اشتهای زیاد به غذاهای ناسالم و مضر برای سلامتی بدن از جمله فست فودها و پرخوری در وعده هایی غذایی سبب می شود ریسک ابتلا به چاقی و اضافه وزن در افراد افزایش پیدا کند و بیماری های مختلفی ایجاد شود.

حجم وعده غذایی و پرخوری
از سه دهه پیش تا کنون حجم غذای مصرفی در رستوران‌ها و منازل به‌طرز چشمگیری افزایش یافته و این موضوع می‌تواند نقش پررنگی را در افزایش میزان چاقی در جامعه ایفا کند.

امروزه محققان به این نتیجه رسیده‌اند، افرادی که حجم بیشتری از وعده غذایی<Meal> را مصرف می‌کنند بیشتر دچار پرخوری می‌شوند. آگاهی از نحوه صحیح غذا خوردن از اهمیت بسیاری برخوردار است چراکه خوردن ناآگاهانه و نیز مصرف غذا با حجم بالا بطور قابل توجهی در افزایش دریافت مواد غذایی و متعاقبا در افزایش دریافت انرژی تاثیر می‌گذارد.

از سه دهه پیش تا کنون حجم غذای مصرفی در رستوران‌ها و منازل به‌طرز چشمگیری افزایش یافته و این موضوع می‌تواند نقش پررنگی را در افزایش میزان چاقی در جامعه ایفا کند. از این‌رو لازم است تغییراتی در خصوص ایجاد و ارائه محیط‌های سالم غذایی برای افراد فراهم شود.
بر همین اساس مطالعه‌ای که اخیرا در مجله روانشناسی سلامت به چاپ رسید، به بررسی ارتباط حجم و اندازه وعده غذایی مصرفی بر پرخوری و اضافه وزن پرداخته و درصدد راهکاری جهت کاهش این امر برآمده است.
این مطالعه که روی 96 زن با رده سنی متفاوت صورت گرفته، برای اولین بار به بررسی اثربخشی آموزش افراد در این زمینه پرداخته است. شرکت کنندگان به دو گروه تقسیم شدند، گروهی مقدار350 گرم ماکارونی با سس گوجه فرنگی را در هر پرس وعده غذایی نهار خود دریافت می‌کردند و گاهی حتی این مقدار به 600 گرم نیز رسیده و در گروه دیگر این میزان بسیار کمتر بوده است.
در این مطالعه عوامل خارجی مانند خلق و خوی، تبلیغات، اندازه و حجم غذا و تاثیرات اجتماعی و فرهنگی که می‌توانست نقش به‌سزایی در پرخوری این افراد داشته باشد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه مشخص شد،گروهی که با آگاهی بیشتری وعده غذایی خود را انتخاب می‌کردند، پیش از تعیین حجم و مقدار ماکارونی، به احساسات درونی خود نظیر طعم و مزه غذا و همچنین احساس گرسنگی و سیری نیز توجه می‌کردند.
نکته عملی: نتایج این پژوهش نشان داد، شرکت کنندگان در گروه اول حدود یک سوم ( 69 گرم ) پاستای بیشتری نسبت به کسانی که در گروه دوم بودند مصرف کردند. این میزان معادل 87 کیلوکالری، یا 365 کیلوژول انرژی اضافی است. لذا می‌بایست همواره در انتخاب حجم و میزان غذای دریافتی دقت کرد تا از عواقب پس از آن از جمله پرخوری و چاقی جلوگیری به عمل آید.

 

منبع/شفا آن لاین