برخی اوقات مصرف خوراکی ها نیز باعث آسیب روحی و به خطر انداختن سلامت روان می شود،در این مقاله شما را با خوراکی هایی آشنا می نماییم که مصرف آن ها ممکن است باعث افزایش استرس و اضطراب روحی شود.
احتمالا برایتان پیشآمده است که بعد از پشتسرگذاشتن روزی بد، ناگهان متوجه شدهاید در حال تمامکردن لیوان بزرگی از بستنی هستید. اگر بله، پس حتما از تاثیر احساسات روی نحوهی غذاخوردن اطلاع دارید. آنچه ممکن است ندانید، این است که خوراک شما میتواند بهطرز چشمگیری سلامت روحی و روانی شما را دستخوش تغییر کند.
۱. قند
قند همیشه در لیست غذاهایی قرار میگیرد که باید آنها را کمتر خورد. دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارد که یکی از آنها ارتباط مستقیم این مادهی غذایی با افسردگی است. تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ دربارهی یائسگی انجام شد، نشان داد افزایش میزان قند در رژیم غذایی افراد، با افزایش احتمال ابتلا به افسردگی مرتبط است. پیش از این دانشمندان نمیدانستند چرا داشتن یکی از مشکلات افسردگی، زوال عقل یا دیابت، خطر ابتلا به دیگری را افزایش میدهد. اما براساس تحقیقی که در نشریهی دیابت منتشر شد، محققان دریافتند وقتی سطح قند خون بالا میرود، سطح پروتئینی که رشد نورونها و سیناپسها را افزایش میدهد، در مقابل پایین میآید. یعنی خوردن سادهی یک آبنبات، باعث میشود مغز شما در سطحی پایینتر از سطح نرمال کار کند. پس هرچه بیشتر از مواد قندی استفاده کنید، خطر ابتلا به افسردگی، دیابت و زوال عقل بیشتر خواهد بود.
۲. شیرینکنندههای مصنوعی
خیال نکنید با کمک شیرینکنندههای مصنوعی میتوانید ذائقهی شیرینیخواهتان را راضی کنید. اسپارتام مادهی اولیهی رایج و خطرناکی است که در محصولاتی مثل نوشابههای رژیمی پیدا میشود. این ماده مانع تولید انتقالدهندهی عصبیِ سروتونین میشود. این موضوع ممکن است باعث بیماریهای عصبی شود، ازجمله: سردرد، بیخوابی، تغییرات خلقوخو و البته افسردگی. البته شیرینکنندههای مصنوعیِ دیگر مثل ایکوال یا نوتراسوئیت هم ممکن است برای سلامت روان مضر باشند.
3. روغن جامد
مرغ سوخاری، پنیر کبابی و سیبزمینی سرخکرده: غذاهای خوشمزهای که خوردن آنها هیچوقت به شما توصیه نمیشود. این مواد به چند علت، مشکلاتی برای سلامتتان ایجاد میکنند و مثل آوار روی بدن شما خراب میشوند. علاوه براین، با بروز بیماری افسردگی نیز مرتبطاند. سرخکردنِ زیاد مواد غذایی، معمولا در روغن جامد انجام میشود. عمل هیدروژنهکردن، فرآیندی است که روغن گیاهی مایع را به شکل جامد تبدیل و آن را بیشتر قابلنگهداری میکند. هرچیزی که با روغنهای جامد پخته شود و حاوی چربیهای ترانس باشد، میتواند بهصورت بالقوه باعث بروز افسردگی شود. چربیهای اشباع مثل آنچه در گوشتهای فرآوریشده، لبنیات پرچربی و کره وجود دارد، میتواند رگها را مسدود و از جریان آسان خون به مغز جلوگیری کند. درواقع عملکرد بهینهی مغز از افسردگی جلوگیری میکند و این مواد مانع چنین عملکردی میشوند.
