می تواند عامل ایجادکننده پلاک های میکروبی باشد. این عوامل سبب تجمع پلاک های میکروبی می شود بنابراین در مرحله اول درمان، حذف عامل و محل تجمع پلاک های میکروبی مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: در حوزه مراقبت های فردی، بیمار باید به بهداشت و نگهداری بخش هایی که لمینیت شده یا دندان های مصنوعی و پروتزهای متحرک توجه بیشتری داشته باشد؛ چراکه در واقع جسمی خارجی وارد فضای دهان شده و احتمال ایجاد پلاک های میکروبی در آن زیاد است.
خندق آبادی یادآور شد: در مورد دست دندان ها و پروتزهای متحرک، توصیه اکید ما به بیماران این است که شب ها آن را از دهان خارج کنند و زیر دندان مصنوعی یا پروتز و فضای دهان را تمیز کنند.
دبیر اجرایی هفدهمین کنگره سراسری انجمن پریودنتولوژی ایران درباره مهمترین اقداماتی که در این کنگره انجام خواهد شد نیز گفت: در کنگره هفدهم انجمن پریودنتولوژی ایران، 53 عنوان سخنرانی توسط اساتید مطرح داخلی و خارجی انجام می شود و پنج پنل ویژه مهمانان خارجی و هشت کارگاه ویژه و متنوع پنل های ویژه طرح درمان و جراحی نیز برگزار خواهد شد.
خندق آبادی افزود: همچنین پنل ویژه پژوهش های برتر با ١٢ عنوان پژوهش جدید و پنل ارتقای سلامت دهان با چهار عنوان پرزنت برای شرکت کنندگان در کنگره تشکیل میشود تا به سهم خود نقش موثری در افزایش سطح خدمات دندان پزشکی و جراحی لثه در کشور داشته باشیم.
منبع: ایران اکونومیست