ماستکتومی

امروزه بیش از هر زمان دیگری خطر ابتلا به سرطان احساس می شود. سرطان سینه یکی از انواع خطرناک ترین سرطان ها است که اغلب سلامت بانوان را تهدید می کند. روش های درمان سرطان مختلف هستند اما بارز ترین روشی که برای درمان سرطان پستان مورد استفاده قرار می گیرد ماستکتومی است. در ادامه به بررسی کامل این روش درمانی خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

در صورتی که پزشک شما ابتلا به سرطان سینه را در شما تشخیص داده است، ممکن است به شما توصیه کند که سینه ی خود را با جراحی بردارید. به این جراحی ماستکتومی گفته می شود. زنانی که به سرطان مبتلا نیستند اما به هر علتی، دارای ریسک بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان سینه هستند نیز ممکن است عمل ماستکتومی را انجام دهند. به برداشتن بافت سینه با انجام عمل جراحی، ماستکتومی گفته می شود. این جراحی معمولا توسط یک جراح عمومی و به عنوان یک درمان موضعی برای سرطان سینه، انجام می شود. عمل ماستکتومی همچنین ممکن است به عنوان یک روش پیشگیری از سرطان، در مردان یا زنانی که مستعد ابتلا به سرطان سینه هستند، انجام شود.

انواع روش های ماستکتومی

ماستکتومی به روش ­های مختلفی انجام می­ شود از جمله: ماستکتومی ساده یا کامل، ماستکتومی رادیکال، ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، ماستکتومی پارشیال یا قطعه­ای و چندین روش جراحی دیگر.

ماستکتومی ساده یا کامل:

پستان همراه با پوست و نوک آن برداشته می­ شود. در این روش، معمولا غدد لنفاوی زیر بغل را برنمی­دارند.

ماستکتومی رادیکال:

کل پستان، نوک پستان و هاله دور آن را همراه با غدد لنفاوی زیربغل و عضلات سینه­ای کوچک و بزرگ برمی­دارند. این روزها، از این روش به ندرت استفاده می­شود زیرا با وجود روش­های درمانی کمکی، دیگر نیازی به انجام آن نیست.

ماستکتومی

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده:

این روش، رایج­ترین روش جراحی امروز است. کل پستان، نوک پستان و هاله دور آن همراه با غدد لنفاوی زیر بغل برداشته می­شود اما جراح کاری به عضلات سینه­ ای ندارد و در حد امکان سعی می­کند تا غدد لنفاوی را تنها در حد کفایت، بیرون بیاورد زیرا برداشت کامل غدد لنفاوی زیربغل، موجب ورم بازو خواهد شد.

ماستکتومی پارشیال یا قطعه­ ای:

در این روش، قسمتی از بافت پستان که دچار ضایعه است به همراه مقدار کمی بافت سالم اطراف آن، برداشته می­شود و تلاش می­شود که شکل کلی اندام حفظ شود. هم­چنین از برداشتن تمام غدد لنفاوی زیر بغل خودداری می­شود و معمولا تنها ۳-۱ غده لنفاوی را که به محل توده نزدیک­تر هستند، برمی­دارند.

یکی از روش­هایی که اخیرا به منظور جلوگیری از برداشتن بیش از حد نیاز غدد لنفاوی زیر بغل انجام می­شود، روش SLN است. در این روش، یک ماده رادیواکتیو یا رنگی را به محل توده تزریق می ­کنند. جراح با استفاده از خاصیت جذب ماده رنگی یا رادیواکتیو، ۳-۱ غده لنفاوی زیربغل را که به محل توده نزدیک­ترند، برمی­دارد و مورد آزمایش قرار می­دهد. اگر غده­های برداشته شده، تمیز و بدون سلول­ های سرطانی باشند، دیگر نیازی به برداشن غدد لنفاوی بیشتر نیست. مزیت این روش این است که، با خودداری از برداشت اضافه غدد لنفاوی، احتمال ورم بازو که یکی از عوارض شایع جراحی است، کم­تر می­شود. انجام این روش، نیازمند مهارت و تجربه کافی جراح است.

نحوه عمل ماستکتومی

ماستکتومی

در جراحی ماستکتومی لازم است تا ابتدا بافت سینه به بطور کلی (پوست، بافت و هاله نوک) جدا شوند؛ حال پزشک معالج با توجه به پیشروی بافت سرطانی شروع به برداشتن بافت آلوده می کند که بسته به پیشروی حتی ممکن است آسیب به بافت های اطراف هم سرایت کرده باشد که می بایست برداشته شوند.