4. فستفود
فستفودها شاید در کوتاهمدت راحت و ارزان بهنظر برسند، اما وقتی تاثیر آن را بر سلامت جسم و ذهن در نظر میگیرید، قیمت واقعی آن با شیب تندی بالا میرود. براساس پژوهش سال ۲۰۱۲ مجلهی تغذیه سالم همگانی، ثابت شد افرادی که فستفود میخورند، در مقایسه با افرادی که از این نوع مواد غذایی استفاده نمیکنند، ۵۱درصد بیشتر با احتمال ابتلا به افسردگی مواجهاند. درواقع وقتی از فستفودها صحبت میکنیم، منظورمان همبرگر، هاتداگ، پیتزا و کلیهی خوراکیهایی است که بهصورت صنعتی تهیه میشوند. البته بعید است خوردن مقدار کمی از هرکدام از این غذاها احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر کند، اما اگر بهصورت منظم از فستفودها استفاده میکنید، اصلاح رژیم غذاییتان مهمترین قدمی است که میتوانید برای داشتن احساسات شادتر و افسردگی کمتر بردارید.
5. کافئین
کارشناسان زیادی معتقدند که حتی میزان تقریبا کمی از کافئین هم میتواند باعث بروز افسردگی شود. تحقیقی نشان داد که در میان دانشجوبان سالم، افرادی که بهطور متوسط یا زیاد، قهوه مصرف میکنند، نسبتبه سایر دانشجویان با درجهی بالاتری از شدت افسردگی دستبهگریباناند. مهمترین دلیلی که بیشتر کارشناسان به آن اشاره کردهاند، این است که کافئین روی خواب فرد اثر میگذارد. قهوه و چای سیاه فرآیند بهخوابرفتن را دچار اختلال میکنند. ازطرفیدیگر، کیفیت خواب با حالوحوصلهی ما مرتبط است و خواب آشفته میتواند وضعیت روحی و روانیمان را بههم بریزد. نوشابههای انرژیزا میتوانند خواب شما را حتی تا ۲۴ ساعت آینده مختل کنند. بعضی انواع این نوشیدنی حاوی میزان کافئینی برابر با ۱۴ قوطی نوشابهی معمولی است.
6. قهوه
برای ذهنهای مضطرب، یک فنجان قهوه مانند سوخت موشک است. قهوه یکی از منابع بسیار غنی کافئین است و تحقیقات نشان دادهاند افرادی که از اضطراب اجتماعی رنج میبرند، در برابر عوارض ناشی از مقادیر اندک محرکها نیز حساساند. گذشتهازاین، کافئین میتواند جذب مواد مغذیِ تعدیلکنندهی خلقوخو، مثل ویتامین دی و ویتامین بی را کند میکند. وقتی تصمیم میگیرید این محرکها را از رژیم غذایی خود کنار بگذارید، دمنوشهای طبیعیِ بدون کافئین، بهخصوص بابونه، میتوانند جایگزین بسیار مناسبی برای قهوه باشند. همچنین تحقیقات نشان میدهند این نوشیدنیها گاهی خاصیت ضدافسردگی و ضداضطرابِ قابلتوجهی دارند.
7. غذاهای کنسروی
اگر مادربزرگتان چیزی را تائید نمیکند یا با آن غذا درست نمیکند یا از خوردنش لذت نمیبرد، از آن صرفنظر کنید. این مهمترین توصیهی تغذیهایِ تعدادی از کارشناسان ضدافسردگی است که پیروی از رژیم غذایی کاملا سنتی را پیشنهاد میکنند. ترودی اسکات، متخصص تغذیه و نویسندهی کتاب درمان غذایی اضطراب میگوید: «من مراجعانی دارم که تحت هیچ شرایطی از غذاهای فرآوریشده استفاده نمیکنند» و اضافه میکند: «بهتر است مواد غذاییِ مدنظر شما فاقد مواد افزودنی باشند یا حداقل مواد افزودنی آن مانند مواد اولیهی آزمایشهای شیمی نباشد!» ازطرفدیگر، حتی بستهبندی غذاهای نیمهآماده نیز ممکن است دلیلی برای نگرانی باشد. تحقیقات نشان دادهاند بیسفولای (BPA)،مادهای شیمیایی که در بیشتر غذاهای کنسروی و ظروف پلاستیکی وجود دارد، میتواند انتقالدهندههای عصبی تثبیتکنندهی خلقوخو را از بین ببرد. این امر میتواند بهطور قابلتوجهی باعث تغییر ژنها در قسمت کاهشدهندهی استرس مغز شود. براساس یافتههای محققان دانشگاه برکلی کالیفرنیا، کودکانی که در اوایل دوران کودکی در معرض BPA قرار میگیرند، بیشتر احتمال دارد از مشکلات مربوط به اضطراب رنج ببرند.
منبع/آفتاب یزد