نوع شخصیت شما و همچنین برداشت دیگران از آن در روابط اجتماعی و ارتباطات شما بسیار تاثیر گذار است. داشتن شخصیتی استوار و کاریزماتیک می تواند تاثیر شگفت انگیزی در موفقیت شما چه در محیط کار و چه در بین دوستان و آشنایان داشته باشد. اما چگونه می توانیم شخصیتی کاریزماتیک داشته باشید؟ در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

جدا از موقعیتی که در زندگی دارید و اینکه چه اهدافی را دنبال می‌کنید، کاریزما عنصر اساسی در موفقیت شماست. برخلاف ظاهر اسرارآمیز این ویژگی، جادویی در کار نیست. کسی کاریزماتیک متولد نمی‌شود، بلکه کاریزما به‌سادگی، نتیجه‌ی رفتارهای آموختنی و اکتسابی فرد است. کاریزما نتیجه‌ی ارتباطات و روابط بین‌فردیِ عالی است و برای اینکه کاریزماتیک باشید، باید در روابطتان با دقت رفتار کنید. می‌خواهیم در این نوشته به برخی از مهارت‌هایی اشاره کنیم که موجب افزایش کاریزما می‌شوند.

۱. کلماتی را به‌کار ببرید که مردم با آنها ارتباط برقرار می‌کنند

دین سیمنتون، روان‌شناس دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده‌ی کتاب چرا رئیس‌جمهوری‌ها پیروز می‌شوند؟ می‌گوید: «افرادی که موثرترین ارتباطات را برقرار می‌کنند، به‌جای زبان انتزاعی از زبان عینی بهره می‌برند.»
کلمات در جمله‌ی «حالت را می‌فهمم» با مخاطب ارتباط برقرار می‌کنند، اما در جمله‌ی «قادر به درک دیدگاهتان نیستم» چنین ارتباطی بین مخاطب و پیام برقرار نمی‌شود. کاریزماتیک‌ ترین رئیس‌جمهوری‌ها نه با مغز مردم، بلکه با قلب آنها ارتباط برقرار می‌کنند.

۲. احساساتتان را ابراز کنید

افراد کاریزماتیک احساسات خود را در لحظه و صادقانه ابراز می‌کنند. روان‌شناسان می‌گویند این کار به آنها کمک می‌کند با حال و احساس دیگران ارتباط برقرار کنند. این حالت را سرایت عاطفی (emotional contagion) می‌نامند که به‌معنای «گرایش برای تقلید و هماهنگ‌کردن خودکار حالات عاطفی» است. برای مثال، اگر فردی درباره‌ی موضوعی واقعا هیجان داشته باشد، هیجان او به افراد دیگر نیز «سرایت» می‌کند.

۳. از استعدادهای بالقوه‌تان صحبت کنید

صحبت از استعدادهای بالقوه‌‌ی شما از صحبت‌ راجع‌به دستاوردهای‌تان اثرگذارتر است. پژوهش مشترک دانشگاه استنفورد و هاروارد نشان می‌دهد آنچه توجه دیگران را به فرد جلب می‌کند، دستاوردهایش نیست، بلکه پتانسیل‌هایی است که دیگران در او می‌بینند. به‌نظر می‌آید ذهن بیش از آنکه با مواردی درگیر شود که درحال‌حاضر قطعیت‌شان معلوم است، با طبیعتِ غیرقطعی استعدادهای بالقوه درگیر می‌شود.

۴. رفتار طرف مقابل را بازتاب دهید

روان‌شناسان متوجه شده‌اند که وقتی دو نفر با هم خوب هستند، به‌عنوان نشانه‌ای از اعتماد و امنیت، شروع به تقلید آیینه‌وار از حرکات هم می‌کنند. برای مثال وقتی پای خود را روی هم می‌اندازید، مخاطبتان نیز همین کار را می‌کند، یا وقتی جرعه‌ای آب می‌نوشید، او نیز این کار را تکرار می‌کند. اگر می‌خواهید عملکرد بهتری در مذاکره داشته باشید، طبق تحقیقات، باید رفتار طرف مقابل‌تان را تقلید کنید.

۵. قدم‌هایتان را با دیگران تنظیم کنید

اگر قدم‌هایتان را با دیگران تنظیم کنید، به‌نظرشان فردی دوست‌داشتنی خواهید آمد. در یکی از پژوهش‌های دانشگاه دورهام، به دانشجویان ویدئویی از راه‌رفتنِ ۲۶ دانشجوی دیگر نشان داده شد که در آن برخی با قدم‌های بلندتر و برخی با قدم‌های کوتاه‌تر راه رفته بودند. تنها چند قدم از راه‌رفتن فرد کافی بود تا برداشتی از شخصیت او به‌دست دهد. دانشجویان قدم‌های بلند را مساوی با برون‌گرایی و ماجراجویی می‌دانستند، درحالی‌که قدم‌های کوتاه‌تر از نظر آنها با روان‌رنجوری در ارتباط بود. مطالعه‌ی دانشگاه ایلینویز روی سرعت راه‌رفتن نشان می‌دهد مردان سرعت قدم‌هایشان را با زنانی که دوست‌ دارند، تنظیم می‌کنند.

۶. دست‌ها و تنه‌ی خود را باز نگه دارید

دست‌ها و تنه‌ی خود را باز نگه دارید تا علامتی بر پذیرابودنتان باشد. متخصصان زبان بدن معتقدند صدای زبان بدن بلندتر از کلمات است. نگه‌داشتن دست‌ها در جیب‌ و جمع‌کردن شانه‌ها به داخل نشانه‌ی این است که به گفت‌وگو علاقه‌مند نیستید. اما استفاده از دست‌ها حین حرف‌زدن و ایستادن با حالت بدنی گشوده نشان می‌دهد برای ارتباط و گفت‌وگو آماده‌اید.

۷. حیوان خانگی داشته باشید

محققان نتیجه گرفته‌اند داشتن حیوان خانگی این پیام را القا می‌کند که فرد، مراقبت‌کننده است و می‌تواند تعهد طولانی‌مدت داشته باشد. علاوه‌براین، با داشتن حیوان خانگی، آرام‌تر، دسترس‌‌پذیرتر و شادتر به‌نظر می‌رسید.

۸. بیشتر لبخند بزنید

طی دو آزمایش، محققان سوئیسی رابطه‌ی میان جذابیت و لبخند را بررسی کردند و متوجه شدند هرچه لبخند فرد قدرتمندتر باشد، چهره‌اش جذاب‌تر به‌نظر می‌رسد. درحقیقت، صورت خندان، موجب می‌شود عدم‌ جذابیت نسبی چهره جبران شود.

۹. مردم را به صحبت درباره‌ی خودشان وادارید

طبق پژوهشی در دانشگاه هاروارد، صحبت‌کردن درباره‌ی خود، نواحی خاصی را در مغز فعال می‌کند که در رابطه‌ی جنسی یا خوردن غذای خوب نیز فعالیت می‌کنند. مجله‌ی علمی امریکایی (Scientific American) گزارش می‌دهد: فعال‌شدن این نواحیِ مغزی هنگام حرف‌زدن درباره‌ی خود، این احتمال را مطرح می‌کند که خودافشایی به‌صورت سرشتی برای انسان خوشایند است. زمانی که افراد از تجربیات خود صحبت می‌کنند، در برابر هم آسیب‌پذیرتر می‌شوند و وقتی بیشتر پیش هم آسیب‌پذیر شدند، پیوستگی‌های ارتباطی پیدا می‌کنند و در رفاه حال یکدیگر بیشتر مایه می‌گذارند.

 

منبع: آفتاب یزد