عمل ماستکتومی تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد. مدت زمان انجام جراحی به این موضوع بستگی دارد که چه میزان از بافت و عضلات سینه باید برداشته شوند تا ریسک شکلگیری مجدد تومور تا حد ممکن کاهش یابد. شما باید قبل از انجام این جراحی، در مورد روش جراحی و چگونگی انجام آن و گزینه های موجود با جراح خود صحبت کنید.

ترمیم و بازسازی سینه ها

خوشبختانه بازسازی پستان امروزه آسان تر از هر زمان دیگری است. البته بدون استفاده از عمل جراحی هم روش هایی وجود دارد تا شما بتوانید ظاهر خود را بهبود ببخشید. البته کاشت سینه هم به راحتی ممکن است که در صورت توانایی تقبل هزینه می توان این عمل را انجام داد.

برخی از زنان تصمیم می‌گیرند که بعد از انجام جراحی ماستکتومی ، سینه‌های خود را با انجام جراحی، بازسازی کنند. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که همزمان با انجام ماستکتومی ، بازسازی سینه نیز انجام شود. اما در مواردی لازم است که ماستکتومی انجام شود و مدتی بعد عمل بازسازی به طور جداگانه صورت گیرد.

بررسی وضعیت پس از عمل

شرایط شما بعد از جراحی و مراقبت‌ها مربوطه با توجه به نوع ماستکتومی که انجام داده‌اید متفاوت است. همچنین بسیار مهم است که شما به طور همزمان عمل بازسازی سینه را انجام داده‌اید یا خیر.

عمل ماستکتومی با بیهوشی عمومی انجام می‌شود و بعد از اتمام جراحی، شما به اتاق ریکاوری منتقل می‌شوید. زمانی که شما به هوش می‌ایید، به دور سینه‌ی شما پنسمان و بانداژ خواهد بود. هکچنین یک یا دو لوله‌ی باریک در داخل سینه قرار داده شده است که از طریق آن مایعات از داخل محل جراحی بیرون بیاید و در زیر پوست تجمع پیدا نکند. در صورتی که زمانی که  از بیمارستان مرخص می‌شوید این لوله‌ها هنوز در سینه  ی شما قرار دارند، پرستاران به شما آموزش خواهند داد که چگونه از آن‌ ها مراقبت کنید.

پزشک یا پرستاران شما، تمامی توصیه‌ها و دستورالعمل‌های لازم برای کنترل درد و مراقبت از زخم جزاحی را در اختیار شما قرار می‌دهند.  اغلب بیماران، ظرف ۲۴ ساعت بعد از ماستکتومی از بیمارستان مرخص می‌شوند. اما در صورتی که همزمان با انجام ماستکتومی عمل بازسازی سینه را هم انجام داده باشید، احتمالا تا چند روز در بیمارستان بستری خواهید بود.

ماستکتومی

بررسی تاثیرات ماستکتومی

در صورتی که سرطان در مراحل اولیه باشد، انجام جراحی لامپکتومی (برداشتن قسمتی از بافت سینه) همراه با انجام پرتودرمانی، دارای نتایج مشابهی با ماستکتومی (برداشتن کامل بافت سینه) است. اما در مواردی انجام ماستکتومی انتخاب بهتری است:

زنانی که قبلا پرتودرمانی انجام داده اند و یا تحت عمل لامپکتومی قرار گرفته‌اند اما غده‌ی سرطانی به طور کامل از سینه‌ی آن‌ها خارج نشده است.

زنان مبتلا به سرطان سینه‌ی التهابی

زنانی که تومور سرطانی بسیار بزرگ دارند، دو یا سه تومور اصلی دارند و یا بافت‌های به ظاهر بدخیم منتشر شده‌ای در سینه‌ی خود دارند.

زنانی که نمی توانند تحت پرتودرمانی قرار بگیرند مانند افرادی که بیماری‌های مرتبط با بافت‌های همبند را دارند و یا زنانی که باردار هستند (به جز زنانی که در ۳ ماهه‌ی آخر بارداری هستند و پس از زایمان می‌توانند پرتودرمانی انجام دهند)

زنانی که اندازه‌ی تومور آن‌ها در مقایسه با اندازهی سینه‌ی آن‌ها بزرگ است که باعث می‌شود انجام عمل لامپکتومی به لحاظ ظاهری نتایج زیبایی نداشته باشد.

زنانی که ریسک بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان سینه دارند و می‌خواهند از بروز سرطان پیشگیری کنند.

مردانی که به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.


در این باره بیشتر بخوانید: جراحی ماستکتومی برروی چه کسانی انجام میشود؟


هرگونه پی برداری باذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.